Sotside esinumber on Hannes Hanso

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Hannes Hanso 115

Kuressaare linnapea Hannes Hanso. Foto: Urmas Lauri

Sotside esinumber Saare-, Hiiu- ja Läänemaa valimisringkonnas on Kuressaare linnapea Hannes Hanso, kunagine Lääne maavanem Neeme Suur on pingereas teine.

Eelmistel riigikogu valimistel edestas Suur napilt Hansot. Suur pääses riigikokku, Hanso jäi välja. Kuna seekord on esinumber Hanso, mitte Suur, pole välistatud vastupidine stsenaarium. Eelmisel neljapäeval otsustasid sotsid, et siinse valimisringkonna esinumber on Hannes Hanso, riigikogu õiguskomisjoni esimees Neeme Suur on üheksaliikmelises nimekirjas teine, kolmas on riigikogu liige Kalev Kotkas Hiiumaalt.

„Meie valimisringkond koosneb kolmest maakonnast ja Saare maakond on neist suurim. Nii on ka Saaremaa kandidaat esimesel, läänlane teisel ja hiidlane kolmandal positsioonil. Kandidaadi senisel ametil siin palju tähtsust ei olnud, tublid inimesed kõik,” kommenteeris Neeme Suur.

Esikolmikule järgnevad läinud aasta Eesti parimaks konsulendiks tunnistatud parteitu Saaremaa naine Veeve Kaasik ja kunagine Lääne maavanem, parteitu Jaanus Sahk. Kuues on Noorte Sotsiaaldemokraatide ridadesse kuuluv MTÜ Lapse Huvikaitse Koda tegevjuht hiidlane Reili Rand, seitsmes on parteitu Hanila vallavanem Arno Peksar ning kaheksas Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam Saaremaalt.

Varukandidaadiks on sotsid kirja pannud Tallinna ülikooli riigiteaduste tudengi, Kärdla linnameeskonna jalgpalluri noorsots Kristjan Kirsi.

Nii Saaremaalt, Hiiumaalt kui ka Läänemaalt on nimekirjas kolm kandidaati. Kuigi sotsid peavad oluliseks soolist tasakaalu, on üheksaliikmelises nimekirjas vaid kaks naiskandidaati.

„Naiste hulk meie nimekirjas on tõesti väike,” nentis Suur. „Kiidan neid naisi, kes praegu on kandideerimiseks nõusoleku andnud, ja loodan, et naiste valmisolek aktiivselt ka riigi tasemel poliitikas kaasa lüüa aja jooksul suureneb.”

Kes kandideerivad ringkondade nimekirjades ning millises järjekorras neid esitletakse, otsustavad Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas piirkondade juhatused. Kuigi ringkondade nimekirjades ei ole järjestusel erilist tähtsust, sest lõplik pingerida selgub valimistel saadud häälte põhjal, on praegu avalikustatud rivistusel siiski emotsionaalne tähendus. Ringkonnanimekirjast olulisem on üleriigiline valimisnimekiri, sest sealset järjestust valimistel saadud häälte arv ei muuda.

„Üleriigilise nimekirja järjestus ei ole teada, see selgub pärast erakonna üldkogu jaanuaris,” lausus Suur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments