Tänavaküsitlus: Kui kerge või raske on noorel inimesel Haapsalus tööd leida?

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Signe, 22

Kui neli aastat tagasi Haapsallu tulin, oli esialgu tutvuste puudumise tõttu raske. Nüüd on juba kergem, sest olen end linna sisse elanud. Tööportaalidele ei tasu lootma jääda, peab ikka tutvusringkonnast uurima. Praegu õpin ülikoolis ja tööl ei käi.

Arik, 19

Haapsalut reklaamitakse küll noortesõbraliku linnana, aga tegelikult see päris nii ei ole. Noortel on siin väga raske tööd leida ja kui leitakse, on palk kesine, eriti kui arvestada siinseid kõrgeid hindu. Olen enda tutvusringkonnas ainus, kes on Läänemaal, täpsemalt Linnamäel tööd leidnud. Kõik sõbrad on Tallinnasse tööle läinud. Haapsalu soosib pigem eakaid, mitte noori.

Karl-Erik, 14

Noortel, eriti alaealistel, on väga raske tööd saada. Sõbrad kurdavad sama ja käivad seetõttu töölaagrites. Ainus viis tööd saada on tutvuste kaudu. Mina töötan praegu piiskopilinnuses jäätisemüüjana ja selle töökoha sain samuti tuttava kaudu.

Liis, 21

Töötan Tallinnas, sest siin on palgad väiksemad. Sama töö eest saab Tallinnas suurema palga. Pealinnas on töökohta otsides ka valikuvõimalus.

Jete, 19

Ei ütleks, et suvel väga raske on. Toitlustuskohti on Haapsalus küll palju ja need vajavad igal aastal ohtralt tööjõudu. Ise peab olema aktiivne ja otsima. Mina töötan mitmendat suve Talumehe kõrtsis klienditeenindajana.

Kristella, 15

Nooremail on valikut vähe, näiteks ajalehtede müümine, aga sellega kuigi hästi ei teeni. Alaealistel on klienditeenindusse raske saada, harva juhtub, et töökohale on oodatud kandideerima ka alaealised. Praeguse maasikamüüja töökoha sain isa tuttava kaudu.

Merilin, 15

 Minul on pigem kerge, olen saanud tööd tutvuste abiga. Sõbrad on ka enamasti tutvuste kaudu endale töö leidnud.

Kristjan, 19

Tundub, et noormeestest on suurem puudus. Ise leidsin klienditeenindaja tööotsa CV-keskusest juba märtsis, aga mu neiu proovis kolm kuud tööd leida ja lõpuks ei leidnudki. Üldiselt on üsna vähe noortele sobivaid pakkumusi.

Sergo, 30

Kui olin noorem ja Haapsalus tööd otsisin, polnud mul keeruline. Lõpuks sain töö ikkagi tutvuste kaudu. Haapsalu on nii väike linn, et siin pole mõtet tööportaale kasutada. Leian, et mõtlemine peab õige olema. Noored ootavad suure palgaga tööd, vähemaga eriti ei lepita ja seepärast ongi raske leida.

Hedi-Lis, 17

Isiklikust kogemusest tean öelda, et pigem raske. Pakkumusi on vähe ja need, mis on, nõuavad enamasti kõrgharidust. Suvel on küll just noortele tööpakkumusi kõvasti rohkem kui muidu, aga alaealisel on võimalused piiratud. Midagi, kust saab palka rohkem kui 2,13eurot tund, ikka ei leia.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
a
8 aastat tagasi

Haapsalus on kerge tööd leida. Võiks võtta uueks lööklauseks- Haapsalu: kerge tööleiu linn.

ettevõtja Tallinnast
8 aastat tagasi

Parim kontingent on 45-55 aastased-korektsed ja kohusetundlikud,väljaarvatud iti mehed. Lapsi ei taha-puudub kohusetunne.

Kont
8 aastat tagasi

Nii palju, kui mina ringi vaatan, siis noored just igal pool töötavadki.
Vaadake kasvõi need majutusettevõtted ja söögikohad. Neid tuleb igal aastal juurde ja tööd peaks jaguma. Paari aasta pärast see suur spaa amööb jne.
Tööd ei saa just alates 40-st eluaastast. Meie riigis on 40-ne juba töövõimetu rauk. Mis puutub palka, siis see on igal pool kehv, ka Tallinnas.

haapsallane
8 aastat tagasi

Haapsalus on võimatu tööd saada, mille eest makstaks ka palka, olgu ta tutvuste kaudu või ilma. Rimi kassasse võid 500 euri eest alati minna. Kas see on elu?

Eeru
8 aastat tagasi

Sõltub. Haritud noorel pole siin midagi teha.