Noortel robootikutel on nüüd leiutamiseks rohkem ruumi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 21

Kuigi Robootikakeskuse uute ruumide avamine Haapsalus Posti 30 teisel korrusel oli välja kuulutatud täna kella viieks, olid noored robootikud selleks ajaks juba leiutamistuhuhinas ega lasknud end kokku tulnud täiskasvanutest häirida. 

Aasta alguses tööd alustanud robootikakeskuses käib mängimas ja õppimas poolsada 4–13aastast last ja see oli ka põhjus, miks Innovatsioonikeskuse Innokas ruumid linnavalitsuse keldris kitsaks kippusid jääma.

Robootikute juhendaja Angela Leppik selgitas kokkutulnutele, et robootikakeskus on koht, kus tehnika- ja robootikahuvilised lapsed ja noored saavad õppida leiutamist ja konstrueerimist. Selleks on varutud eri vanuseastmetele sobivaid näidismudeleid, mida saab kokku panna ja programmeerida.

Noorimad alustavad Lego WeDo komplektidega, millest konstrueeritakse mudel ja see omakorda ühendatakse sülearvutiga ja programmeeritakse asjaomase tarkvara abil käske täitma. Ühtlasi õpivad lapsed kasutama hammsrattaid, mootoreid jms. Angela Leppik ütles, et üsna varsti pärast seda kui põhimudel valmis saab, läheb lastel fantaasia tööle ja nad hakkavad leiutama.

Kogenumatele on leiutamiskomplektid GiGo, mille abil saab ehitada tuulegeneraatoreid, päikesepatareidega liikuvaid autosid või muud põnevat.

Mindstorms EV3 komplektid on aga juba robotite ehitamiseks. 10-11astased Christopher ja Ryan demonstreerisidki kuidas valmis ehitatud robot on programmeeritud nii, et ta peatub mõnikümmend sentimeetrit enne tõket. Sarnaste robotitega käiakse ka võistlemas ja sel sügisel plaanivad võistlema minna ka Haapsalu robootikud.

Robootikakeskusel on noortele ka keerukamaid ja ehitamist nõudvaid konstruktoreid ning koostööpartneri MEKTORY abil on saadud ka tikksaage ja treipinke, mis mudelite ehitamisel abiks.

IMG_1821 IMG_1825 IMG_1833 IMG_1839 IMG_1842 IMG_1843 IMG_1847 IMG_1853 IMG_1857 IMG_1863 IMG_1866 IMG_1874 IMG_1887 IMG_1888 IMG_1894 IMG_1899 IMG_1905 IMG_1911 IMG_1916 IMG_1924 IMG_1926

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
LL
8 aastat tagasi

Need robootikud tegelevad ka palju muuga – jooksevad õues, meisterdavad vibusid, ehitavad onne. Ei tasu arvata, et kui keegi tegeleb aju treenimisega, siis millegi muuda ta ei tegele.

Valge Daam
8 aastat tagasi
Reply to  LL

Siis on hästi!
Niisama “meisterdada” saab igaüks ka oma kodus!

Valge Daam
8 aastat tagasi

Leiutised on sündinud üldjuhul millegi puuduse või tüütu tegevuse lihtsustamiseks… Robootika on pigem meisterdamise oskuse omandamine/täiendamine!

ärka ülesse -auuu
8 aastat tagasi
Reply to  Valge Daam

Meisterdamise oskuse omandamine/täiendamine! – MILLEKS ??? . Kas selleks et Euroopa liidu orjaturul paremini konkureerida. See innovaatika keskus on selleks et noortel aeg käest ära võtta et neid suruda kitsasse raami konkreetset ühiskonnakorda orjava mentori järelvalve all ja läbi selle biorobotiseerida ning suruda mõtlemine fragmenti ära. Ülevaate kuidas see toimub leiate siit – IDIOTS – YouTube

Sina
8 aastat tagasi

ärka ülesse-auuu, mine maga ennast kaineks.

Tanti
8 aastat tagasi

Ma võin kihla vedada et need vennad ei saa vibu ja noole tegemisega ka hakkama. Omal ajal oli meie innovatsiooni keskus garaasis kus sai tuli relvadest kuni mootor ratasteni kõik ise valmis tehtud. Nendest vendadest on kasvanud igati tublid inimesed. Ma ei usu et kui hiina onud sulle peotäie juppe ette saadavad ja sa neid nüüd kümnel erineval viisil kokku suudad panna sealt midagi geniaalset sündida saab aga ilmselt parem kui null.

M.
8 aastat tagasi
Reply to  Tanti

Garaaži asemel oleksid võinud natukene aega koolis ka veeta. Siis poleks su kirjatükki nii kohutav lugeda.

No
8 aastat tagasi
Reply to  Tanti

tundub, et oledki garaazi jäänud. Õllepudel käes ja kommenteerid asju, millest midagi ei tea.