Vormsil on laupäeval rahvariidepäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Laupäeval Vormsi rahvariidepäeval „Rahvarõivas elab“ esitlevad kohalikud tüdrukud Hanna-Stiina Maripuu ja Liis Põder koolitundides valminud rahvarõivakomplekte ja räägitakse nii saare rahvarõiva minevikust kui ka tulevikust.

„See on ainulaadne kogu Eestis, et põhikooli tüdrukud valmistavad kooli lõpuks rahvariided,” ütles Kristina Rajando Vormsi käsitööseltsist. Ta lisas, et kui juba riided on valmis, siis tahaks neid ju ka rahvale näidata, sellest kasvaski välja rahvariidepäev.

Rajando sõnul sai projekt alguse siis, kui tüdrukud olid kuuendas klassis. Alustuseks valmisid kooli käsitöötundides Vormsi rahvarõivad nukule ja järgmistel aastatel hakati juba endale rõivakomplekti osi valmistama.

Rahvarõivapäeval kiigatakse ka minevikku ja juttu tuleb Vormsi naiste rahvarõivastest ja nende muutumisest 19. sajandil.

Et Vormsi rahvarõivad võivad ka tänapäeval inspireerida, tõestab Viljandi kultuuriakadeemia tänavune lõpetaja Triin Amur, kes lõputööna valmistas vanadest rõivastest-kangastest taaskasutusliku rõivakollektsiooni. „Väga ilus kollektsioon tuli,” kiitis Rajando.

Rahvariidepäeval kõlab ka rahvamuusika – Vormsile kohaselt kuuleb hiiu kandle lugusid.

Rahvariidepäeva kava:

* Päev algab kl 12 Vormsi põhikooli saalis

* Mõnda Vormsi naiserõivast (Kristina Rajando)

* Vanem ja uuem rahvarõivas (Yngve Rosenblad ja Marju Terro)

* Vormsi põhikooli käsitöötundides valminud rahvarõivad (Hanna-Stiina Maripuu ja Liis Põder; õpetajad Ene Rand ja Ela Streng)

* Lood talharpal (Marju Tamm)

* Vormsi aineline taaskasutuslik rõivakollektsioon (Triin Amur)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments