Läänemaa kauneimad kodud: Helju ja Arder Väli kodu Dirhami külas

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Tegu on ühest kolmest Läänemaa kodust, kes saab tänavu presidendi auhinna.

 

Kaunis suure terrassiga puitmaja ja pilkupüüdev aed Dirhami sadama kõrval sulandub hästi mereäärsesse metsa, ja nagu värava pealt lugeda võib, kannab nime Nurga. Selles majas elavad aasta ringi Helju ja Arder Väli. Nimi Nurga tuli sellest, et tegemist on nurgapealse krundiga, aga on ka pisut nostalgiline, sest Arder sündis Nurga talus Hiiumaal Emmaste vallas Leisu külas.

Dirhami kant on Välide perele alati meeldinud, ent pärast seda, kui Arder Väli oli 1995–1999 Dirhami sadamakapten, hakkasid nad tõsiselt otsima krunti ka püsiva elupaiga jaoks.

„Tegelikult on see koht meie laste valitud,” ütleb Arder ja ka ülesehitamise juures oli kogu perekond. „Linnamaja jäi poeg Laurile ning Dirhami kodu on mu tütre Külli oma. Oleme lähtunud sellest, et nii majas kui ka aias oleks ruumi kogu meie suurele perele,” kinnitab Arder.

Helju ja Arder Väli on tõesti rikkad inimesed, neil on kuus lapselast, kellest mõnel on juba ülikoolgi seljataga.

Nüüd on seda kodu ja aeda rajatud ligi kolmteist aastat. Pere ostis vana kalatööstuse sauna-laohoone 2002. aastal ja seal on pidanud kõvasti tööd tegema. Aia on planeerinud ja kujundanud perekond ise. „Lapsed olid igal sammul abiks. Me teeme üldiselt kõike koos,” räägib Arder.

Selleks, et seal üldse midagi kasvada saaks, tuli sinna vedada kümneid koormaid pinnast. Küllap olnuks võimalik leida ka selline paik, kuhu oleks olnud algusest peale lihtsam ehitada.

„Meile meeldis see mereäärne paik,” ütleb Arder lihtsalt. Maja ja aed laiuvad männimetsas nagu pargis. „Planeering on tehtud nii, et ühtki elusat puud ei tulnud maha võtta, ainult kuivanud männid.”

Vanad šlaki- ja prügihunnikud tasandati ja kaeti mullaga. „Nende asemele on lastelaste rõõmuks istutatud maasikapeenrad,” ütleb Arder.

Liiga keeruliseks pole oma elu tahetud ajada. Nii on aias palju püsikuid. Siia on põllukividest rajatud väike kosk, mis lõpeb purskkaevuga; sillake ja vesiroosidega veesilm. Nii verandal kui ka aias on mõnusaid istumis- ja mõtisklemispaiku ja looduslikke skulptuure, mis kõik annavad tunnistust perekonna kunstiandest.

Fotod: Erakogu

LÄÄNE_ARDER ja HELJU VÄLI kodu_NURGA_Dirhami küla_Noarootsi vald_2015_loodusesse sulanduv kodu LÄÄNE_ARDER ja HELJU VÄLI kodu_NURGA_Dirhami küla_Noarootsi vald_2015_minikosk tagaaias LÄÄNE_ARDER ja HELJU VÄLI kodu_NURGA_Dirhami küla_Noarootsi vald_2015_maja jahitoa poolt vaadates LÄÄNE_ARDER ja HELJU VÄLI kodu_NURGA_Dirhami küla_Noarootsi vald_2015_värav

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments