Terviseleht: Tervist toetav toitumine

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sirje_VaaskViimaseil aastail on üha jõudsamalt populaarsust kogunud kõikvõimalikud radikaalsed toitumisviisid. Paleodieedi usku inimesed on loobunud sellest, mis ei olnud kättesaadav koopainimestele. Veganid ei söö loomset päritolu toitu. Mõni inimene lähtub valikul hoopis oma veregrupist, järgides veregrupidieeti. Haruldased ei ole enam ka dieedid, mis välistavad inimese menüüst rasvad või süsivesikud. Kõigi toidusedelite pooldajad lubavad järgijale paremat tervist ja saledamat keha. Oma teenuseid pakuvad internetis toitumisnõustajad, kelle teadmistebaasi päritolu pole teada. Kuidas sellest segasest võrrandist siis parima tervisega välja tulla?

Selleks lõigi Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledž nimelt teaduspõhise toitumisnõustaja õppesuuna, asjaomaseid aineid saavad kolledži õpilased hakata omandama tulevast sügisest.

Küsisime nõu Tallinna Ülikooli tervise valdkonna projektijuhilt Sirje Vaaskilt (pildil), kes aineid kolledžis õpetama hakkab, kümmekond aastat Haapsalus toitumisnõustaja teenust pakkunud Mailiis Tammeveskilt ja äsja Soomes toitumisnõustaja õppe lõpetanud Pilleriin Tähelt.

Hea toidulaua rusikareeglid

Pilleriin Tähe hinnangul on radikaalsed toitumisjuhendid ohtlikud just neile, kes ei ole tahtnud, viitsinud või osanud end kurssi viia sellega, kuidas mõnesuguseid vajakajäämisi kompenseerida. „On neid, kes jälgivad veganlust sõprade survel või lihtsalt moe pärast, aga teadmised on nigelad, ja toitained, mida teised saavad lihast, munast ja piimatoodetest, jäävad neil lihtsalt saamata.”

Kui aga inimene oskab jälgida oma toidusedelit nii, et organism saaks normaalseks toimimiseks kätte vajaliku koguse valke, süsivesikuid ja rasvu, ei ole eri toitumissuundades Tähe sõnul midagi halba.

Sirje Vaask toob esile, et veganid ehk loomsest toidust loobujad ei tohiks oma toitumisviisi rakendada lastele – see on meedikute ühine seisukoht üle maailma.

„Veganitoidul olevail lastel võib esineda valkude, asendamatute aminohapete, D- ja B12-vitamiini, kaltsiumi, raua ja tsingi defitsiiti. Veganitoit võib sisaldada kuni kolm korda enam kiudaineid kui tavapärane toit,” selgitab Vaask.

Mailiis Tammeveski sõnul püüdlevad paleotoitujad esivanemate toidulaua poole, kuid see ei ole tänapäeval mõistlik valik, sest inimese elustiil ja harjumused on ju ajas muutunud.

Ka n-ö mehelikke dieete, mille korral süüakse palju liha, ei saa soovitada – liigne valk kurnab neere ja liigne liha tarbimine suurendab näiteks vähkkasvajate tekkeriski.

Ka rasvadest või süsivesikuist hoidumise mõtte laidab Tammeveski maha: „Süsivesikud on organismi esmane energiaallikas ja selle varu kehas peaaegu puudub, seega peab organismi optimaalseks toimimiseks saama neid toiduga. Rasvade tarbimine on vajalik rasvas lahustuvate vitamiinide imendumiseks, juuste, naha ja küünte heaoluks, aju täisväärtuslikuks funktsioneerimiseks. Seega ei tohiks ka rasvu karta.“

Küll aga peaks jälgima, et mitmesuguste rasvhapete vahekord menüüs oleks paigas: näiteks tuleks vältida transrasvu, kuid jälgida, et keha saaks küllaldaselt Omega-3 rasvhappeid, mida inimese keha ise ei sünteesi, ent mida on kehal ja ajul elutegevuseks tarvis.

Eestlaste praegust toitumist vaadates soovitab Tammeveski süüa rohkem köögivilju, kaunvilju, kala, leiba, puuvilja ja marju, vähem aga loomseid toiduaineid.

Kindlat näidismenüüd Tammeveski anda ei soovi: mis toimib ühele, ei pruugi toimida teisele – iga inimene on isesugune ja spetsiifilisemad valikud peavad lähtuma indiviidist.

Kõik kolm spetsialisti kinnitavad, et peamised tänapäevased toitumissoovitused on tarbida vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilja päevas, eelistada alati täisteratooteid, vähendada valge suhkru tarbimist ning mis peamine: toituda mitmekülgselt.

„Nendega seostatakse paljude haiguste riski vähenemist ja soovikohase kehakaalu säilitamist,” märgib Sirje Vaask täisteraviljatoodete kohta.

Valge nisujahuga harjunud maitsemeelele võivad täisteratooted esialgu pisut puised tunduda, kuid meeled harjuvad lühikese aja jooksul.

Toidu roll tervise kujundamisel

Täht räägib, et ebameeldiv raskustunne, unetus, meeletu väsimus – kõik need on tihtilugu märk sellest, et toit, mida sööme, ei sobi meie organismile. Kui inimene toitub iseenda organismist lähtuvalt õigesti, peaks tal olema küllalt energiat, hea enesetunne ja uni. Toiduained, mis mõnele sobivad, ei pruugi sobida teisele. Mõned toidud mõjuvad aga halvasti ainult teatud haiguslike seisundite korral, lisab Täht.

Seega tuleb toitumist võtta tõsiselt ja vajadusel konsulteerida spetsialisti – arsti või toitumisnõustajaga.

„Kui bensiiniautole tankida diislikütust, saab selle autoga mingi vahemaa sõita, kuid ühel hetkel mootor siiski seiskub,“ toob Tammeveski näite. Inimese keha jaksab aastaid võidelda valede harjumustega ja edasi toimida, kuid paraku hakkavad tervisehädad endast märku andma aastaid, vahel koguni 20–30 aastat hiljem.

Suhkru liigsest tarbimisest ja rasvhapete valest tasakaalust kehas on põhjustatud ülekaalulisus, liigesehädad, tujude kõikumine, hüperaktiivsus, väsimus – loetleb Tammeveski vaid mõningaid hädasid.

Vaaski sõnutsi on teadlased proovinud tasakaalustamata toitumisest ja ülekaalulisusest tekkiva kahju ka rahasse arvutada – umbes viis protsenti riigi töövõimetusest ja vaegurlusest on tingitud kehvast toitumisest.

Vaask toonitab, et kuigi toitumine on inimeste igapäevaelus aktuaalne teema ja oluline tervise mõjutaja, tuleb toidule mõtlemisel jääda mõistlikkuse piiridesse.

„Toit on siiski elamise vahend, mitte elamise mõte,” ütleb Vaask. „Äärmuslik lähenemine võib vajada juba psühhiaatrite-psühholoogide kaasabi.”

Tammeveski sõnul tuleb süüa mitmekülgselt, aga mitte millegagi liialdada – siis on võimalik luua terve suhe toiduga ja nautida nii söögitegemist kui ka söömist.

Lisaained ja supertoidud

Vaaski hinnangul ei tasu eestlastel tänapäeva toiduainetööstuses valminud toodetes sisalduvaid lisaaineid liialt karta.

„Piirmäärade kehtestamine on väga reglementeeritud protsess. Lisaainete peamine eesmärk on eelkõige säilivuse, aga ka tekstuuri ja maitseomaduste parandamine. Neid kasutatakse toodetes üliväikestes kogustes ning piirnormide ulatuses. Mitmekesist tasakaalustatud toitu süües need tervist ei mõjuta,” selgitab Vaask.

