Juhtkiri: Pagulased: paratamatus, aga ka võimalus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kui Uuemõisa taha mere äärde hakati ehitama erivajadustega inimestele mõeldud maju, oli kohalikel palju hirme. Kardeti laste julgeoleku pärast ja mida kõike veel. Nüüd on Uuemõisa lossi taga tühermaal ilusad merevaatega majad. Pisut teistsugused inimesed seal küll elavad, aga midagi halba pole sellest kellelegi sündinud.

Pagulastega on mõneti samasugune lugu. Mida ei tea, seda kardetakse. Pagulastest räägitakse palju, aga päris selgust selles asjas siiski veel ei ole. Räägitakse 180 pagulasest, aga iga lapski teab, et asi sellega ei piirdu. Mis saab edasi, ei ole ükski poliitik ega kõrge ametnik julgenud välja öelda. Vähe ja vastuoluliselt kõneldakse sellestki, mis pagulastega peale hakatakse ja kuhu nad pannakse. Räägitakse, et tuleb vältida pagulaste getostumist, aga kuidas on seda võimalik vältida, sellest juttu ei ole.

Pragmaatiline ärimees Koit Uus jätab kõrvale küsimuse, kas pagulased meeldivad või mitte, sest sellest pole vähimatki kasu. Vähemalt praegu ja veel mõned aastad edasi on pagulaste tulv paratamatus. Kui nii, siis tuleb vaadata, mida teha annab.

Kui omavalitsused leiavad enamasti, et neil ei ole pagulastele pakkuda ei korterit, lasteaiakohti ega tööd, siis Uusi asutatud mittetulundusühing Pagula vaatab sellele teemale uue nurga alt. Uus näeb pagulasi kui paratamatust, mille vastu ei ole mõtet sõdida. See tähendab, et eitamise asemel tuleb otsida võimalusi. MTÜ Pagula tahab rakendada Haapsalu ja Läänemaa potentsiaali ning pakkuda pagulastele vajalikke teenuseid, aidata neil uue elukohaga koduneda.  

Paljudes võib see suhtumine raevu tekitada, aga kui kainelt järele mõelda, on parem olla halvimaks valmis, kui pea liiva alla peita ja loota, et ehk läheb see karikas meist mööda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kreisi
8 aastat tagasi

No ei salli sellist hämamist. Mida me ei tea? Me teame väga hästi, mis toimub Rootsis, Saksamaal, Inglismaal ja mujal, kus pagulasi palju on. Põletamised, röövimised, vägistamised on selle kultuuri märksõnad. Näib, et ka Eesti kultuuri see juba on rikastanud: Vao pagulase vägistamisjuhtumit keeldus politsei uurida võtmast ja kivist majanurga põlemisel leiti süüdlane juba enne uurima hakkamist. Ainult pimedusega löödud inimene võib nii rumalat juttu ajada nagu Uus ja tema kompanjonid suust välja ajavad. need, kes raha nimel kõigeks valmis on, need on ka pimedusega löödud.

savu
8 aastat tagasi

Uusi vanames koos endise maavanaemaga loovad tooni ette ja siis leitakse üks tankist kes naerul näoga sentide eest kõik selle ellu viiks.

Kulla
8 aastat tagasi

….01.23, võta kohe rohud ära ! Mis puutub siia kaitseliit ??

KAITSELIIT
8 aastat tagasi

sotsiaaltöötajad ja mendid saavad nn.turvakodude ja varjupaikade arvel teise kuupalga lisaks kaasa arvatud nn.naiste turvakodud ja KÄSU TAAVI punkrid ja pabulaste majad…osa mustalt..THIS IS BUSINESS…

Juba möödunud
8 aastat tagasi

….aastal ütles Merkel,et multikultiga on kaputt( maakeeli pees).Varsti ka EL iga,kui maffia sama edukalt Itaalia ja Kreeka valitsusega inimkaubandusega tegeleb ja riigid piire valvata ei taha.Piiririkkumine on kriminaalkuritegu me ei ole nõus ülal pidama teadmata taustaga moslemi illegaale! Aga kel isu,võtku mõni pere eraviisiliselt oma koju.Nagu uudistest näha,on nende käitumine ja arusaamad meie omadest väga erinevad. Kas me ikka tahame oma lastele riiki,kus on mässud ja suur kuritegevus ?

Soomes
8 aastat tagasi

Kainet mõistust. Kõik, kes tahavad näha, mida pagulased endaga kaasa toovad, võiksid külastada Soomes neid piirkondi kuhu valge pimedas ei lähe. Kui mujal Euroopas tahetakse neist lahti saada, siis meil Eestis võetakse neid vastu. Oh imet ja taskusse on Euroopast pantud mõned Eurod! Jääb üle vaid loota, et oma silmad ei peaks nägema musta eestlast

R
8 aastat tagasi

Milliseid ametikohti Uusi ühingul lähiajal pakkuda oleks?Kust teada saada?

Investor
8 aastat tagasi

Uus toetab LE-d,seega peabki ju kaasa laulma,et see nii hea ja õilis mõte on! Siin on teema puhtalt rahas ja nähtavates toetustes nagu raudtee rajamisel nähtavas dotatsioonis. Läänlased saavad selle “abi” ja rongiühenduse rõõmuga kinni maksta. 🙂

Kahjuks
8 aastat tagasi

jälle rämps kommentaariumis

C
8 aastat tagasi

Kindel EI nendele tüüpidele ! Kui oleks tegu sõjapõgenikega, siis nad oleksid rahul igasugu rahuliku elupaigaga… Need tohlakad aga protestivad, et saada saksamaale vm põhja-euroopasse, kus toetused suuremad ja hüved paremad !!