Nostalgiapäevad: Haapsalu vallutavad endisaegsed sõidukid

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

nostalgia_arvotarmula

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mullune vanasõidukite paraad – võidusõidumootorrattad. ARVO TARMULA

 

Reedel algavad juba 11. korda peetavad nostalgiapäevad, mis toovad Haapsalu tänavaile üle 3000 inimese, suurel hulgal endisaegset tehnikat ja mitmeid ansambleid. 

„Ootame külastajaid nii Läänemaalt kui ka kaugemalt, suurt hulka endisaegseid sõidukeid, alustades autodest ja lõpetades jalgratastega,” sõnas nostalgiapäevade korraldaja Marina Sillaste. 

Sillaste tõi esile, et kõige suurema osavõtuhulgaga on laupäeval kell 13 algav paraad. Endisaegsed sõidukid ja muud liikurvahendid rivistatakse üles Mulla tänavale, kust nad alustavad pidulikku paraadi piiskopilinnusesse. „Mullu lugesime paraadil osalenuid kokku tuhande ringis, tänavune paraad tõotab tulla sama osavõturohke,” kinnitas Sillaste. Pärast paraadi on piiskopilinnuses endisaegsete masinate näitus, kus kõik huvilised saavad nendega lähemalt tutvuda. 

Endise võidusõitja Ants Ale kinnitusel on näitusele seatud ka viimati kuuekümnendail sõitnud Eestis ehitatud vormel. „See küll ei sõida, kuid on piisavalt üles kõpitsetud, et rahvale näidata,” lausus Ale. 

Mullu jäi tulemata välja reklaamitud mootorratas Royal Enfield, mis pärineb aastast 1911. „Tänavu on mootorratta omanik Paul Kukk võtnud plaani kindlasti kohale tulla,” ütles Ale.

Nostalgiapäevadele tuleb mitmeid aastakümneid tagasi tulemusi teinud võidusõitjaid oma masinatega. „Peeter Koval, Jüri Raudsik, Juhan Laansoo, Vambola Helm,” loetles Ale eakaid motosportlasi. 

Sillaste soovitab huvilistel tulla piiskopilinnusesse enne õhtu saabumist, sest näiteks Muhuklubi „maanteemuhud” jäävad Haapsallu vaid paariks tunniks. Kell 14.30 algab Lossiplatsi parklas endisaegsete autode vigursõit.

Peale paraadi ja näituse pakub nostalgiapäevade kava muudki huvitavat. Reedel kell 17 on kuursaalis kohtumisõhtu ETV pikaaegse saatejuhi Reet Linna ja kitarristi Are Jaamaga. „Reet räägib põgusalt ETV 60 aasta juubelist ja paljust muust. Kohapeal saab publik neile ka küsimusi esitada,” teatas Sillaste. 

Laupäeval kell 21 algab temaatiline puhkeõhtu „Külvipidu”, kus esinevad legendaarne Haapsalu bänd Alfa-C, rokkbänd nimega Asendusansambel ja Vikeroforell.

Sillaste on rahul, et kõik esinemised ja etendused ei toimu pelgalt SEE teatris, vaid hea koostöö tulemusel ka paljudes teistes Haapsalu meelelahutusasutustes. „Tantsumuusika õhtud on VanaKinos, APTEKis ja paljudes muudes kohtades,” tõi Sillaste näite.
Teistes Eesti linnades lõpeb suvekalender tavaliselt augustis, kuid Läänemaal ulatub see poolde septembrisse. „Haapsalus kestab suvi kauem,” toonitas Roman Sultangirejev, kes annab samuti oma panuse nostalgiapäevade õnnestumisse. 

 

Nostalgiapäevade kava

Reede, 11. september 
kl 18 nostalgiapäevade avamine SEE teatris
kl 19 kohtumisõhtu Reet Linna ja Are Jaamaga kuursaalis
kl 21 puhkeõhtu lintmakidiskoga SEE teatris

Laupäev, 12. september
Kl 13 endisaegsete sõidukite paraad Mulla tänavalt lossiparki
Laat, moedemonstratsioon, väljanäitus piiskopilinnuses
Kl 14.30 autode vigursõit Lossiplatsis
Kl 15–20 VanaKinos nostalgilised Eesti filmid ning Karupoeg Puhhi eestikeelsed multikad, vanatehnika näitus, avatud baar
Kl 20–03 VanaKinos nostalgiadisko. Piletid 3.- eelmüügis Taksi pubis, kohapeal 5.-
Kl 19 kuursaalis kohtumisõhtu „Täna õhtul… režisöör Mati Põldre” ja kohtumine „„Koolioperett”… ehk „vanad  pöialpoisid” JÄÄB ÄRA.
Kl 20 SEE teatris tantsumaraton

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Vàga tore
8 aastat tagasi

….ja eriline ùritus. Mulle meeldis möödunud aastal kòige rohkem see invakabriolett ja vana Gaz tuletòrje auto. Aga oli palju muidki hàsti taastatud masinaid. Źiguli òlut vòiks ka olla…