Eestisse tuleb soome kirjanik ja ajakirjanik Minna Lindgren

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Minna Lindgren Foto: kirjastus Teos Foto: kirjastus Teos Prima Vista kirjandusfestivalil esineb tuntud soome kirjanik Minna Lindgren, kes ka ajakirjanikuna on pälvinud kõrge tunnustuse – Bonnieri preemia. Raamatu „Surm Õhtuhiies“ autor kohtub lugejatega 6. mail Haapsalu Kultuurikeskuses.

Minna Lindgren (s 1963) on õppinud muusikateadust ja töötanud aastaid ajakirjanikuna. Tema esimene romaan „Kuolema ehtoolehdossa“ ilmus 2013. aastal (“Surm Õhtuhiies”, e.k. 2015). Raamatu tegevus toimub hooldekodus, kus hakkab juhtuma veidraid asju. See on lugu vanadusest, sõprusest ja elust tavalises pansionaadis.

Vananemise teema on kirjanikku ennast väga isiklikult puudutanud. 2008. aastal kirjutas Lindgren Helsingin Sanomates draamatilise loo oma isast: tuntud saksa keele professor Kaj Brynolf Lindgren (1922–2007) oli otsustanud keelduda haiglaravist ja antibiootikumidest ning surra, kui see aeg ükskord tuleb, lihtsalt „omamoodi“. Soome tervishoiuametnikele tundus see soov ennekuulmatu. Nõudis suurt vägikaikavedu ametkondadega, et isa oma tahtmise saaks.

„Isa surm“, südamlik lugu vana mehe õigusest surra omadel tingimustel, oli nii mõjus, et tõi 2009. aastal Minna Lindgrenile maineka Bonnieri ajakirjanduspreemia.

Minna Lindgreni Ehtoolehto hooldekodust pajatava triloogia järgmised osad “Õhtuhiie pagulased” („Ehtoolehdon pakolaiset“) ja “Õhtuhiie häving” („Ehtoolehdon tuho“) ilmusid Soomes vastavalt 2014. ja 2015. aastal. Praegu plaanitakse Lindgreni debüüdi põhjal teha film.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments