Lihula ja Hanila volikogud kiitsid heaks ühinemislepingu naabritega

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lihula volikogu kiitis ühinemislepingu heaks neljapäeval, Hanila volikogu kolmapäeval.

„Haamripauk oli oluliselt valjem kui tavaliselt. Puhkes aplaus. Soovisime üksteisele õnne,” kirjeldas Lihula volikogu esimees Jaak Kastepõld ajaloolist otsust ühineda Koonga, Varbla ja Hanilaga Lääneranna vallaks.

Lihulas oli kohapeal 11 volikogu liiget, kõik hääletasid ühinemise poolt. Koongas hääletati samuti neljapäeval, ühinemise poolt oli seitse, vastu neli volikogu liiget. Varbla otsustab ühinemise 21. detsembril.

Kolmapäeval tegi ühinemisotsuse Hanila. Ühinemise poolt oli kaheksa, vastu üks ja erapooletu üks volikogu liige.

„Me ei saa jääda liivakõrbeks maakonna taganurka,” ütles Hanila volikogu esimees Mardo Leiumaa. Hääletamisele suuremat arutelu ei eelnenud. Oli selge, et tuleb ühineda.

„Vallarahval ei muutu midagi peale aadressi,” ütles Leiumaa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
33 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Koma+2+2
7 aastat tagasi

Lääne Kalur poleks ka paha nimi.

nimest veelkord
7 aastat tagasi
Reply to  Koma+2+2

“Lääneranna” nime idee sai alguse asukohast läänes…Läänemaal…niiet pool maakonnanimest jääb alles 🙂 rand lisandus nimesse seepärast, et kõigi liituvate 4 valla ühisosa on mererand… ennemuistsetel aegadel ka Lihula mõisamäeni ja Koonga Soontagana linnuseni ulatus meri 😉

Poisu
7 aastat tagasi

Unesnõiduja ja kõik teised kes siin vinguvad on lihtsalt perspektiivi tundeta. Ootame ära ja siis vaatame kes siin munadeta on.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Poisu

Sa, Poisu, kasvata endale enne munad taha ja siis vôid uuesti plôksima tulla. Jôudu!

Koma+2+2
7 aastat tagasi

Varbla suure tõenäosusega loobub liitumisest nagu naaber Tõstamaa. Vähem jui 1000 inimesega Koonga valla rüppe soode taha ( aga ikkagi Pärnumaa!) igatsevad Hanila ja Lihula. Justkui maakonna piirid takistaksid kiire interneti paigaldamist. Mul on kuradi valus ja piinlik, et Läänemaa inimesed nii nõrgad ja lollid on. No ma ise ka muidugi.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Koma+2+2

Sa vähemalt tunnistad oma viga ja selle eest kiitus sulle. Aga valdav enamus läänlasi vist ei môika ise siiamaani, et nad nii nôrgad ja lollid on. Kahju.

lihulast
7 aastat tagasi

nüüd peab vist Lääne Elu asemel Pärnu Potimehe tellima või hoopis Lääneranna sõnumid?

to lihulast
7 aastat tagasi
Reply to  lihulast

Lääneranna Sõnumid tuleb nagunii…vallalehena 🙂

uhhuu
7 aastat tagasi

Jah, ega muud võimalust peale sundliitmise polnud. Vähemalt kuigipalju nutsu saab riigilt. Nii et Läänemaad aitasid lõhkuda Lihula põhjapoolsed vallad. Aga selle 76% pooldamisega küll ei peaks kiitlema kui osavõtt oli ainult 10%.See annab pooldajateks ainult 7% hääletusõiguslastest, mis on alla igasugust arvestust.

-----
7 aastat tagasi
Reply to  uhhuu

Kahjuks jah 7prossi. Samas hääletus oli lahtine ja kõigil oli võimalus sellele oma hääl anda. Siin komme pritsimas on paljud aga samas ka oma võimalust ei kasutanud hääle näol.

