Juhtkiri: Poliitiline plaan

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

LE-25-logo2

Iga kord, kui mõni postkontor või pangakontor kinni pannakse, jääb maailm millegi poolest vaesemaks. Kui suur ja rikas Põhja-Eesti regionaalhaigla Läänemaa haigla üles ostab, on jällegi midagi vähem. Haigla asemel on suure Tallinna asutuse osakond.

Väikeste haiglate sundliitmine suurhaiglatega on üks osa suurest raviasutuste tsentraliseerimise plaanist. See kava ei ole uus. Eesti poliitika- ja ka meditsiiniajaloo üks huvitav peatükk on sellest, kuidas Rootsi eksperdid soovitasid väikehaiglad sulgeda. Toona ei hakatud soovitust teostama, sest see tundus poliitikuile liiga valulik. Nad kartsid häältesaagi kadu.

Praegune uus plaan, mida keegi väga hästi ei tea ega tunne, sest avalikkusele seda tutvustatud pole, näeb ette, et väikelinnade haiglad liituvad. Põhja-Eestis Mustamäe haiglaga (Põhja-Eesti regionaalhaigla) ja Lõuna-Eestis Tartu ülikooli kliinikumiga. Ravi kvaliteedi mõttes võib neid ettepanekuid mõista. Kui haigeid on vähe, võivad arstide ja õdede kutseoskused rooste minna. Aga ei pruugi. Tallinna kombinaathaigla võib pakkuda küll palju ladusamat klienditeenindust kui provintsihospital, aga see ei tähenda, et inimesi ainult Tallinnas ravida osatakse.

Mis on Haapsalu haigla ja regionaalhaigla ühendamise võit? Keeruline öelda. Haapsalu linnavalitsus pääseb vastutusest. Aga kas see on võit? Vaevalt. Kui eriarstiabi jääb samasugusesse mahtu ja aparatuuri on kavas isegi juurde osta, siis on keeruline näha, kust tuleb kokkuhoid. Kui eriarstid on käinud seni mitmest haiglast, siis uuest aastast tulevad nad Haapsallu ravima vaid regionaalhaiglast. See on kaotus, sest valikuvõimalusi jääb vähemaks.

Ei Hiiumaa, Rakvere ega Kuressaare soovi Põhja-Eesti regionaalhaiglaga liituda. Sellele on vastu ka Haapsalu taastusravihaigla. Reformierakonna kontrollitud Haapsalu haigla aga liitub rõõmuga. Nii nagu ka sama partei kontrolli all olev Rapla haigla. Haapsalu haigla müük või liitumine Põhja-Eesti regionaalhaiglaga on osa suuremast poliitilisest plaanist. Mis on selle plaani sihid?

Meditsiini korraldamisel tuleb esiplaanile seada patsientide huvid. Kui selle asemele tulevad aga investeerimis- või ravimimüügiplaanid, on kuri karjas.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik 2
9 aastat tagasi

Kas mitte Piibeleht ei tule Vestmanni rahadega Vestmanni tütrele kosja? Kui riik tahaks, saaks ta need summad ka otse Haapsalu liigutada.

Savu
9 aastat tagasi

Palju küsimusi , kas keegi(Sukles Urmas) oleks nõus konkreetselt vastama mitte üldist mula ajama.