Sallimuuseum tähistab 8. sünnipäeva

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Pilt sallimuuseumi 8. sünnipäeval mullu septembris. Foto: Carla Meijsen
Aime Edasi ja Siiri Reimann. Foto: Carla Meijsen

Kogu suve kestnud sallikudumise töötuba lõpeb laupäeval, 1. oktoobril sallide raamimisega Haapsalu salli muuseumis Rootsituru ringil Ehte kunsti– ja käsitöökojas.
    
Kell 11–14 on kohapeal nii uued kui ka vanad sallimeistrid, kes õpetavad ja annavad nõu. Keskpäeval on sallide näitlik raamimine, tutvustas sallimuuseumi ja käsitöökoja eestvedaja Aide Leit–Lepmets. Et paljudel sallikudujail ei ole oma raami, saavad nad nüüd kasutada muuseumi raame, kui enne kokku leppida, lisas Leit–Lepmets.

Sallikudumise töötuba lõpetab ühtlasi 8. hooaja sallimuuseumis, talviti saab muuseumi külastada vaid ettetellimisel.
    
„Kui me sallimuuseumi avasime, arvasime, et sallist saabki ainult muuseumieksponaat,” meenutas Leit–Lepmets. „Uusi kudujaid peale ei tulnud ja vanad jäid aina vanemaks.”

Olukord on kaheksa aastaga siiski palju paremaks läinud. Käsitöö ja Haapsalu salli kudumine on jälle au sisse tõusnud, peale on tulnud noori tublisid kudujaid ja isegi neid, kes ise uusi mustreid loovad.

Leit–Lepmetsa sõnul on selles olnud tänuväärne osa Haapsalu kutsehariduskeskusel ja kohalikul käsitööseltsil. Huvi ja tuntust on toonud ka menukad salliraamatud.
    
„Loodan, et ka sallimuuseumil on selles oma osa,” lisas Leit–Lepmets.
    
Ameeriklanna Nancy Bush on Haapsalu salli oma raamatu kaudu propageerinud üle maailma. Näiteks tänavu tuli Belgiast 16 naist Haapsallu ainult selleks, et sallikudumist õppida. Nad olid neti kaudu muretsenud endale Aime Edasi ja Siiri Reimanni salliraamatu ja olid ülimalt meelitatud, kui kuulsid, et raamatu üks autor Aime Edasi on nende õpetaja.
    
Haapsalu salli kudumist käis sel suvel õppimas ka 45 naist Soomest. Septembri alguses aga oli sallikudujail üks õige kaugelt tulnud õpilane, raamatupidaja Jaapanist, kes oli salli kohta netist teavet saanud ja tuli just selle pärast Haapsallu. Ta polnud 30 aastat Euroopas käinud ja tegi nüüd kolmepäevase Euroopa–reisi, millest ühe päeva veetis siis Haapsalus, kõneles Leit–Lepmets.
  
Peale kaugete külaliste on Haapsalu salli kudumist käinud sallimuuseumis meistritelt õppimas nii kohalikke kui ka huvilisi mujalt Eestist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sparky
9 aastat tagasi

These pieces really set a standard in the inytdurs.

Aide
12 aastat tagasi

Aitäh kõigile õnnitlejatele :)!
Õigluse jalule seadmiseks tuleb küll mainida, et pidasime laupäeval muuseumi kaheksanda hooaja lõpetamist. Sünnipäeva peab muuseum maikuus koos sallimeister Linda Elgasega. Õnnesoovid kuluvad igal ajal marjaks ära ;)!