Rannalõõts tõmbab laupäeval registrid lahti

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Rannalõõts 2015 TarmulaLõõtsa tõmmatakse laupäeval nii maa kui ka mere peal. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeval tõmmatakse Haapsalus Rannarootsi muuseumi õuel taas lõõtsad lahti, tehakse palju toredat muusikat ning suitsutatakse ja süüakse lesta.

Kui mõni aeg tagasi teatasid korraldajad kahetsusega, et tänavu jääb Rannalõõtsa festival vahele, siis mõne aja pärast otsustati, et päris ilma lõõtsata seda suve ikka veeta ei saa. Esiteks on merekultuuriaasta ja teiseks jõudnud lõõtsafestival juba saada traditsiooniks, mida tuleb hoida.

Rannalõõtsa festival oli esimestel aastatel Valge Daami päevade osa, mullu peeti see aga esimest korda iseseisva, kogu vanalinna hõlmava üritusena. Sel aastal tõmmatakse korraks hinge ja piirdutakse suure lõõtsakontserdiga, et järgmisel aastal uue hooga edasi minna.

„Rannalõõts 2016” algab kell 12 Rannarootsi muuseumi õuel suitsulestapäevaga. Kalasuitsutamisel hoiab silma peal muuseumi direktor Ülo Kalm isiklikult.

Kui kala suitsutatud ja maitstud, tõmmatakse lõõtsad lahti ja läheb kontserdiks. Esinevad Juhan Uppin, Anto Siimson, Enrik Visla, Anti Nöör, Valdek Helm, Kadri Giannakaina Laube, Marju Varblane ja teised.

Kes soovib, saab vahepeal jaalaga sõita – Ruhnu hülgeküttide jaala „Vikan” teeb igal täistunnil kuni kella 18ni Haapsalu Tagalahel tiiru ja mõnel neist reisidest on pardal ka lõõtsamees. Avatud on kohvik, mida peavad muuseumitöötajad ise.

Rannalõõtsalised saavad käepaela, mis annab võimaluse käia vahepeal ka tänavatoitu maitsmas või piiskopilinnuse hoovis keskaegset elu kaemas.

Pilet maksab 5 eurot. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments