Eesti kultuuri koda otsib Haapsalus kultuuri väärtust

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 23

Täna algas Haapsalus kultuurikonverents „Mis on kultuuri väärtus?”, kus räägitakse kultuuri väärtuse ajas teisenemisest, loomemajandusest ja visioneeritakse tuleviku Eestit.

Esimese teemana kajastatud kultuuri teisenemisest rääkis  kunstiajaloolane Jaak Kangilaski, kes käsitles kunstikultuuri muutumist.Kultuuri teisenemisest rääkis ka Tartu ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule vanemteadur Madis Arukask. Tema teema kandis nime „Kui kivid ei olnud veel kõvad”. Selle aja all pidas ta ennekõike silmas aega, mil kujundati ja vormiti kultuuri alusväärtusi. Ta tõdes, et vahel võiksid  kivid taas pehmeks muutuda, et neid taas vormida saaks.

Teise teemana on visioonikonverentsil käsitlusel loomemajandus, mida kajastatakse täna õhtul ja homme, on Eesti kultuuri koja tegevjuhi Jana Karilaiu sõnul ühelt poolt vajalik, kuid samal ajal ei saa sundida kõiki kultuuriobjekte isemajandavateks, sest neil puudub piisavalt suur nautijaskond.

„Iga valdkonna sees on selliseid nišiteemasid, mille nautijaskond on väike, kuid millel ei tohi lasta välja sura,” rääkis Karilaid.

Tema sõnul suhtutakse viimasel ajal kultuuri kui tarbimisobjekti, kuid kultuuritarbimist ei saa võrrelda pesupulbriga, mida ostetakse poest, tarbitakse ära ja seejärel ostetakse uus.

Kolmanda teemana kajastatakse konverentsil homme tuleviku Eestit.

„Läbi erinevate esinejate tulevad väga erinevad vaated,” ütles Karilaid.

Tuleviku Eestit visoneerivad laupäeval Olesja Rotar, Rainer Kuuba, Tarmo Soomere, Mart Kalm, Barbi Pilvre, Heleen Kurvet, Ruti Einpalu ja Urve Tiidus.

Esinejad on Kultuurikoda valinud konverentsile läbi enda kogemuste, kelle kohta on loetud või keda on kuuldud teistel konverentsidel esinemas, ja aru saadud, et esineja on ühes või teises valdkonnas pädev.

Fotod: Arvo Tarmula

IMG_7991 IMG_7994 IMG_8000 IMG_8003 IMG_8004 IMG_8013 IMG_8016 IMG_8030 IMG_8033 IMG_8035 IMG_8362 IMG_8370 IMG_8371 IMG_8378 IMG_8379 IMG_8381 IMG_8382 IMG_8383 IMG_8386 IMG_8394 IMG_8398 IMG_8400

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments