Ärimehed kisklevad Haapsalu postimaja arenduse pärast

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

lunev saareväli

Haapsalu tarbijate ühistu juht Raimond Lunev (esiplaanil) ja kinnisvaraärimees Siim Saareväli esmaspäeval postimaja laiendamise detailplaneeringu koosolekul Haapsalu linnavolikogu saalis. ARVO TARMULA

Haapsalu tarbijate ühistu juht Raimond Lunev veab vägikaigast Saareväljade perekonnaga postimaja laienduse pärast, nõudes maa-aluse parkla ehitamist.

Esmaspäeva pärastlõunal umbes 20 minutit enne kella viit tõusis Raimond Lunev linnavolikogu saali laua tagant püsti ja sammus välja. Kui saali uks poleks lämmatava kuumuse tõttu pärani, kostaks tema lahkumise järel ka uksepaugatus. Aga uks oli valla, sest Haapsalu kunagise parteikomitee ülemise korruse saalis oli tapvalt palav. Võib-olla on konditsioneer väja lülitatud, võib-olla seda polegi.

Laua ümber käis koosolek, kus arutati Haapsalu postimaja, kunagisest lasteaiast ümber ehitatud büroohoone laiendamist. Kuigi Siim Saareväli seda ei kinnita, levib visalt kuuldus, et postimaja juurdeehituse valmides kolib sinna Maxima pood.

„Meil ei ole kellegagi lepingut tehtud,” ütles Saareväli koosolekul.

Koosoleku kõige sõnakam osavõtja on end planeerimisasjatundjaks nimetav Ilvi Lepasepp. Ta räägib, et südalinna kauplusega kaasnev müra ja prügikastides sorivad kodutud ajavad korterite hinnad alla. Haapsalu linnaarhitekt Anu Joost ja aselinnapea Peeter Vikman vastavad, arutelu läheb elavaks. Lunev istub ja vaikib, paberid käes. Ta saatis juulis linnavalitsusele pika kirja, sai augusti alguses kümneleheküljelise vastuse. Aga ta pole rahul. Esmaspäeva hommikul läks tarbijate ühistust teele uus kiri, mille peamine nõudmine on, et linnavalitsus peab kohustama arendajat ehitama koos kauplusega ka maa-aluse parkla.

Praeguse postimaja kõrval on kohe tarbijate ühistu kaubamaja, kus on suur toidupood, aga ka muud rendipinnad. Parkimiskohtadega on seal kandis kitsas nagu mujalgi Haapsalu kesklinnas. Bürood kerkivad, aga parkimiskohti juurde ei tule.

Lunev on juba eelmisest aastast käinud planeeringukoosolekuil ja nõudnud parkimiskohtade tegemist. Arhitekt Reet Aedviir on neid aina juurde leiutanud, aga ikka napib kohti.

Joost arutas, et kui praeguse postimaja ees oleva haljasala riba asemele Nurme tänava äärde ehitada parkimiskohad, saaks jälle kolm-neli autot parkida. Mujal pole ruumi.

„Parkimisasja lahendab maa-alune parkla,” ütles Lunev koosolekul. „Linnavalitsus ja linnarahvas on õnnelikud, kui see on valmis. Kui ka kõik puud ja põõsad ära võtta, siis see ei päästa olukorda.”

Lunevi vastas üle laua istuv Saareväli nentis, et parkimiskohtade arv uue büroohoone kaupluse ümber vastab normidele. Saarevälja firmal on selle kohta ette näidata ka eksperdi arvamus.

„Maa-aluse parkla rajamine on linnavalitsuse otsustada, arendaja teeb nii, nagu linnavalitsus ütleb,” protestis Lunev.

„Ma ei näe maa-aluse parkla vajadust, kui kõik vastab normidele,” kostis Saareväli.

Aga koosoleku teised osalejad arutasid ikka elavalt heki, piirdeaia, prügikastide üle. Lunevil sai kõrini. „Ma näen, et keegi ei kuule mind,” lausus Lunev ja lahkus.

Detailplaneeringu avalikul arutelul peab linnavalitsus vastuväitjatega saavutama kokkuleppe ehk  kompromissi. Kui seda ei saavutata, peab asja lahendama maavanem. Lunevi kiri läkski nüüd otse maavalitsusse, kus õige pea ametisse astuval Neeme Suurel tuleb vastata. Väidetavalt on Haapsalu tarbijate ühistu ähvardanud minna kohtuni välja, et sõdida postimaja laienduse vastu.

„Ma ei taha kommenteerida,” ütles Saareväli esmaspäeval esimese hooga, aga siis leebus. „Minu silmis on see turuvõitlus, võitlus turuosa pärast.”

Saareväli kinnitas, et parkimiskohtade probleemi leevenduseks on ta loobunud postimaja laiendusel teisest korrusest. Teise korruse bürooruumid jäävad praeguses mahus, umbes 600 ruutmeetrit. Aga uus hoone kasvab ka vähendatud projekti järgi poolteist korda – praeguselt ligi 1200 ruutmeetrilt 2800 ruutmeetrile.

Kaubaautode sissesõit uue kaupluse juurde hakkab olema Nurme tänavalt, umbes sealt, kus praegu postiautod hoone taha sõidavad. Sissepääs ainult nihkub Niine tänava poole, et hoone laiendusele ruumi teha.

Lepasepa korter asub postimaja juurest üle tee Niine tänaval. Ta soovis, et postimaja arendaja ehitaks kahemeetrise tara ning istutaks põõsaid tänava ja tara vahele. Saareväli kinnitas, et tara saab tehtud. Seega sai üks kahest detailplaneeringule vastuväitjast oma tahtmise.

