Korjatakse allkirju parvlaevaliikluse praeguse olukorra säilitamise toetuseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

petitsioon parvlaevaühenduse toetuseks 2014-12-16 15.12.05Allkirjad ühisel palvekirjal. Foto: petitsioon.ee ekraanitõmmis

Mandri ja saarte vahelise parvlaevaliikluse praeguse olukorra sälitamise toetuseks on alustatud allkirjade kogumise kampaaniat ühise palvekirjale. „Olen kahel käel selle poolt. Kummardus algatajale…,“ teatas riigikoguliige Kalle Laanet oma Facebooki-lehel.

Veebilehel petitsioon.ee on ühisele palvekirjale „Praamiühenduse lõhkumise vastu“ täna kella kolmeks pärastlõunal antud 480 allkirja, suur osa toetajaist pole oma nime avalikustanud. Kampaania algas 12. detsembril ning kestab 31. jaanuarini.

„Saarte elanikud on tänaste parvlaevadega ja loodud taristuga väga rahul, kuid riik on asunud praamiliiklust ümber korraldama ning plaanib saarte liinidele tuua Türgi ja Poola parvlaevad, mille mahutavus on senistest laevadest oluliselt väiksem – seda nii sõiduautode kui ka veoautode osas. Samas kasvab saarte külastajate ning sõidukite arv iga-aastaselt!“ selgitatakse ühises palvekirjas.

„Meie jaoks on vastuvõetamatu, et riik teeb saarte inimeste jaoks nii suuri ja elutähtsaid otsuseid ilma kohalike kogukondade arvamust küsimata,“ selgitavad allkirjade kogumise kampaania algatajad. „On täiesti vastutustundetu lõhkuda töötav struktuur ja alustada jälle otsast peale kogu teenuseahela sissetöötamist, mis on võtnud pikki aastaid, et saavutada tänane tase.“

Palvekirjas kinnitatakse, et „selline riigi käitumine traumeerib kõiki inimesi, keda laevaühendus puudutab, eelkõige saarte elanike kogukonda ehk kahte Eesti maakonda.“

„Riigi poolt siiani välja öeldud seisukohad ja info uute laevade tehniliste andmete osas teevad suurt muret nii saarte elanikele, ettevõtjatele kui omavalitsustele,“ kirjutatakse petitsioonis. „Meilt on võetud igasugune kindlustunne, et parvlaevaühendus mandri ja saarte vahel on 2016. a lõpust tagatud samaväärsetel tingimustel ja mahus kui tänane parvlaevaühendus.“

Allkirjade kogumise algatajad ärgitavad: „Kui toetad senise kiire ning mugava parvlaevaühenduse jätkumist mandri ja Hiiumaa ning Saaremaa vahel ning selle arengut vastavalt kohalike kogukondade soovidele ja vajadustele, siis palun toeta seda oma allkirjaga!“

Ühise palvekirja parvlaevaühenduse lõhkumise vastu algatas veebilehel petitsioon.ee Saaremaa Leisi valla elanik Tuuli Pärtel, kirjutas Saarte Hääl.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jüri
9 aastat tagasi

Mul on küsimus, miks üldse peab riik doteerima sõidupiletit praamiga Saaremaale või Hiiumaale. Miks????? Olen nõus maksma pileti hinna, mis kujuneb vabal turul. Kas riik annab laevad või erafirma…kama kaks, kes korraldab veo. Võib olla tahab vedu Saaremaa ja mandri vahel korraldada hea ilmaga firma, kellel on väikelaevad ja inimesed, kes savad sellega hakkama andku tuld. Riik vöiks siin aidata sildumiskohtadega. tähtsate sündmuste ajal Saaremaal oleks see tore hea ilmaga. Aga et kõik Eestis tööl käivad ja makse maksvad inimsed peaksid kohustuslikus korras toetama mandri ja saarte vahelist vedu….lõpetage ära. Mis vahe on kas sõidan Soome, Rootsi, või Saaremaale, piletit… Loe rohkem »

Aivar+Õepa
9 aastat tagasi

Kes neid allkirju korjab? petitsioon.ee ei näita autorit. Õigemini autoreid, sest palvekiri olla “ühine” mis tähendab, et loojaid on rohkem kui üks.

Tahaks teada kahte asja:
1) Miks jäävad palvekirja loojad anonüümseks?
2) Miks anonüümsele kampaaniale tuleks meediakajastust teha?

Vastus
9 aastat tagasi

KUS SAAKS ANDA ALLKIRJA LEEDO MONOPOLI LÕHKUMISE POOLT. PUUKFIRMADE KASUTAMISE KAUDU DOTATSIOONI OMA TASKU VEERETAMISE LÕPETAMISEKS ON VAJA TÕESTI RAHVA SEKKUMIST!
Laevad seisavad sadamates, kütus voolab masinate paaki, raha voolab Leedo tasku. Muidugi on sellise elu poolt omanikul vaja seista, kuna vaid nii rikastutakse. Annaks allkirja riigi vaheleastumise poolt, kui oleks võimalik.

Silla+üle+vee
9 aastat tagasi

… aga praamiühendus töötab praegu väga heal tasemel.

Silla üle vee
9 aastat tagasi

Sillad võiks ikkagi teha. Kasutamise eest kindel taks ja sõidu maksab iga sõitja kinni. Kasutamise eest saadud raha eest tehakse hooldust ja remonti.
Ega ma nüüd siin rehkendama ei hakka, aga tahet on ilmselt algatuseks rohkem vaja.
Üldiselt pean ütlema, et igasuguseid jälkusi tahetakse osaliselt omaks võtta, aga et vajalikes asjades uuendusi teha, seda ei ole meie riigi haritute ja ka harimatute seas eriti märgata.

jah
9 aastat tagasi

muudkui kiunuvad, et kriis,raha vähe, süüa pole, rahvas jookseb laiali, see puha moskva propaganda, tahavad alavääristada meie riiki ja valitsust

haapsallane
9 aastat tagasi

Aina vinguvad ja halisevad. Leedo tellitud petitsioon?!?