Juhtkiri: Museaalne muuseum

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

LE-25-logo2

„Me ei ole täna need, kes me olime eile,” kõlas lause kultusfilmis „Viimne reliikvia”. See iseloomustus ei kehti mitte ainult inimeste, vaid ka näiteks muuseumide kohta.

Aeg, mil piisas, et vanad tööriistad ja tarbeesemed vaatamiseks välja pandi, igaühel silt juures, on ilmselt pöördumatult läbi. Kiiresti muutuvas ja vilkuvate piltidega maailmas ei paelu esemed enam inimesi, seda enam, et paljude esemete otstarve on moodsa aja inimesele arusaamatu. Esemed hakkavad kõnelema, kui neil on juures lugu või nende otstarve näitlikult ära seletatakse.

See kõik on ka üks põhjus, miks Lääne-Nigula vald on jõudnud arusaamisele, et sel sügisel 25. sünnipäeva pidanud Koela talumuuseum vajab muudatusi. Kokku kuivanud külastajaskond on märk, et kui muud rosinat ei pakuta, ei meelita pelk muuseumi nimi kedagi sisse astuma.

Koela häda on selles, et sellesarnaseid endisaegset taluolustikku tutvustavaid talumuuseume on Eestis peaaegu igas maakonnas. Näidete toomiseks ei pea kaugele minema: Mihkli Saaremaal, Sillaotsa Raplamaal, Soera Hiiumaal. Läänemaalgi tegutseb eraomanduses Liiva talumuuseum Piirsalus, vormsirootslaste Sviby ja Peraküla Põlluotsa talumuuseum. Tähelepanu köitmiseks on vaja eristuda.

Kas Koela puhul võiks erisuseks olla Lääne-Eesti taluarhitektuuri põhjalikum tutvustamine või talutöid ja omaaegseid ehitusvõtteid tutvustavad õppe- ja infopäevad, jõulu- ja muude tähtpäevade programmid, võimalus pidada seal küla- ja suguvõsakokkusaamisi, seminare ja koolitusi? Oma tee ja näo leidmine on vältimatu.   

Kogu atraktiivsuse kõrval ei tohi aga lapsukest pesuveega aknast välja visata ehk unustada, et muuseum pole pelgalt koht, kus töötaja õigel ajal uksed avab ja inimesed asju vaatama laseb. Muuseumis on tähtis ja muust võib-olla olulisemgi see töö, mida külastaja ei näe: kogumine, dokumenteerimine, uurimine, säilitamine ja teadmiste jagamine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jüriöö
9 aastat tagasi

Kirsi muuseum Virtsus on väga lahe! Müts maha isand Kirsi ees.

Ristiinimene
9 aastat tagasi

Kirss tordilt tuli Palmselt Virtsu:)

Ahto
9 aastat tagasi

Meil on juba ka teiste vigadest õppida. Muuseumist ei saa teha päris tsirkust .Seda on üritatud mujal ,Lääne-Virumaale näitan näpuga. Mingi kirss tordil võib olla ,aga muuseum peab ikka muuseum olema .