Oru volikogu jättis vallavanema ametisse ja võttis vastu eelarve

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Nelja volikoguliikme algatatud umbusaldus Arno Kelniku (paremal) vastu lõppes tulemusega neli poolt, viis vastu. Keskel volikogu esimees Andres Kampmann. Foto: Arvo Tarmula
Nelja volikoguliikme algatatud umbusaldus Arno Kelniku (paremal) vastu lõppes tulemusega neli poolt, viis vastu. Keskel volikogu esimees Andres Kampmann. Foto: Arvo Tarmula

Nelja Oru vallavolikogu liikme algatatud umbusaldusavaldus vallavanem Arno Kelniku vastu kukkus teisipäeval läbi.
Volikogu päevakorras esimese punktina kirjas olnud umbusaldus lõppes tulemusega neli poolt, viis vastu. Kohal olid kõik vallavolikogu liikmed.

Pärast hääletamist kutsus vallavolikogu esimees Andres Kampmann volimehi üles rahumeelsele koostööle. „Koduvalla halvustamine ja ametnike solvamine võiks lõppeda,” ütles Kampmann.

Neli IRLi nimekirjas vallavolikokku kandideerinut algatasid umbusalduse veebruaris, süüdistades Arno Kelnikut vallavara ebaefektiivses kasutamises ja suutmatuses juhtida vallavalitsuse tööd.

Üksiti võttis volikogu hääletustulemusega neli viiele teisipäeval, pärast kolmandat lugemist vastu valla eelarve kogumahus 1,2 miljonit eurot.

Et just pingeline eelarve oli üks põhjus, miks Oru volimehed omavahel tülli pöörasid, tekkis opositsioonil küsimusi ka kolmandal lugemisel.
Opositsiooni on pannud muretsema ja äärmisele kokkuhoiule üles kutsuma tõik, et neli aastat tagasi laekunud kaevandusõiguse tasust tekkinud nelja miljoni krooni suurune reservfond on otsas. Kolm defitsiidiga lõppenud eelarveaastat on vabajäägi ära söönud.

„Mis saab selle aasta lõpus?!” küsis volikogu istungil opositsiooni liige Renek Loorens.
Opositsiooni ettepanek vähendada üle 550 euro kuus teenivate vallaametnike palka ei tulnud enam jutuks, küll aga põhjustas lahkarvamusi volikogu liikmete, esimehe ja sekretäri istungitasu. Koalitsiooni ettepanekul saavad volikogu liikmed edaspidi istungitasu 10, esimees ja sekretär 20 eurot.

„Volikogu liikme töö ei saa olla MTÜ–põhine, sest on äärmiselt vastutusrikas. Sümboolnegi tasu kinnistab vastutust,” ütles Kampmann.

Volikogu liikme ja vallavanemat reservfondi raiskamises süüdistanud opositsiooni ridadesse kuuluva Renek Loorensi sõnul ei peaks istungitasu maksma. „Kui tasust loobume, siis oleme teistele mingikski eeskujuks, et on vaja kokku hoida,” ütles Loorens.

Vallavanema sõnul on eelarve tõesti pingeline. „Sõrm on pidevalt pulsil,” ütles Kelnik. Palkade kallale pole esialgu siiski põhjust minna. „Meil on olnud stabiilne, kuid madalam palgatase,” ütles ta.

Ka tekitas vaidluse opositsiooni seisukoht, kas eelarvet üldse saab koostada ja vastu võtta koosseis, kus neli valla allasutuse juhti on volikogus.
Andres Kampmanni sõnul on valla eelarve üldakt, mis huvide konflikti ei tekita.

Opositsiooni sõnul ei suuda selline koosseis aga kulutusi kontrolli all hoida. „Tänu sellele olemegi kukkunud sinna auku, kus me oleme,” ütles volikogu opositsiooni liige Lauri Lilleoks.

„Kui see ka ei ole huvide konflikt, on see olukord, kus on kits kärneriks,” lisas Õnne Pool opositsioonist.

Oru valla 2012. aasta eelarve prognoosib 3,8% füüsilise isiku tulumaksu tõusu, ka plaanitakse võtta kolm laenu projektide kokku 200 000 euro suuruseks omaosaluseks.

Kavas on renoveerida Linnamäe kaugküttevõrk, lõpetada ühisveevärgi ja kanalisatsioonivõrgu renoveerimine, soojustada ja renoveerida Räägu mõisa peahoone fassaad.

Kui seni oli Oru laenukoormus 4% eelarvest, siis pärast kolme laenu võtmist oleks 22%.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments