Palts nimetab kütuseaktsiisi tõstmise plaani hullumajastseeniks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

palts

Tõnis Palts. ARVO TARMULA

Isamaa ja Res Publica Liidu poliitiku, ärimehe Tõnis Paltsi hinnangul on maksulangetamine investeering, kuid selle "tapmist" kütuseaktsiisi tõustmise ja hotellide käibemaksu kergitamisega võib nimetada hullumajastseeniks.

"Viimasel ajal kuuleme iga päev, et tööjõumaksude langetamine on riigile kulu, seda isegi peaministri suust. Kuidas saab see olla kulu, kui midagi ei kulutata? Isegi kurikuulus riigijuht Exceli tabel peaks näitama, et äärmisel juhul võib rääkida loodetust väiksemast laekumisest, kuid sisuliselt peaks igaüks aru saama, et sotsiaalmaksu langetamine pole kulu, vaid hoopis investeering," kirjutas Palts Postimehe arvamusloos.

Tema sõnul teeb riik tööjõumakse vähendades investeeringu, et ettevõtete sisendkulud väheneksid, et firmad muutuksid konkurentsivõimelisemaks, et saaks rohkem töökohti luua, ning et ettevõtjad siis selle raha maksudena mitmekordselt tagasi maksaksid. "Majandusprotsessid on selles kontekstis üldiselt aeglased. Ning selleks, et niisugune investeering teha, võib riik võtta laenu. Kõige rumalam, mis riik teha saab, on oma investeering ise ära nullida täiendavate koormistega nagu kütuseaktsiis ja majutusasutuste käibemaks," leiab Palts.

Tema sõnul võiks esialgu eeldada, et arvestatav positiivne tulemus tööjõu maksude langetamisest tekib kolme-nelja aasta pärast. "Selle aja jooksul oleks vaja investeerida kokku maksimaalselt 200 miljonit eurot, vabastamaks meid iseenda investeeringu tapmisest, see tähendab mootorikütuse aktsiiside tõusust ja majutusasutuste käibemaksu tõstmisest," kirjutas Palts.

"Argumendid, millega kaitstakse kütuseaktsiiside tõusu, on justkui poeet Bezdomnõi üleskutsed salapärase professori püüdmiseks «Meistri ja Margarita» hullumajastseenides. Majutusasutuste käibemaksu tõstmise asemel tuleks see väljaspool Tallinna hoopis nulli viia. See oleks tõsine regionaalpoliitiline samm, mis ühtlasi aitaks parandada riigi maksebilanssi, suunates paljud välismaal puhata ihalejad meie kodumaist teenust tarbima," märkis Palts.

Ta meenutab, et ka Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide eelmine valitsus suurendas ettevõtluse koormust umbes 100 miljoni euro võrra aastas, ning lisas, et tasuv tööjõumaksude alandamise investeering tuleb teha laenurahaga.

"Eksivad need, kes ütlevad, et Eesti maksusüsteem ja eriti see, et meil ei ole ettevõtte tulumaksu, ei ole meile edu toonud. Vägagi on. Ning tänu sellele oleme kogunud krediidipotentsiaali, mis Euroopa keskmisega võrreldes on vähemalt 10 miljardit eurot. Aga me ei kasuta seda. Selline Eesti on nagu ihne vanainimene, kes kogub varanduse madratsisse, elades ise vaesuses, kuni varandus mõtte kaotab," arutles Palts.

Tema hinnangul tuleks Eestil oma laenupotentsiaali nüüd kasutada ning kindlasti ei ole patt sellest kaks protsenti mõistlikult investeerida sinna, kust see tõenäoliselt otseselt tagasi tuleb. "See tähendab tööjõumaksude alandamisse. Suurem probleem on, kuidas ära kasutada ülejäänud 98 protsenti," kirjutas Palts, lisades, et tuleks mõelda investeerimisse ettevõtete konkurentsivõime tõusu.

"Jätkame tööjõumaksude alandamisega. Siia mahuvad IRL-i niinimetatud alla 500 euro tulumaksuvabastuse ettepanek, tulumaksuvaba miinimumi tõus, sotsiaalmaksu lae kehtestamine, sotsiaalmaksu ja tulumaksumäära vähendamine. Kui me peale investeeringu otseste tööjõumaksude vähendamisse investeerime ka infrastruktuuri, näiteks neljarajalise Tallinna-Tartu maantee ja tõelise Tartu kiirrongi käivitamiseks, jääb meie laenukoormus ikka veel neli korda madalamaks kui Euroopa arenenud riikides praegu kombeks," rõhutas Palts.

Tema hinnangul jääb praeguse poliitika jätkudes sadadel tuhandetel eestlastel tänu nõndanimetatud katteallikatele elu elamata. "Jürgen Ligi, Taavi Rõivas, kas te julgete silma vaadata nende inimeste sugulastele ja järeltulijatele, kelle elu kurikuulsate katteallikate otsimise mängu tõttu jäi elamata," lisas Palts.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uno
8 aastat tagasi

Millega Eesti on ära teeninud valitsuse? Kes selle aseme et hoolitseda riigi ja rahva eest!! Ja arendata riiki ja riigi majandus ja tööstus Kippub hoopis rahva niigii kõha rahakoti kallale. Selle asemel et saada tulu riigi majanduse ja tööstuse arenduselt ja uute turgude leimisel meie toodetele. Kiputage hoopis riigis majandus lämatama niigi suurte aktsiisidega nii kütusel kui kaa muutel majandus harude tegevusel!! Loodan et rahva mõistab et selliste võimetega valitsuset ja poliitikutet on vaja kiiremas korras vabaneda ennem kui riigile pole veel suuremat kurja tehtud!!

Juhan
8 aastat tagasi

Tõnis Palts (IRL,kandidaat nr 439) Paldiski mnt. 52 ootab juba!

Naine
8 aastat tagasi

Mil viisil siis see, et meil ei ole ettevõtte tulumaksu , on MEILE tulu toonud.Need üksikud välisettevõtted, kes Eestisse on tulnud, neid meelitas pigem odav tööjõud.No nüüd on ka suur osa tööjõust läinud,ilma tööjõuta aga väärtusi ei looda.
Majutusasutuste käibemaksu tõstmine ja aktsiisi tõstmine on muidugi vilets plaan, sest eestlane ei ole väikeste palkade tõttu ostujõuline.Vodkaturistid ju ka igale poole ei jõua …

Tuha Juhanile
8 aastat tagasi

Oled ikka tegelikust elust väga kauge mees. Tee endale eelkõige riigivalitsemise algtõed selgeks ja siis tule lahmima. Nii kaua kui sinusugused valijad annavad eeskõneleja hääled reformikatele, saate te ka tagaselja vinguda. Ära nüüd arva, et olen IRL-i liige, ei mitte.

ise valitsen, ise kritiseerin
8 aastat tagasi
Reply to  Tuha Juhanile

Millised need “sinusugused valijad” siis on? IRL on valitsemas, pole kahtlustki.

...
8 aastat tagasi

Ära ikka nii naiivne ka ole, kui arvad, et koalitsioonierakonnad on võimelised omi valimislubadusi täitma. Nendeks need koalitsiooni läbirääkimised ongi, et kokku leppida selle pisku, 5-7 protsendi ulatuses riigieelarvest ehk, rahaliste vahendite kasutamine ka valimislubaduste täitmiseks. Mida rohkem erakondi piruka juurde pääseb, seda lahjemat suppi meile võidakse serveerida. Mida suurem on lubaduste ühisosa, seda rammusam ka supp. Vaat nii on lood. Riigikogu ja ka valitsus on rahva nägu ja see on juba vana tõde, nii et peamegi leppima selle valikuga.

Juhan Tuhk
8 aastat tagasi

Sa ise oled selle hullumaja korraldaja aga sellest hallollus aru saada ei võimalda. Teisalt hr Palts, kus meie raudtee on et seda kütusehinna tõusu üle elada. Aga sellest mitte sõnagi. Hr Talts te olete kõige ehtsam kõrgharitud MATS või KELM kes räägib üht ja teeb teist süüdimatu naeratus näol. Hr palts ma ei soovi teid küll solvata kuid aina rohkem saab selgeks et ilmselt on teie puhul tegemist siiski meditsiinilise juhtumige. Ilmsel on see aktsiisi tõus laiema tegevusetuse vili. Valitsus on ennast nurka värvinud lihtsalt. Teisteks alternatiivideks oli ju kinnisvara ja auto makssu kehtestamine. Jällegi on märklauaks maaelu väljasuretamine.

jah
8 aastat tagasi

sama hull nagu paltsu raudtee taastamine ja sellega rahva lollitamine

IRL on heaks kiitnud aktsiisi
8 aastat tagasi

Üks stseen pole hullem teisest, raudteestseen on aga vanem stseen, mida Palt suure suuga lubas. Kohalike valimiste eel hakkame jälle kuulma, fakt!