Kohalik
7 aastat tagasi

Mina ei mõista…mis alarm siin lahti…miks te olete süüdistamas nüüd Lihula ja Hanila valla volikogusid maakonna lõhkumises…Esmane ühinemise kutse tehti ju Põhja läänemaa suunas, kus vastus oli eitav ja alles siis tehti kutse Pärnu suunal, sest muud võimalust polnud, oldi ju fakti ees, sest haldusreform nõudis ühinemist. Ja kui olekski ühinemine toimunud Põhja läänemaaga, kas siis oleks vähem ääremaastumist…Olen arvamusel, et hullemaks ei muutu siin nüüd midagi. Kui võtta näiteks kas või see, et saaremaa tuiksooneks jäämas ikka Virtsu ja Lihulat läbiv mnt.

Raul
7 aastat tagasi
Reply to  Kohalik

LIhula ja Hanila ju pidasid Pärnu suunas läirääkimisi juba ju väga tükk aega. Kodukal on kirjas et ettepaneku ühinemisläbirääkimiste alustamiseks tegi Koonga vald 19. juunil 2014.a. Lihula Vallavolikogu otsustas ettepaneku vastu võtta 26. juunil 2014.a. Nii et, kaua tehtud, kaunikene… Vaevalt, et see põhja suunas tehtud ettepanek tõsine oligi, ju ikka nii igaks-juhuks, kui pärnakatega midagi välja ei tule…

to Raul
7 aastat tagasi
Reply to  Raul

sisu lääne elust mai 2016

Mai alguses teatas Martna, et ei soovigi Lihula ja lõunapoolsete valdadega läbi rääkida. Kullamaal jälle pole haldusreformi asjus seni selget seisukohta võetud. Läbirääkimised olid pooleli Lihula, Lääne-Nigula ja Märjamaaga, kes omakorda on kaasanud Vigala valla. „Kullamaa oli kolmes lauas korraga,” nentis Kastepõld.
Kullamaal korraldatud rahvaküsitlus näitas, et rahvas pooldab Märjamaaga liitumist. Nii otsustaski Lihula volikogu Kullamaaga läbirääkimised lõpetada, et mitte aega raisata.

Selge
7 aastat tagasi
Reply to  to Raul

Selge siis, et polnud ju vägisi ka ennast liita Kullamaa ja Martna vallaga.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Selge

Ega see, et Kullamaa ja Martna ei näinud Lihulaga tulevikku tähenda, et Lihula peaks automaatselt Pärnumaa alla pugema. Varbla, Koonga ja Vigala on vanad Läänemaa alad, oleks vôinud kôik kokku minna ja oleks saanud suur Lôuna-Läänemaa (nii nagu nüüd saab vist olema Pôhja-Läänemaa Lääne-Nigula nime all). Kuna Koonga ja Varbla tahtsid Pärnumaale jääda, siis andsid lihulased-hanilased ilma lahinguta alla. Tuleb nii vist aru saada, et KÔIK ümberkaudsed vallad peavad neid kahte môttetuteks, keda vôib tôugata ja tirida oma tahtmist mööda. Karm värk.

Elanik kolkakülast
7 aastat tagasi

Järjekordne kolhooside tegemine. Algul oli igas külas oma kolhoos, siis liideti paar küla kokku sai uue kolhoosi nime. Edasi liideti piirkonna külad ja jälle uus nimi. Edasi tehti valla piires üks kolhoos ja siis kibekiiresti kõik algosadeks laiali ja alustame jälle otsast peale. Nagu Pärnu oblast.
Kõik kordub uuesti.

Hellat
7 aastat tagasi

Lihula jäb nüüd täiesti ääremaaks.

olaf
7 aastat tagasi

Lõuna-Läänemaa sisuline olemus lõpetatud. Elagu formalism.

Seda
7 aastat tagasi

häbi enam maha ei pese!