Järvamaal Türi valla seafarmis tuvastati sigade Aafrika katk

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Martna seakasvatus (4) (1300x867)
Läänemaal seni veel sigade Aafrika katku avastatud ei ole. Foto: Urmas Lauri

Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) sai laborist kinnituse täna hommikusele kahtlusele, et Järvamaal Türi vallas Äiamaa külas asuvas viie seaga kodumajapidamises on sigade Aafrika katk. Nakkuse tõkestamiseks kehtestatakse taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

Tegemist on neljanda juhtumiga, kus VTA diagnoosis sigade Aafrika katku pärast 2015. aasta septembrit.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul jääb seakatkuoht farmide kohale püsima veel pikaks ajaks ning iga loomapidaja tegevus peab järjepidevalt olema suunatud ohtude vältimisele. „Kõik loomapidajad peavad praegu igati katku levikut tõkestama. Nii kodumajapidamistes kui suuremates seafarmides tuleb rangelt välistada sigade kokkupuude teiste koduloomade, metssigade ning saastunud materjalidega.“

Epidemioloogilise uuringu käigus selgitatakse, kuidas haigusetekitaja farmi pääses. Farmi on varem kontrollitud ning bioohutusnõuded olid farmis täidetud.

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, mis tähendab loomapidajatele kitsendusi ja täiendavaid kohustusi. Haigestunud farmi järelevalvepiirkonda jäävad kaks kodumajapidamist, milles rakendatakse kõrgendatud järelvalvet.

Seakatku farmipuhangute vältimiseks alates 2015. aasta septembrist karmistunud bioohutusnõuded kehtivad kõigile seakasvatajatele üle Eesti.

TAUST

· 2016. aastal on sigade Aafrika katk jõudnud nelja farmi. 1. juulil diagnoositi seakatk Puurmanni ja Põltsamaa valla seakasvatustes, 4. juulil Saare vallas ning 11. juulil Türi vallas.

· Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

· Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

· Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juula
7 aastat tagasi

Jajah,olen kuulnud.Eks nad käi öösiti metsas trehvamas.Röve nali.
Aga ikkagi tuleks söödad üle kontrollida,isegi rohud,vitamiinid,
mis sisse antakse.Äkki ikkagi on
karvane käsi mängus,et eesti looma-
kasvatus löplikult pöhja lasta.
Et siis näiteks Lätist sealiha tuua.Seal ju pole seda katku?Vöi
hakkame saama katkuliha.Küll on hea
ma ei söö juba ammu sealiha.

juulale
7 aastat tagasi

Kuidas muidu on vöimalik,et see taud tuleb üha tagasi? – METSSEAD.

Juula
7 aastat tagasi

Kas keegi on kontrollinud jöusööta,jahu vöi mis sigadele söödaks ostetakse.Viga peab olema
neis.Kuidas muidu on vöimalik,et see taud tuleb üha tagasi?

On seatemp
7 aastat tagasi

..sigasid lambist tappa. Aafrika poolt on tulemas karja kaupa inimesi,kes on selle haiguse vastu immuunsed. Sama targalt võiks tappa sigasid,kel on paha tuju…