Merle Mäesalu: Läänemaal lahkumise peapõhjus on töökohtade puuduses

Kaie Ilves

kaie@le.ee

merle-maesalu

Kas kasutada 5,6 miljonit eurot investeeringuraha turismi või ettevõtluse edendamsieks?

Euroopa Liidu uuel toetusperioodil on taas võimalik investeerida maakonnale vajalikesse  ettevõtluskeskkonna projektidesse. Seekord usaldati objektide valik ja maakondliku pingerea koostamine maavalitsustele. Läänemaal tegeles sellega maavalitsuse nõuandev organ arenduskoda.

Koja ees oli suur küsimus: kuhu investeerida 5,6 miljonit eurot? See on raha, mis aitaks lahendada meie kõige suuremat, töökohtade puudusest tuleneva väljarände probleemi. Siseministeeriumi tellimusel valminud uuringu järgi eristus Läänemaa teistest maakondadest pretsedenditult: 67% ulatuses on maakonnast lahkumise põhjus töökoha puudumises.

Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise kava järgi on Läänemaal kaht liiki töökohti loovaid investeeringuobjekte: turismiobjektid ja ettevõtlusalad. Arenduskoja liikmed hindasid objektide mõju maakonna arengule ja vastavust rahastamise eesmärkidele. Arvutati välja, kui suur on loodava töökoha maksumus. Turismiobjektide puhul oli see keskmiselt 185 000 eurot, ettevõtlusaladel 13 000 eurot.

Turismiobjektidesse võib investeerida, kuid tootmisse peab investeerima

Euroopa Liidu eelmise perioodi toetusega rekonstrueeriti Haapsalu promenaad ja kuursaal. See on suurepärane mainekujunduslik investeering ja meelitab turiste. Suvel ilusate ilmadega ongi Haapsalus elu – kohvikud ja majutuskohad on rahvast täis, tööd jätkub hooajatöötajaile ja kooliõpilastele.

Kui ettevõtjad teenivad suvega omanikutulu, mis võimaldab neil ja nende perel ära elada ülejäänud üheksa kuud, siis hooajatöötajate kolme kuu sissetulekuga pole see võimalik. Just palgatöötajad on need, kes töökoha puudumise pärast Haapsalust ja üldse Läänemaalt lahkuvad. Elu on näidanud, et Läänemaal ei toimi turism ettevõtluse vedurina, mis tagaks äraelamise võimaluse terve aasta jooksul. Kui jaotatav 5,6 miljonit eurot on maakonna ainus arenguraha, siis turismiobjektidesse võib investeerida. Headesse töökohtadesse, mis hoiaksid siin kinni meie inimesi, peab aga investeerima.

Arenduskoja hääletustulemuse ja osaliselt ka töökohtade maksumuse põhjal kujunenud pingerea tipus on Virtsu ettevõtluskeskuse ja Kiltsi tööstusala arendamise projektid.

Lääne Elu 20. juuni artiklis „Toetusraha ajas Haapsalu ja Lääne maavalitsuse tülli” on eksitav järeldus, nagu tähendaks Haapsalu piiskopilinnuse asetsemine investeeringute pingerea 7. kohal, et selleks ei pruugi raha jätkuda. Tõsiasi on, et kõik selles kavas nimetatud projektid saavad võimaluse esitada taotlus ja ühes voorus esitatud projektid konkureerivad omavahel. Koht pingereas mõjutab raha saamist vaid 15% ulatuses.

Taotlusi ei võeta vastu ega rahastata mitte maakonnas koostatud pingerea järjestuses, vaid pigem põhimõttel „kes ees, see mees”. Kui sügisel avatakse esimene voor, on SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid valmis toetust küsima ligi 4 miljoni euro suurusele projektile. Eduka taotlemise korral võtab projekt rohkem kui poole saadaolevast 5,6 miljonist eurost.

Piiskopilinnuse koht investeeringuobjektide pingereas on teisejärguline teema. Põhiline on leida need suure mõjuga projektid, mida võiksid teha linn ja vallad koostöös, et peatada väljaränne ja ääremaastumine. Üks neist on kindlasti rongiliikluse taastamine, kuid ainuüksi see ei ole imerohi. Selleks on ikkagi aastaringsed palgatöökohad, mida saab pakkuda Haapsalule ja Ridala vallale arendatav Kiltsi ettevõtlusala ligi 100 planeeritava töökohaga.

Praegu ei ole Kiltsi ettevõtlusalal ette näidata ühtki ettevõtjast koostööpartnerit, mis on toetuse taotlemiseks vajalik eeltingimus. Ettevõtjate leidmisega pole keegi järjepidevalt tegelnudki. Kuigi Ridala ja Haapsalu on sõlminud asjaomase koostöölepingu Kiltsi arendamiseks, on Ridala vald üksi teinud ettevalmistusi oma eelarvest ja toetusrahaga: lammutanud sõjaväelinnaku, koostanud detailplaneeringu ja tasuvusanalüüsi.

Kiltsi ala töölehakkamine on maakonna tööhõivele suure mõjuga ja just selliseid objekte toetabki konkursivõime kava. Küsimus on: kes otsib Kiltsi ettevõtlusalale ettevõtjaist huvilisi? Üks võimalus on, et seda teeb Läänemaa arenduskeskus, kuid selleks on vaja omavalitsuste, eelkõige Haapsalu ja Ridala omavahelist kokkulepet, koostööd ning pikaajalist tegevus- ja finantsplaani.

Kui meie ei tee, siis kes teeb?

Omavalitsuste ülesannete hulka ei kuulu otseselt ettevõtlusega tegelemine ja nad ei pea looma soodsaid tingimusi ettevõtjaile. Mõistetav on, et valdadel ja linnal on palju muret lasteaedade ja koolide ülalpidamisega, teede ja tänavate remondiga. Paraku pole tühjalt seisvate hoonete ja väheneva elanike arvu tõttu varsti enam kedagi valitseda.

Seni saame öelda, et Kiltsil ei ole huvilisi. Kuni vee- ja kanalisatsiooniseadmed, teed ja elektriliinid pole valmis ehitatud, ei ole võimalik leidagi asjahuvilisi ettevõtjaid, sest ettevõtja ei ole nõus ootama 2–3 aastat, mis kuluvad ettevalmistuseks. Kumb peaks olema enne, kas ootel ettevõtjad või ettevalmistatud ettevõtlusala? Esmalt peab olema plaan ja tahe.

Ridala vald otsustas Kiltsit edasi arendada etapiti: esialgse 3miljonilise investeeringu asemel esitati taotlus 1,1 miljoni euro suuruse toetuse peale. Plaanis on luua kümne krundiga ala, igal arvestuslikult 10 töökohta. Esialgsete suuremate plaanide korrigeerimisel arvestati ka elanike, sh tööealiste elanike vähenemisega. (Ridala elanike arv kasvas 2015. aasta esimese kuue kuuga 15, samal ajal Haapsalus vähenes 78 võrra.)

 Olemine piirkondade konkurentsivõime tugevdamise objektide pingereas annab võimaluse Kiltsile Euroopa Liidu toetust küsida. Seda on aega taotleda ja kasutada aastani 2023. Seni on asjast huvitatud osapooltel aega kokkuleppele jõuda, kas ja kuidas ettevõtlusala edasi arendada.

Merle Mäesalu

arenduskoja liige

SA Läänemaa Arenduskeskus nõukogu esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Soome' st
8 aastat tagasi

Tervisi Läänemaa’ le. Tundub, et Eestit ka. Läänemaad iseloomustab otsustuskindlus. Läänemaa kohalikud poliitikud võiksid esindada kogu Läänemaad, mitte ainult oma kodukohta. Mina isiklikult soovitan mõelda, kuidas juba olemasolevaid tootmishooneid kasutusele võtta. Leidub Ristil, Taeblas, Paliveres. Positiivne see, et asulad asuvad Tallinn – Haapsalu trassi ääres. Tulevikus peaks ka raudtee tulema, mis võimaldab valmistoodangut paremini vedada. Rõõmu tegi Merle jutu juures see, et Eestis hakatakse aru saama tootmise vajalikkusest. PS. Soome lahkujate õigustuseks ütlen, et oleme doonorid, kes igakuiselt saadavad Koju raha, mis läheb ringlusesse Eesti majandusse. See, et lahkujad ei soovi Eestis elada palgavaesuses, on Eesti poliitika tulemus. Lihtsalt öeldes,… Loe rohkem »

Olaf- ei saa aru!?
8 aastat tagasi

2- 3 kuud suvine turismi toitlustusettevõte annab ju tööd ainult suvelastele, kes töötavad väikese palaga ja tipi eest. Merle räägib ju ikkagi stabiilsest -12 kuud tegutsevatest ettevõtetest?