Tema sõnul ei ole uuringuis, kus on võrreldud n-ö tavapäraste toidu- ja mahetoodete tarbimise mõju tervisele, leitud suuremaid erinevusi. Mahetoodete kohta kehtivad aga erireeglid, mistõttu on nende kasvatamine ja käitlus märkimisväärselt töömahukam. See kajastub ka toodete hinnas.

Mailiis Tammeveski soovitab siiski võimaluse korral lisaaineid vältida, eriti naatriumglutamaati, tööstuslikke maitse–, lõhna– ja värvaineid.

Täht lisab, et naatriumglutamaati tasub otsida ning vältida liha- ja kalasaadustest, valmismarinaadidest, kastmeist, puljongikuubikuist ja isegi aroomisoolast. Erksavärvilised joogid-maiustused on enamasti värvitud asovärvidega, mis põhjustavad lastel hüperaktiivsust ning vähendavad keskendumis- ja õpivõimet.

Tammeveski sõnul võiks puhta ja mahedana osta just lihatooteid: „Teadmata kohast saadud liha võib sisaldada teadmata palju hormoone, antibiootikumide jääke, pestitsiide ja nitraate.“ Kohalik maheliha on küll kallim, kuid et kõigi lihatoodete soovituslik päevane kogus kokku on vaid 200 grammi, võiks see vähene olla parima kvaliteediga.

Populaarseile n-ö supertoitudele ei tasu Vaaski sõnul omistada maagilist rolli tervenemisel või kaaluprobleemide lahendamisel.

Ta toob näite goji-marju vahendavalt kodulehelt: arvatakse, et nende söömisel on positiivne mõju nägemisele, immuunsusele, verevarustusele, seksuaalsusele, viljakusele, kehakaalule, maksa funktsioonile jms. Laiaulatuslikke uuringuid nende tervisemõjust aga ei leia.

„Kui tegemist oleks imerohuga, miks ei ole siis ühegi riigi valitsus neid n–ö supertoite näiteks riiklikesse koolitoiduprogrammidesse lisanud või miks ei pakuta neid soodustusega alkohoolikuile ja viljatusprobleemide korral,” nendib Vaask.

See ei tähenda, et supertoitudest tuleks hoiduda – marjad, seemned-pähklid ja kaunviljad on tähtis osa inimeste toidulauast.

Kaal ei vähene. Miks?

Toitumisnõustamise kõrval ka treenerina leiba teeniva Tammeveski sõnul teevad kaaluvähendajad tihti ühe ja sama vea: nad tarbivad liiga vähe kaloreid. Et organism ei hakkaks energiat kinni hoidma ja seda vähestki salvestama, peaks kaaluvähendaja saama kuni 200 kilokalorit vähem, kui energiat kulub.

„Näiteks inimene, kelle päevane energiavajadus on 2300 kcal, ei tohiks saada söögiga vähem kui 2100 kcal,“ märgib Tammeveski, „siis väheneb püsivalt ka kaal“.

Muidugi ei tohi unustada toidu kvaliteeti ega seda, et süüa tuleb tihedalt (iga 3–4 tunni tagant) ja vähem korraga, et hoida veresuhkru taset kehas stabiilsena. Nii julgeb keha sissesöödud energia kohe igapäevatoiminguiks kasutusele võtta ega pea vajalikuks seda salvestada rasvarakkudesse.

Pilleriin Tähe sõnul saavad kaaluvähendamisel tihtilugu takistuseks ka valeteadmised – et pärast kella 18 ei tohiks süüa, et rasvad ja süsivesikud teevad paksuks või et light-tooted on kasulikud.

Heaoluühiskonna tunnus

Vaaski sõnul on toitumistrendide rohkus märk Eesti jõudmisest heaoluühiskonda: toidupuudust ei ole ja võimalusi oma menüüga eksperimenteerimiseks on üha enam.

Kui Põhjamaade teadlased on oma toitumissoovitused juba välja andnud, siis Eestis on riiklike teaduspõhiste soovituste loomine alles pooleli. „Loodetavasti jõutakse selle aasta sees tulemusteni,” lisab Vaask.

