Uuel aastal lõpeb erimärgistatud kütusega kütmine

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sel küttehooajal tuleb eriti tähelepanelik olla kõigil vedelkütusega kütjail. Uuest aastast muutub erimärgistatud vedelkütuse kasutamise kord, millega kitsendatakse sellise kütuse kasutamist oluliselt.

Punase märgistusega kerget kütteõli võib kasutada kütmiseks ja elektrienergia tootmiseks aasta lõpuni, sinise märgistusega diislikütust kuni küttehooaja lõpuni ehk järgmise aasta 1. maini. Kui nn punase kütuse märgistamine lõpebki ja seda ei ole enam võimalik soodusmääraga osta, siis nn sinist kütust on pärast 1. maid võimalik kasutada veel ainult põllumajandusmasinates ja kutselisel kalapüügil.

Erimärgistatud vedelkütust kütmiseks tarbinud isikud on kohustatud 2015. aasta jaanuari jooksul võõrandama alles jäänud punase märgistusega kerge kütteõli. Sinise märgistusega diislikütuse jäägid tuleb tagasi müüa mais. Eraisik, kel on erimärgistatud vedelkütuste jääk kokku alla 100 liitri, võib kütusejääkide lõpuni tarbimiseks maksta sellelt erimärgistatud vedelkütuse ja diislikütuse aktsiisimäärade vahe.

Sel aastal erimärgistatud kütuste soetades on tähtis tähele panna, et kütusemüüjail ja aktsiisilaopidajail ei pruugi hiljem olla võimalust kütusejäägi tagasisoetamiseks. Kui seni on harjutud ostma korraga näiteks 1000–4000 liitrit, siis võiks kaaluda, kas seniseid varusid arvestades võib tänavusel küttehooajal ka vähemast välja tulla. Võimalusel on mõistlik tarbida erimärgistatud vedelkütus lõpuni enne selle kasutamise õiguse lõppemist ja vältida kütusejääkide tekkimist. Kõiki vedelkütuse erimärgistamise seaduse muudatusi,  kütusejääkide võõrandamise korda ning aktsiisivahe tasumist on põhjalikumalt tutvustatud maksu- ja tolliameti veebilehel.

Kütmiseks mõeldud erimärgistatud kütuse kadumisega seoses on olnud juba juhtumeid, kus on asenduseks hakatud pakkuma mitmesuguseid kaubanduslikke nimetusi kandvaid vedelaid põlevaineid, näiteks orgaanilised õlid ja emulsioonõlid. Kuna vedelale põlevainele ei ole kehtestatud kvaliteedinõudeid, peaks ostja enne sellise kütuse soetamist ka veenduma, et ostetav kütus oleks sobilik tema kütteseadmes kasutamiseks ega kahjusta seda. Samamoodi on vaja meeles pidada, et kuigi tegemist ei ole n-ö tavakütusega, maksustatakse kütteainena tarbitav vedel põlevaine samuti kütuseaktsiisiga ning aktsiisimaksukohustus võib mõningail asjaoludel tekkida hoopis ostjal.

Peeter-Tanel Orro

Maksu- ja tolliameti peaspetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
metsloom
9 aastat tagasi

kust tulevad meie ühiskonda sellised idioodid,kui ostan pätsi leiba ja ei jõua õigeks ärä süüa kas siis selle söömata poole saab ka tagasi müüa.loogika pekas ikka olema mille eest raha makstud selle ikka tarbin ära.

To: Gregorius 6. dets 2014 - 19:29
9 aastat tagasi

Miks te neid Riigikogulasi sõimate?

ätt.
9 aastat tagasi

Kes on öelnud,et enam lollusi juurde ei tule-tuleb ikka küll.Küll näete varsti ka tagasiulatuvalt !

Gregorius
9 aastat tagasi

Esiplaanile tõusevad puudega persoonid.

vallakodanik+maalt+ja+hobusega
9 aastat tagasi

dziisas…see ju lausa sundvõõrandamine!!!!

Karla
9 aastat tagasi

Selgitage palju tahate, sisuliselt on tegu järjekordse varjatud maksutõusuga.

55
9 aastat tagasi

Aga MIKS? Kas rahva käest ka küsiti?Kes selle seaduse muudatuse ettepaneku tegid?

Lugenu
9 aastat tagasi

Riigil raha vähe, kuulutaks toasooja luksuskaubaks, siis saaks halupuudele ka aktsiiisi külge panna. Täis nad ei saa ja lõhki ka ei lähe.

arvaja
9 aastat tagasi

Kui poest televiisori ostad ja vahepeal käibemaksu tõstetakse siis peab poodi minema ja käibemaksu juurde maksma,muidu televiisorit vaadata ei tohi

Tööandja
9 aastat tagasi

Suur tänu – oleme teadlikud- nii hüplevate seadustega riik !? –
“TULE TAEVAS APPI!“!???