TJA: raadiomikrofonide nõuetekohasel kasutamisel on häirete tekkimine välistatud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Viimasel ajal on olnud juhtumeid, kus raadiomikrofoni kasutamine tekitab häireid, põhjuseks siinjuures on teadmatus nende kasutamise tingimustest. Raadiomikrofonide ehk juhtmeta mikrofonide kasutusvaldkond on väga lai, alates kontsertlavadest ja teatritest kuni rühmatreeninguteni spordisaalis või staadionil. Häirete vältimiseks tuleb teada, mida jälgida seadme soetamisel ja millised tingimused kehtivad seadme kasutamiseks.


Vt ka: "Korraldajad olid sunnitud Valge Daami etenduse katkestama".


Raadiomikrofone saab osta nii elektroonikatarvete kauplustest kui ka internetipoodidest. Nõuetekohase seadme soetamiseks tuleb veenduda, et sellel on olemas korrektne märgistus: CE, mudeli ja seeria tähis ning tootja andmed (tootja nimi või tema registreeritud kaubamärk). Samuti peab seadme kohta olema välja antud vastavusdeklaratsioon (Declaration of Conformity), millega tootja kinnitab, et seade vastab Euroopa Liidu nõuetele. Eesti nõuded on vastavuses Euroopa Liidu nõuetega. Nõuete eesmärk on, et seade oleks ohutu kasutaja tervisele, ei tekitaks häireid ja oleks ise häirete eest kaitstud.

Raadiomikrofonide töötamiseks on ette nähtud kindlad sagedusalad ja kiirgusvõimsused. Nende tingimuste eesmärk on võimaldada seadet efektiivsemalt ja häirevabalt kasutada. Kui raadiomikrofone kasutatakse ettenähtud sagedusalas ja vastavalt tehnilistele tingimustele, siis nende kasutamine häireid ei põhjusta.

Raadiomikrofonidele on eraldatud järgmised sagedusalad:

TJA raadiosagedused

Arvestama peab sellega, et alates 01.07.2017 on sagedusala 694-790 MHz planeeritud eraldada lairiba sidevõrkude kasutamiseks ning pärast seda raadiomikrofonid selles sagedusalas enam töötada ei tohi.

Lisaks tabelis toodule on raadiomikrofonidel lubatud töötada ka sagedusalas 2400-2483,5 MHz, kuid nende puhul tuleb arvestada võimalike häiretega WiFi seadmete poolt.

Raadiomikrofonide kasutamisel sagedusalades 174-216 MHz ja 470-789 MHz tuleks arvestada TV ringhäälingusaatjate paiknemise ja võimalike häiretega nende poolt. Häirete vältimiseks soovitame raadiomikrofone kasutada siiski nendel sagedustel, mida TV kanalite edastamiseks konkreetses piirkonnas ei kasutata.

Sageli arvatakse ekslikult, et ka mobiililevi võib tekitada häireid raadiomikrofonidele. Tegelikkuses see nii ei ole, sest kui raadiomikrofonid töötavad neile ettenähtud sagedusalas, siis mobiililevi nende tööd ei häiri. Mobiilioperaatorite võrguseadmed ja klientide mobiiltelefonid töötavad teistel sagedustel.

Lisainfot raadiomikrofonide kasutamise kohta leiab Tehnilise Järelevalve Ameti kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
puhh
7 aastat tagasi

Ei süüdistatud mobiililevi vaid suurtel koormustel rakenduvaid 4G lisajaamasid. Appikene

Novot
7 aastat tagasi

Aga süüdistati muudkui etenduse publikut… Korraldajad vaadaku ise peeglisse.