Mati Mandel haldusreformist: ehk mõtleks siiski suurelt?

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Mati Mandel. Foto: erakogu

Mati mandel

Mati Mandel. Arhiiv

Plaan Lihula, Hanila, Koonga ja Varbla valla ühinemisest Lääneranna vallaks ja liiitumisest Pärnumaaga paneb pehmelt öeldes õlgu kergitama. Liitumine lliitumiseks, aga Hanila ja Lihula Pärnumaa kosseisus? See pole tõsiselt võetav!

Ei Hanila  ega Lihula ole kunagi kuulunud Pärnumaa alla. Otse vastupidi. Läänemaa piir ulatus muiste lõunas Pärnu jõeni. Läänemaa kosseisu on kuuulunud Pärnu-Jaagupi (Corbe kihelkond), Vigala ja Märjamaa ümbrus ning isegi Hiiumaa. Veel sõjaeelses Eesti vabariigis olid Märjamaa, Vigala, Varbla ja Veltsa vald (üks osa praegusest Koonga vallast) Läänemaa osad.

Nõukogude võim tegi veidrusi, moodustas Eestisse kolm oblastit ning lõikas Harjumaast ära lõunaosa, Läänmaast aga Vigala, Märjamaa, Veltsa ja Varbla. Nüüd siis tahetakse Läänemaa muuta päris tibatillukeseks (antagu aga Lihula ja Hanila Pärnumaale, Kullamaa Märjamaale, Nõva Harjumaale). Kas see on mingi keskaegse Saare-Lääne piiskopi needus või? Et istus korra Lihula linnuse vangikeldris ja needis: ärgu see Lihula kunagi suureks kasvagu ja muutugu kogu Läänemaagi vaid kärbsemustaks maakaardil!

Nii et me ei hakka siis edaspidi Lihula ja Hanila inimesi kutsuma mitte läänlasteks, vaid pärnakateks? Kuhu on küll kadunud tänapäeva Hanila ja Lihula inimeste uhkus? Kas Hanilale ja Lihulale tooks Pärnumaa äärealaks muutumine tõesti ka midagi  positiivset? Kahtlane küll!

Läänemaa pealinna Haapsalu juhte ei näi Läänemaaga toimuda ähvardav üldse häirivat. Ehk tasuks meelde tuletada Eesti prohveti Järve Jaani 200 aasta tagust ennustust Vene riigi kohta, mis pidavat kord nii väikeseks jääma, et tsaar näeb oma lossitornist palja silmaga kõik piirid ära. Venemaa Venemaaks, Läänemaale küll ei sooviks, et praegune või mõni tulevane linnapea istub oma tornis ja kõik Läänemaa piirid on silmaga näha.

Allakirjutanu näeks praeguses situatsioonis, kus oluline on vallaelanike arv, ainuvõimalikuna tervest praegusest Läänemaast ühe suurvalla moodustamist. Miks aga mitte kutsuda Läänemaaga taasliituma Märjamaad, Koongat ja Varblat? See nõuaks vaid kõikidelt praegustelt vallajuhtidelt ning Haapsalu linnajuhtidelt positiivset tulevikku suunatud mõtlemist!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
omg
7 aastat tagasi

yalll futhermuckers,mida hekki te ruigate siin,läänemaa on alati olnud ainult Haapsalu…… Lihula ,Hanila enamik inimesi ajab tavapäraseid asju ikka pärnus pigem. Kuigi jah keegi pani siin õigesti,et lihula on suht perses koht tegelt.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Onneks mitte.

Kati
7 aastat tagasi

Ja sina nende hulgas !

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Hàrra Mandel, ma olen Teiega nôus. Kahjuks on (ja siinsed kommentaarid ka enamuses kinnitavad seda) tànapàeva làànlane Eesti rumalaim rahvas, kes oma toidumollist kaugemale ei kiika.

Ei saa aru jah
7 aastat tagasi

Kui iga omavalitsus ajab seoses reformiga “oma asja”, siis tõesti ei saa aru, milleks on Maavalitsuses nii palju inimesi palgal. Mis on nende roll maakonna elus? Kus on uued töökohad, et rahvast paigal hoida? Ainuüksi sõna “keskus”, ei anna vastuseid nendele küsimustele. Milline on sinu tulevik, Läänemaa?
Artikli pealkirja lugedes, oli tunne, et keegi tahtnuks öelda – mitte mõtleks suurelt, vaid mõtleks Neemelikult.

Juku
7 aastat tagasi

Milline on olnud Lihula positsioon Läänemaal. Igavene teine- investeeringud Lihulasse siis kui juba Haapsalu ja ligemal asuvad on saanud. Sõnades on Lihulat Läänemaa liidrid toetanud, tegudes mitte. Nüüd kus Lihula ja teda ümbritsevad vallad on seljad kokku panemas hakkab mõnelt nutulaul. Vaadaku enda ja teiste tegusid Lihula arengus. Siis kui on teemat kakluseks ülesvõtta ollakse kohe olemas. Aga julgete otsuste juures hakkab kõhkelma ja kahtlema. Elada ei saa minevikus, mineviku mõistmist tuleks ka laiemalt vaadata. No tapsime need rootslased, andsime sakslastele tuld, said ka venelased kirvest ja püssi- aga nüüd kus on sõbrad, arendajad, noored. Nende samade juurde tööle läinud,… Loe rohkem »

AP
7 aastat tagasi

Ju ikka aastasadu tagasi võõrvalitsejad jagasid piirkonnad ära, miks me sadu aastaid hiljem ammusel ajal paika pandud piirkondadest peaksime kümne küünega kinni hoidma, ei saa aru. Täpsustaks, et Pärnu-Jaagupi oli 1700 aastatel ja hiljem ikka kindlalt Pärnumaa all.
Märjamaa Läänemaa alla, huvitav, mida härra Mandel siis praeguse Märjamaa valla osa Varbolaga teeb, see ju ajalooliselt Nissi kihelkonnas Harjumaal.

Mari
7 aastat tagasi

Neeme suur käskis Mati Mandelit möelda suurelt ,sellepärast et teab
kuidas läänlased ta suurushullustusse suhtuvad .Ta ei
saa ka aru ,et selle suur-vallaga kaob ära ka maavalitsus ja tema koht .Vöi loodab kuberneriks saada?

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Mari

Kas valus ei ole nii loll olla?

to+
7 aastat tagasi

No hirnu herneks – läänemaa kui selline ongi kaduv üksus – varsti jäävad alles vaid 4 piirkonda – põhja(tallinn), lõuna (tartu) ,lääne(pärnu )ja ida jõhvi) – nii et lihulal ja hanilal on selgelt parem liituda ikka praegu pärnumaaga

sa sarvik
7 aastat tagasi

esita endale küsimus, miks on lihulal ja hanilal pärnuga paremad suhted ,kui haapsaluga?