„Haapsalu linnavalitsus ei ole vastu maa-aluse parkla rajamisele,” võttis aselinnapea Peeter Vikman kokku linnavõimu seisukoha. „Linnavalitsus peab asuma neutraalsele seisukohale. Kui normid on täidetud, ei ole meil midagi öelda. Meil ei ole piisavalt põhjust nõuda.”

Saareväli ütles, et ta tahaks ehitama hakata nii kiiresti kui võimalik. Saarevälja sõnul läheb laiendus maksma 1–1,2 miljonit eurot.

 

Postimaja ümberehitus

Postimaja kuulub ettevõttele SRS Kaubandus. Viimase omanikud on võrdsetes osades Reio Engman ning isa ja pojad Saareväljad, Sulev, Siim ja Ott.

Saareväljade ettevõte ostis Eesti Postilt Haapsalu postimaja märtsis 2010.

1963–1997 oli seal Haapsalu I lastepäevakodu.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aino
8 aastat tagasi

Haapsalus suvekuudel ja eriti nädalavahetustel parkimine või teistel autodel liikumine on üldse paras risk,lihtsalt pole ruumi.Lahendust peaks otsima hoopis suuremas plaanis.Külalistel kitsas,omadel pole ruumi,avariioht lisaks veel.Kas peabki iga auto või läbisõitja parkima selle ukse taha,kuhu ta siseneb…See ei ole ainult nende 2.tubli mehe probleem,see on linna asjameeste asi.Kogu linna parkimine vajab suvekuudel planeerimist,arvan ma autojuhina.

Urmas
8 aastat tagasi

Tooge jah omale sinna väikelinna suuri kette ja ehitage kesklinn büroosid täis.Seda kiiremini teilt sealt elu ja elanikud kaovad.Jäävad ainult suvitajad.
Vaadake ,mis on Tallinna kesklinnast saanud.vanalinn on merevaigu poode töis ja mujal polegi varsti enam midagi.Kõik on koondunud piiramatult ehitatavatesse keskustesse,kus samas jälle müüjad vaevlevad ostajte puuduses.tegelikult oleks õige sinna Haapsalusse ka üks pilvelõhkuja ehitada,siis saaks ruumi mapeal kokku hoida.Lahe eks :)))

bla
8 aastat tagasi
Reply to  Urmas

Vale öelda, et mehed kisklevad, sest kiskleb ainult üks tegelane. Mees jaurab oma maa-alusest parklast ilma igasuguse sisulise argumentatsioonita, puhas hirm ainult oma keskuse rentnike kaotamise pärast. Juhul kui ka Maxima kolimine avaramale pinnale tõsi on, siis ka konsumi klientuur ohus.

Mnjah
8 aastat tagasi
Reply to  bla

Vot see ongi ullikese arusaam, et kiskleb üks. Tegelikkus on see, et linnaplaneerimise seisukohast ei sobi antud krundile enam suured hoonemassiivid ega ka suuremahuline parkimine. See piirkond peab jääma nn puhvertsooniks korterelamute ees tsoneerides linnaruumi. Sisuliselt on ainuõige planeerida linnaruumiliselt praeguse nn teenindusmaja maa-ala antud eesmärkide täimiseks. Aga kahjuks on linnavalitsejad ja ametnikud suht ohmud kui rääkida mõistlikust planeerimistegevusest Haapsalus.

tt
8 aastat tagasi

kuna parkimisega on kitsas, siis võiks mõelda ja kui täisehitus % lubab juurdeehitusena parkmismaja( tasuline). Pole vaja maja alla ehitada, Suurendada teist korrust- korralikku büroohoonet ju ka ei ole.

naine
8 aastat tagasi

Maxima võiks küll sinna tulla ja ikka suurem kui praegu on Haapsalus.

nõus
8 aastat tagasi
Reply to  naine

Huvitav on see,et rimi kauplus nii nadi tuli,kuigi ehitis oleks lubanud suuremat.

autojuht
8 aastat tagasi

parkimiskohtadega on küll nadi….anekdoot on maxima kaupluse parkla:)ja ega kaubsi ees parem olukord pole

eet
8 aastat tagasi

Maxima ka sinna tulema peaks siis on haapsalu linnavalitsus küll üks ajuhälvikut ekamp. Vaadake mitu poodi seal ristmiku lähedal juba on.
Lisaks Selver, ja aO pood jne. nagu viimsi.

Ändy
8 aastat tagasi

praeguse kaubamaja parkla kohale tuleb ehitada maa-alune parkla,vähemalt 2 korrust maa all ja üks maa peal,siis peaks ruumi jaguma

Mnjah
8 aastat tagasi

Linnaplaneerimine või asi. Haapsalu ametkond on linna arendamise oskustest valgusaastate kaugusel ning ebapädevus pritsib välja igast praost. Linnaruumi mõistlikust, jätkusuutlikust ning arukast planeerimisest ei ole haisugi. Linn peab jälgima linna ja avalikku huvi, mitte arendajate tahtmisi. Antud piirkond on korterelamute maadega piirnev ning oli eelnevalt arvestatud sotsiaalmaaks (lasteaed). Ega hoone funktsioonide muutumine ei too kaasa koheselt linnaruumi tsoneerimise muutumist ehk suures pildis ei olne nähtud sinna kunagi suuremahulist parkimist ega hoonete massiivi. Jne, jne. Linn võiks endale lõpuks tööle võtta pädevad isikud ning mõtetud abilinnapead koondada.

juss
8 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Võimalik Tallinna Sadama skandaal vol2?