„Kel enam huvi, siis riiklike soovituste koostamise protsess on avalik ja läbipaistev: peetud koosolekute protokollid ja spetsialistide kogu otsused on kättesaadavad www.terviseinfo.ee toitumise valdkonna all,” räägib Vaask. Samuti peavad kõik osalenud deklareerima oma huvid. Seega need, kes võiksid soovituste tulemustest olla rahaliselt huvitatud (näiteks toidutööstus), ei saa protsessi kuidagi mõjutada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uuringuid
9 aastat tagasi

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92756/

näiteks mis puudutab goij marju. Paraku on nii, et kui tegemist on nö meinstriim spetsialistiga, siis ta ka ei usu, ei näe ega viitsi otsida neid uuringute tulemusi, mis kinnitavad loodusravi ja looduslike vahendite positiivset mõju inimeste organismile. Maagilist toimet ei eelda ilmselt eriti paljud loodusravi tarbijad. Küll aga lõhub see meie organismi oluliselt vähem kui keemilised ravimid. Ammugi pole neil selliseid kõrvalmõjusid kui keemilistel tablettidel. Su toit olgu su raviks-on aastatuhendadeid vana tarkus. Õnneks kinnitavad ka viimaste aastate uuringud justnimelt seda – et tervise võti peitub puhtas toidus, samuti kui vähegi võimalik ka looduslikus meditsiinis.

pudrule2
9 aastat tagasi

et loomadele ei saa omistada inimtundeid??? Ehk siis valutundmine, kiindumusetundmine, hirmutunne….nojahh, kaastunne. Öeldakse, et empaatiatunnet on raske kasvatada, enamasti see kas on või ei ole.

pudrule
9 aastat tagasi

Ütleme nii, et tänapäeva teadus esitab küsimusi juba evolutsiooniteooriale endale, niiet ma väga ei usuks mingeid raudkindlaid postulaate.Inimese mõtlemise areng on teda kahjuks pigem rappa viinud. Kuhu me selle nö. “vaba ajaga” siis jõudnud olema. Pidevad sõjad, mammona korjamine, kogu planeedi looduse hävitamine sisuliselt, seda ikka uuemate tehnoloogiate ja IPadide tuledesäras. Äkki on lihasöömine meid, teie enda loogika järgi, siiski vales suunas viinud- kui kujunevat lõpptulemust vaadata?

Ants
9 aastat tagasi

Louise L. Hay raamat “Tervenda end ise” tasub läbi lugeda enne igasuguseid toitumise valikuid-muudatusi !!!
Täpsemalt, loomulikult Teie valik, järgneva lingi abiga;

http://www.paremelu.ee/koolitused/10-ne-nadalane-kursus-tervenda-end-ise/

pudru ja kapsad
9 aastat tagasi

Segatoidulised ei suru oma toitumisvaateid sellise hüsteeriaga ka teistele peale. Arusaamatu kuidas saab evolutsioonikäigus segatoiduliseks kujunenud organismi süüdistada nüüd äkki väljakujunenud toiduahelas osalemises. Arvamus, et kõigesööjaks kohastunud organismil on tervislik süüa ainult taimset toitu, on aga evolutsiooniteooria seisukohalt ekslik. Ükski kohastumus ei teki niisama. Mingit kohastumisaega-ja vajadust pole ju olnud, et saaks väita nagu peaksi inimene olema pigem herbivoor. Liha osakaalu tõus meie toidulaual oli ka üks olulistest põhjustest, miks inimestel mõistus nii hästi arenenud on. Kui ei pidanud enam päevi veetma toitu otsides (liha annab rohkem energiat ja pikema täiskõhutunde), jäi aega üle niisama olesklemiseks ja see omakorda tekitas… Loe rohkem »

sorts
9 aastat tagasi

kati

sulle infoks,et nn kasvuhoonegaasidest moodustab 98% veeaur.
CO2 ,metaan ja muud vaid 2%.
inimtekkelisi kasvuhoonegaase on kogu kogusest ca 0,01%

võta see teadmiseks ja ää mulise rohkem

ehh
9 aastat tagasi
Reply to  sorts

jumal tänatud!! no siis on kõik korras. laseme vanaviisi edasi.

Kati
9 aastat tagasi

Naiisvsus ruudus, sinu seisukoht oleks tõsiseltvõetav juhul, kui segatoidulised toituksid ainult kohalikust kraamist, aga nii see ju ilmselgelt ei ole. Tasub vaadata ka suurt pilti, ehk et see, et lehm on maha löödud Eestis, ei tähenda, et tegu on 100% kohaliku tootega. Euroopa Liit impordib 72% loomasöödast (tähelepanek: Eesti on ka Euroopa Liidus ja ei ole meie miskine lilleke ****meres), seega et saada 1 kg “kohalikku” liha, on Eestisse kaugetelt maadelt transporditud umbes 15 kg loomasööta. Lisaks fakt, et kogu sööt ja sitt tuleb kuidagi farmi/farmist ära saada, aga selleks kasutatakse masinaid. Ei tule ka bensiin minu teada Eesti maavaradest,… Loe rohkem »

ei usu
9 aastat tagasi
Reply to  Kati

.. et lugupeetud tallinna spetsialist siin inimestele midagi vastama hakkab. kahjuks.

naiivsus ruudus
9 aastat tagasi

väita, et taimetoidu tarbimine on kuidagi eetilisem või päästab maailma globaalsest soojenemisest on bulls..t – igasuguste pähklite-banaanide-muude viljade transportimine ümber maakera veganihulludele tõepoolest annab oma negatiivselt pöördumatu osa. Ma saan aru kui see vegan toituks (see ka toitumisteadlaste uuring) oma elukoha 100km raadiuses kasvavatest viljadest – siis suudab ise käia kasvõi jalgrattaga iga õuna ja porgandi järel. See on lihtsalt järjekordne inimestele näiliste pseudotõdede ja maailmapäästmise idee maha müümine, millest lõikavad kasu mitte inimesed läbi oma paranenud tervise (toored banaanid järevalmivad gaasikeskonnas teel sihtriikidesse jmn.) vaid ikka globaalsed suurtootjad.
Tõsiseltvõetav “eetiline” vegan kasvataks oma toidu ise.

JValker
9 aastat tagasi

naiivsus ruudu tee omale selgeks eetika põhitõed,mine käi farmides ja vaata loomakasvatust ja pidamist.Ma ei tea kas sa oled mees või naine aga kas sa laseks vägivaldselt ära võtta oma vastsündinud imiku,ei laseks.Mõtle lehmale kida ta tunneb ja vasikale kes viiakse ema juurest ära eraldi aedikutesse.Kas taed et enamik neid vasikaid ei saa täiskasvanuks nad lähevad tapamaija.Sina ostead poest liha ja ei mõtle sellepeale kust ja kuidas see tuli poe letile.Tee omale selgeks miks kliima soojeneb ja kas ta üldse soojeneb.1 kolmest peamisest kasvuoonegaasist peale co2 on suurenenud ka metaani õhku paiskamine.Mis on metaan ..otse öeldes peer sinu taguotsast.Palju tuleb… Loe rohkem »

naiivsus ruudus
9 aastat tagasi
Reply to  JValker

Eetika põhitõde on see kui sa oma tõdesid teistele peale ei suru. Loomakasvatus ei ole piinamine – pinnamiseks kvalifitseerub siiski tegevus, mille eesmärk ongi ainult valu ja kannatusi põhjustada. Kui loomapidamise tingimused pole kuskil normide kohased, s.t. loomata on hoolitsuseta, ei ole selles süüdi lihasööjad vaid ikka need konkreetsed loomapidajad. Taimetoidu kuulutamine ainuvõimalikult õigeks ja eetiliseks ning lihasööjate hurjutamine ei ole probleemiga tegelemine vaid tegelikult ju sellesama eetikaga vastuollu minemine – sa väidetavalt tead, et loomi peetakse mittesobivates tingimustes, et loomadel on halb aga midagi muud sa teinud ei ole kui lõpetasid lihasöömise. Kas nendel loomadel hakkas sellest parem, kas… Loe rohkem »

vastus
9 aastat tagasi

Vabandage, aga lihatoidu söömine toob kaasa oluliselt suuremate põllumajanduspindade kasutuselevõtu ja kurnamise kui seda oleks toiduvilja kasvatamine. Ehk maailmapäästmisest rääkides on kindlasti oluliselt ökom süüa kasvõi kaugemalt toodud puu ja juurvilju kui liha. Lugege avalikult netis rippuvaid arvutusi, mida põhjustab lihatootmine ja mida toiduteravilja/juurviljade jms. tootmine.

maailmale
9 aastat tagasi

just, siin ju räägitaksegi teatud haiguste ennetamisest ja ravimisest. Palju neist “veganitest” on siis saanud diagnoosi, et on vaja minna seetõttu ravidieedile? Või kas nende taimetoiduhullude lastele on kõigile pandud mingi diagnoos?
Jutt käib ju nendest lastevanematest kes reeglina teevad seda kõike omal käel, ilma mingisuguse meditsiinilise põhjuseta.

@maailmale
9 aastat tagasi
Reply to  maailmale

Oled sa kuulnud globaalsest soojenemisest ja eetikast?

JValker
9 aastat tagasi
Reply to  maailmale

tean väga paljusid veganeid ja lausa toortoitujaid kes peale eetilise aspekti on läinud taimetoidule üle just tervise probleemidega.

vastus
9 aastat tagasi
Reply to  maailmale

miks peab inimesi inetute siltidega sildistama. Kui inimene on valinud taimetoidu- miks sinna juurde “hullu” silt kleepida? Kas oleks tore kui hakkaksime vastastikku loopima silte- lihatoiduhullud ja taimetoiduhullud? Ilmselt on ikka nii, et igaüks otsustab ise, mida suhu pistab ja kedagi ei tohiks selle eest hulluks tembeldada. Küll aga on enam kui kummastav kuulata väidet, eriti tänapäeval, et mitmekülgne taimetoit võib olla kahjulik, või et mahetoit polegi erinev tavaliselt superhüpermarketi toidust.

Maailm?
9 aastat tagasi

“Sirje Vaask toob esile, et veganid ehk loomsest toidust loobujad ei tohiks oma toitumisviisi rakendada lastele – see on meedikute ühine seisukoht üle maailma.” Millises maailmas toitumisnõustaja elab?
„Ameerika Dietoloogia Assotsiatsiooni seisukoht on, et asjatundlikult kavandatud taimetoidudieedid, sh vegandieedid (ehk täistaimetoitlus) on tervislikud, sisaldavad küllaldaselt vajalikke toitaineid ning võivad kaasa aidata teatud haiguste ennetamisele ja ravimisele. Hästi planeeritud taimetoidudieedid on sobilikud inimestele kõigis eluetappides, sealhulgas raseduse ja imetamise ajal, imiku-, väikelapse- ja noorukieas ning sportlastele.“
Ameerika Dietoloogia Assotsiatsioon (nüüdse nimega Academy of Nutrition and Dietetics) on maailma suurim toitumisasjatundjaid koondav organisatsioon, millel on enam kui 70 000 liiget.

vastus
9 aastat tagasi
Reply to  Maailm?

kuidagi imelik tundub tõepoolest selle spetsialisti soovitus artiklis, nagu juba ülalpool küsisin, jäi mulle arusaamatuks tema mõte, et mahetoidu ja tavatoidu tarbimise mõju inimese tervisele on suht sama. Olen ise oma silmaga ka lugenud artikleid mis just vastupidist ütlevad.