Juhilubade ostmise vahendajad teenisid rohkem kui eksamineerija

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

ark

Haapsalu liiklusregistribüroos sai osta juhilube. Foto: Arvo Tarmula

Pärnu kohtus kokkuleppemenetlusega lõppenud altkäemaksulugu näitab, et liikluseksami altkäe sooritamine andis peale eksamineerija Rain Jostmanni teenistust veel viiele vahendajale. Seejuures teenisid vahendajad rohkem kui eksamineerija.

Kui Rain Jostmann sai altkäemaksu 4000 eurot, siis vahendajaile jäi 4662 eurot. Ühe eksami eest tuli altkäemaksu andjal välja käia umbes 400 eurot. Vahendaja jättis sellest endale mõnikord 250 eurot ja andis Jostmannile 150. Mõnikord oli altkäemaks 300 eurot, siis tehti see summa pooleks. Harvemini sai Jostmann ka 250 eurot. Kui altkäemaksu maksti teooria- ja ka sõidueksami eest, oli taks 500–800 eurot. Jostmann sai siis tavaliselt 400 eurot.

Eksam pidi olema altkäemaksu andjaile väga hirmutav, sest ausal teel eksamit andes maksnuks teooriaeksam 26 ja sõidueksam 40 eurot, e-teeninduse kaudu saanuks veel odavamalt. Nii võinuks 400eurose altkäemaksu eest teha kümme sõidueksamit.

Enim pelgasid altkäemaksu andjad B-kategooria sõidueksamit. Harvemini maksti ainult teooriaeksami, A- või C-kategooria eksami eest.

Altkäemaks toimis, sest vaid ühel korral kukkus altkäemaksu andja B-kategooria sõidueksamil läbi.

Mõnikord olid altkäemaksu andjal näpud põhjas ja siis maksti vabanduste saatel mitmes jaos 15 ja 30 euro kaupa, aga kui küsitud 335 eurot oli koos, läks 185 vahendajale ja 150 Jostmannile.

Altkäemaksu andmine on omaette kunst

Jostmanni loo põhjal otsustades ei käi asi nii, et kui tahad eksamil läbi saada, lähed eksamineerija juurde ja pakud raha. Ei. Selleks on vahendajad ja Jostmanni loos käib mõnikord isegi mitmeastmeline vahendamine.

Näiteks kannab andja raha ühe vahendaja kontole, too võtab Jostmanni summa sularahas välja. Mõnele vahendajale tuli maksta ainult sularahas, see kanti järgmise vahendaja kontole, kes selle sulas välja võttis.  

Vahendajatena tegutsesid ka ema ja tütar. Ave Laansalul oli ema Virve Laansaluga kokkulepe, et raha võib kanda konspiratsiooni mõttes ema konto asemel tütre kontole. Siis pidi Ave Laansalu kohe pärast raha laekumist võtma selle automaadist välja ja andma emale.

Nõnda on Ave ühel augustiõhtul kell 22.36 võtnud Uuemõisa Statoili pangaautomaadist 200 eurot ja andnud emale. Mõni tund hiljem laekus järgmine osamakse, 300 eurot. Selle võttis Ave Statoili automaadist välja kell 00.03 ja andis jälle ema Virvele.

Virve pidi 500 euro eest tagama, et altkäemaksu andja läbib igal juhul B-kategooria teooria- ja sõidueksami. Virve jättis endale 200 eurot ja eksamineerija Rain Jostmann sai 300 eurot.

Kuidas eksameid võltsiti

Eksamineerija nägi arvuti taga istudes eksamineeritava eksamitulemust reaalajas. Ta ütles eksamineeritavale, kas tema vastused valikvastustega küsimustele on õiged või valed. Vale vastust sai parandada seni, kuni vastused olid piisavalt õiged eksami sooritamiseks. Sõidueksamil lubas Jostmann eksami sooritatuks lugeda ka siis, kui juht tegi vigu, mis välistasid eksami sooritamise.

Prokuratuur suutis tõendada, et Rain Jostmann sai kriminaalsel teel 4000 eurot tulu, mis kohtu otsusega konfiskeeritakse. Osa sellest summast on juba konfiskeeritud, aga 2700 eurot tuleb ära maksta aasta jooksul. Jostmann sai karistuseks neli aastat vangistust tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Kuritegelikust tulust jäävad ilma ka viis vahendajat: Jevgeni Polikarpov, Vitali Kaer, Ahti Kõiv, Virve Laansalu ja tema tütar Ave Laansalu.

Kõige rohkem teenis Jevgeni Polikarpov, temalt on juba konfiskeeritud 1550 eurot. Vitali Kaeral tuleb aasta jooksul tasuda 600 eurot.

1200 eurot teenis altkäemaksu vahendamisest Virve Laansalu. Et ta on töövõimetuspensionär ja ta on saadud raha juba ära kulutanud, mõistis kohus temalt välja poole summast ehk ligi 600 eurot. See tuleb tal tasuda aasta jooksul. Et ema Virve kaasas altkäemaksuafääri ka oma tütre Ave, peab Ave maksma 362 eurot, aga ta pääseb sellest, kui ei pane katseajal toime uut seaduserikkumist.  

Altkäemaksu vahendaja Ahti Kõivu konfiskeerimisele minev „tulu” on 950 eurot, see summa on juba politsei deposiitkontol.

Polikarpov (s 1971), Kaer (s 1985) ja Kõiv (s 1957) on varem mitmel korral kriminaalkorras karistatud.

 

Jostmann aitas eksamilt läbi 19 inimest

Rain Jostmann töötas 29. juunist 2009 kuni vahistamiseni 26. oktoobril  2012 liiklusregistri Haapsalu büroos peaspetsialistina. Altkäemaksu juhtumid leidsid aset septembrist 2011 oktoobrini 2012. Esialgu eitas Jostmann altkäemaksu võtmist, kuid hiljem tunnistas selle üles.

Selles loos on 19 altkäemaksu andjat. Osa neist tuli Haapsallu eksamile koguni Tallinnast.

Kümne altkäemaksu andja üle on kohus juba peetud, üheksa ootavad oma saatust.

Kümnele altkäemaksu andjale mõistis kohus karistuseks alammäära, ühe aasta vangistust tingimisi. Altkäemaksu andmise eest saab määrata karistuseks 1–5 aastat vangistust, muid variante ei ole.

Juhtumiga tegelnud eriasjade prokurör Küllike Kask Pärnust ütles, et kõik vahendajad olid Jostmanni tuttavad.

Teooriaeksamit ei saa enam võltsida

Liiklusbüroo Haapsalu esinduse juhataja Mati Tereping ütles, et skeemi, mida Jostmann kasutas kaks aastat tagasi teooriaeksamit altkäemaksu eest vastu võttes, enam kasutada ei saa. Nüüd saab eksamineerija vastuseid vaadata alles siis, kui eksam on tehtud.

Sõidueksamit tehes on sõiduautos kaamera, mis eksami käigu salvestab. Kaamerad olid ka ajal, mil Jostmann eksamit vastu võttis. Salvestusi kontrollitakse tavaliselt siis, kui eksami teinud inimene leiab, et talle on liiga tehtud. Terepingi sõnul on tema ametiaja 7,5 aasta jooksul esitatud 3–4 vaiet ja ükski pole põhjendatuks osutunud.

Veoautodel ei ole kaameraid, aga plaanis on need paigaldada, ütles Tereping. Selleks on vaja kaasaskantavaid kaameraid, sest liiklusbürool endal eksami tarvis veoautot pole ja eksam tehakse autokooli autoga.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
just
9 aastat tagasi

Ka ema ja tütar, Ave ja Virve oleks pidanud saama karmima karistuse. Aitasid lube saada nendel, kes muidu eksamilt läbi ei saa, ilmselt ka korrektselt sõita ei oska ja on teedel kõigile ohtlikud.

pook
9 aastat tagasi

Mingi 2 nädalat vana uudis üles korjatud. Neid kõvasi ärimehi näidati kõiki TV-3 uudistes.
Sellise väikse raha eest nii palju jama ja karistuseks oleks võinud olla ikkagi reaalne, vähemalt Jostmanile. Polikarpov on korduvalt kinni istunud.

Kodanik
9 aastat tagasi

Kas siis inimene ei või eksida? Sa ju ka õpid oma vigadest, ega see ei tähenda, et sind peaks kuni surmani materdama nende tõttu!

jah
9 aastat tagasi

Seesama tegija

Hapukurk
9 aastat tagasi

Mis lahti-esmaspäev-vanade uudiste päev.

Jass
9 aastat tagasi

Kas see Virve on sama tegelane, kellest Lääne-Nigula infoleht kirjutab, kui valla tegijast?