Karla
8 aastat tagasi

miks on meeil puudus ettevõtlikest inimestest???no hallooooo—
ehitusel pean tõstma üksi kipsi lakke…kõik on Soomes…aga miks???
küsimus ajuhiiglastest ettevõtjatele…masendav???nii tore???
teeme lollakatest joogistest kepinäljastest festari ja majandus õitseb haapsalus???
SEks homme selguvad ka minu palganumbrid…kuu aega on rügatud..karta on et üle 100 juudirublalise ei saa…siin ju puha kuurort ja Pihkupeksupealinn…ja kuurordis lebamise ja pihku tagumise esst tasu Eesti Vabariigi sääduse kohaselt ei makseta…

to muremõte
8 aastat tagasi

aga miks meil on puudus ettevõtlikest inimestest ? Mitte keegi ei taha olla ettevõtlik ja tegeleda äriga kui riik pole selleks tingimusi loonud.Seega pole meil vähe ettevõtlike inimesi,vaid puudub soodne keskkond, maksusüsteem ja teised mõjutegurid,mis kutsuks inimesi ettevõtlusega tegelema.Ja selle asemel,et konkreetseid samme teha,räägib valitsus aastaid mingit utoopiat,stilis,varsti oleme viie rikkama riigi hulgas.Vot see on taandareng ! Ja veel kurvem on see,et eesti rahvas ikka ja jälle valib neid samu taandarengu toetajaid võimule.

lihtne
8 aastat tagasi
Reply to  to muremõte

Vaata viie rikkama hulka on võimalik saada ka rahva arvu vähendades. See tähendab pärandatava vara abil. Viimane kes ellu jääb on kõige rikkama. See ongi meie poliitika sisu.

olaf
8 aastat tagasi

Viskasin eelnevalt konksu välja. Majanduse elavdamiseks on vaja kolme asja – i, k ja e. E täht tähendab ettevõtlust. I ja k tähendust välja ei ütle. Hea näide on Karja tänav Haapsalus. Väikse raadiusega (200 m) ja kahjuks väikese aja parameetriga (2-3 kuud). Lisaks riigi vähene sekkumine. Kui lähtuda seadustest, peaksid sealsed kohvikud või söögikohad kinni olema. Õnneks on kohaliku omavalitsuse toetus. Mis puutub siia Merle ettevõtluse toetus, kas ta tahab turgu solkida. Paratamatult on konkurentsi eelis nn. ettevõtjal, kes niisama raha saab. Kas neeger hakkab õppima ja tööle, kui ta saab niisama raha. Tunnen Merle Mäesalu-t tema kinga kontsade… Loe rohkem »

To olaf
8 aastat tagasi
Reply to  olaf

Mis toetusest käib jutt seoses Karja tänavaga? Ajad niisama jama! Merle ei jaga mingit raha vaid üritab luua ärikeskkonda. Ennustan, et see tal ei ōnnestu.

olaf
8 aastat tagasi
Reply to  To olaf

Ilmselt ei saanud Sina millestki aru. Seal polegi toetust. Kuigi jah, ühe söögikohaga on. Poolik loob ärikeskkonda???? Poolik on tekkinud sõnast poliitik. Vokaalidega võib mängida. Mina ei aja jama, tean.

einoh,
8 aastat tagasi

Kunagi soovis Ridala vald Kiltsis vene sõjaväest jäänud asumit endale, et teha suht väikeste kulutustega korterid näiteks noortele peredele. Tol ajal oli vene sõjaväest jäänud kogu infrastruktuur täitsa olemas. EV KM oli aga vastu, ise ei suutnud süüa ja teistele ka ei andnud.

ridala vald
8 aastat tagasi
Reply to  einoh,

ei soovi midagi, tühikargajatest valla asjapulgad taovad seal tolmu üles sarnaselt valitsusega, peaasi, et võimul püsiks, tühje lubadusi jagades

Arne Veske
8 aastat tagasi

Küsisin mõned aastad tagasi, kas Kiltsit propageerival ametnike armeel on ka mingi nägemus, mis äri ja millises mahus seal ajama peaks? Tookord ei vastanud keegi, ehk läheb seekord paremini. Miks peaks keegi rajama oma äri sinna pärapõrgusse, mis eelised sellel kohal on? Asukoht? Isegi Läänemaa mõistes on tegu ääremaaga. Kas Risti või Lihula rahvas hakkab seal tööl käima? Või astub läbi mõni hiidlane? Transport? Kas läbi Haapsalu kesklinna Tallinnasse? Sadam? Sadamast enam targu ei räägitagi, sest mõnemeetrise süvisega sadam ja madal väinameri kõlbavad purjetamiseks või kalapüügiks, mitte aga tõsiseks äriks. Töötajad? Kust tulevad – Tallinnast, Soomest? Kas tõesti? Pigem lähevad… Loe rohkem »

2 joodikut
8 aastat tagasi
Reply to  Arne Veske

kakerdavad iga hommik sellel 6 milj. krooni maksnud Kiltsi kergteel linna õlle järele ja tänavavalgustus põleb nagu Las Vegases, ridala(IRL) oskab raha tuulde loopida.

käkerdis
8 aastat tagasi
Reply to  2 joodikut

Parem ütle mis kell tee valgustatud on.
Sinu teksti lugedes võiks arvata nagu oleks tee nende kakerdiste tarvis valgustatud.Võib-olla mõtlesid hoopis sinule, korralikule inimesele, et kakerdiste otsa ei komistaks. Võibolla hoopis hoolivad.

kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Arne Veske

Nõus Arne Veske kommentaariga. Tihtilugu tullakse mingi uue ideega välja- mis on ju tore- kuid selle taga puudub tegelik visioon. Otsustajatel-arendajatel peaks olema pakkuda natuke suurem ja konkreetsem visioon Läänemaa arengust ja sellest, millist rolli näiteks täpselt Kiltsi pakuks sealjuures. Ettevõtlusest ja töökohtade loomise vajalikkusest rääkida ei ole keeruline, samas kui ettevõtjad kuulata, siis paneb ikka väga imestama, kuidas meie riik ja kahjuks ka omavalitsuste ametnikud ettevõtlusele sisuliselt kaikaid kodaratesse loobib. Kui võrrelda Lätiga, siis seal anti alustavatele mikro-ettevõtetele (mida Eestis on enamik) 3 aastat maksusoodustust. Maksavad oma 9% ainult ja kogu lugu- ei käibemaksu, sots ega muid tööandja makse.… Loe rohkem »

Muremõte
8 aastat tagasi

Tegelik põhjus on ettevõtlike inimeste puudumine ja miks mitte ka madalapalgalised töökohad. Küsimus kommenteerijatele, kas peale ilkumise polegi ühtegi edasiviivat mõtet peas? Aega see värk võtab aga tuleviku nimel tuleb panustada noortele. Küll oleks kena kui Haapsalu volikogu tegutseks koos ja pakuks midagi arukat välja!

ole
8 aastat tagasi
Reply to  Muremõte

sina esimene ja anna edasiviiv suund kätte.

ole ja tee
8 aastat tagasi
Reply to  ole

Eks neid edasiviivaid suundasid ole nii maavalitsusse viidud kui ka siia kommentaariumisse pandud aga kui haridustase on kesine ega neid välja ikka ei loe ja siis läheb juba tõestamiseks lahti siis võidab see mõttesuund millega on sind juba harjutatud aga mitte see mõttesuund millest tegelikult abi oleks.

einoh,
8 aastat tagasi

ega siis ei pea ise ka ära minema kui teised lähevad

mina
8 aastat tagasi

alles oli raudtee puudumine koiges syydi…………………