Vabaerakondlaste esinumber on Andres Ammas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andres AmmasVabaerakonna valimisnimekirja Lääne-Eestis veab staažikas poliitik Andres Ammas, üldnimekirja eesotsas on erakonna esimees Andres Herkel.

Pühapäeval kinnitas Vabaerakond oma valimisnimekirja riigikogu valimisteks. Läänemaal ja saartel on ringkonna esinumber Andres Ammas, kes on varem öelnud, et enam riigikokku ei kandideeri. Ammas tunnistas, et kaalus kandideerimisotsust pikalt ja lõplikult otsustas vahetult enne jõule. „Nägin, et Vabaerakond vajab selles Eesti keerulisimas piirkonnas ka minu panust,” põhjendas ta kandideerimisotsust.

Keerukaks peab Ammas siinset ringkonda selle poolest, et nii Läänemaal kui ka saartel on väga kindel identiteet – saarlased ei kipu hääletama läänlaste poolt ja vastupidi, hiidlastest rääkimata.

Ammas tunnistas, et nimekirja kokku saada polnud lihtne. „Paljud lugupeetud inimesed, kes minu hinnangul võiksid pigem poliitikas olla kui praegused tegijad, ei taha end poliitikaga siduda,” selgitas ta.

Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa kaheksast kandidaadist kolm on Läänemaa, neli Saaremaa ja üks Hiiumaa juurtega. Ammase sõnul on Vabaerakonnal Saaremaalt tugevad kandidaadid. Ringkonnanimekirjas teisena kandideerib 1990. aastate alguses oma firma Rootsist Eestisse kolinud ettevõtja Enn Meri, keda pärjati 2014. aastal ettevõtjate galal elutööpreemiaga. Ka ringkonnanimekirjas neljandal kohal olev Jüri Lember on avalikkusele tuttav kui meremeeste sõltumatu ametiühingu juht.

Kandidaatide järjestus ringkonnas lepiti kokku ringkonnasiseselt. Esinumbriks tõusis Ammas enda hinnangul ilmselt seetõttu, et tal on kaaskandidaatidest suurem kampaaniakogemus.

Läänemaalt pürivad Ammase kõrval riigikokku Viru elektrikaubandust juhtiv Arles Taal ja Lõuna-Läänemaalt K-Meti müügiesindaja Jaan Laats.

„Olen juba mõnda aega erakonna liige ja minu püha kohus on kandideerida,” põhjendas kandideerimisotsust Jaan Laats. Oma tugevaks küljeks peab ta kogemust nii omavalitsuse kui ka mittetulundusühingute töös. „Neid valdkondi tahaksin edendada,” ütles ta.

Lõuna-Läänemaad puudutavaist teemadest nimetas Laats südamelähedastena turismi arendamist ja Virtsu ettevõtluskeskust.

Ka Andres Ammas on arvamusel, et riigikokku ei minda ajama mitte maakonna asja, vaid seisma selle eest, et terve Eesti areneks. „See, et Läänemaalt valitud saadikuil on siinsete asjade puhul kompetents ja valitsus võiks neilt rohkem nõu küsida, oleks loomulik,” ütles Ammas. Ta lisas, et raudtee eest seismine on muidugi iseenesestmõistetav, sest kui Läänemaale on liiga tehtud, tuleb see heastada.

Ammase sõnul kehtib Vabaerakonna valimisloosung „Aru pähe!” kõikjal. Tema sõnul oleks vaja rohkem koostööd üle riigi erakondade ja ka kohalike omavalitsuste vahel . „Ma ei saa näiteks aru, miks osa väikesi Läänemaa valdu ühinemise vastu puiklevad, kui mõistlik oleks teha ümberkorraldusi ja koostööd,” ütles ta.

Laats oma šansse valituks osutuda kõrgeks ei pea. „Minu sügav lootus on, et Vabaerakond ületab 5 protsendi künnise. Siis oleks suur eesmärk täidetud,” ütles ta.

Ei Laats ega Ammas usu, et Läänemaa ja saarte ringkonnas koguks keegi Vabaerakonna kandidaatidest isikumandaadi või saadaks siit ringkonnamandaat. „Meilt Läänemaalt viis protsenti ära tuua peaks olema võimalik, aga ringkonnamandaadiks vajalikku 15 protsenti saada on keeruline,” tunnistas Ammas.

Riigikokku pääsemise kohta ütles Ammas, et Vabaerakond on end juba kahel korral ületanud – esimest korda siis, kui suvega saadi kokku erakonna asutamiseks vajalikud 500 häält, teist korda nüüd, mil suudeti kokku panna 125-liikmeline valimisnimekiri. „Riigikokku saamine oleks kolmas eneseületus,” nimetas Ammas.

Vabaerakonna pühapäeval kinnitatud nimekirjas pürib parlamenti 125 inimest. Erakonna üldnimekirja juhib erakonna esimees Andres Herkel, teine on filmimees Artur Talvik. Talvik on ka Vabaerakonna peaministrikandidaat, kellele tehti ettepanek moodustada varikabinet.

„Eesmärk on riigikokku minna ja olla seal sellises positsioonis, et olla vajadusel kaalukeeleks ka suuremate erakondade vahel,” nimetas Herkel Lääne Elule Vabaerakonna sihte riigikogu valimistel. Ta lisas, et kui põhimõtted sobivad, poleks välistatud ka koalitsiooni minek.

Küsimusele, milliseid poliitilisi jõude peab Vabaerakond oma suurimaiks konkurentideks, vastas Herkel, et valimisel on kõik konkurendid. „Eeskätt tuleb teha oma tulemus ja oma hääled kätte saada,” lisas ta.

Herkeli sõnul on Vabaerakond tõstatanud terve hulga probleeme, millega suured erakonnad tegelda ei taha. Peamistest Eesti ees seisvaist probleemidest nimetas ta elanikkonna vananemist, väljarännet, olematuid toetusi põllumajandusele jms. „Meil on nõrgad omavalitsused, järjest vähem sekkuv parlament ja valitsus, kes ei tee mõistlikku koostööd, ja väga tugevad riigilt toetust saavad erakonnad. Tegelikult peaks olema vastupidi, omavalitsused peavad olema tugevamad ja valitsus peaks toimima kollegiaalse organina, mitte iga ministeerium meenutama omaette vürstiriiki,” nimetas Herkel.

Erakonna esimehe hinnangul tuletab nende valimisloosung „Aru pähe!” meelde, et püsida tuleb mõistuse piires ja meenutada, kus on varasemad lubadused täitmata jäänud.

Herkel ütles, et on märgata mõningaid muutusi. Näiteks võtavad erakonnad varasemast vabamalt nimekirjadesse inimesi, kes erakonda ei kuulu. „On hakatud rääkima teemadel nagu erakonna õigus, võrdne poliitiline konkurents ja riigireform,” selgitas ta.

Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa

  1. Andres Ammas (üldnimekirjas 22.)
  2. Enn Meri (16.)
  3. Mikko Nõukas (40.)
  4. Jüri Lember (28.)
  5. Arles Taal (52.)
  6. Olev Vaher (64.)
  7. Jaan Laats (76.)
  8. Rinno Lige (87.)
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments