Politsei soovitab autodele talverehvid alla panna

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Naastrehv. Foto: Urmas Lauri

Naastrehvide vahetamisega ei tasu kiirustada. Foto: Urmas LauriNaastrehv. Foto: Urmas Lauri

Kuigi lumesadu lähipäevil ei paista ja öiste väheste miinuskraadidega ilm püsib pigem vihmane, soovitab politsei autodele talverehvid varakult alla panna.

Politsei soovitab talverehvid alla panna juba enne esimese lume ja krõbedate külmade saabumist, ütles kolmapäeval BNS-ile politsei- ja piirivalveameti komissar Riho Tänak, kelle sõnul on kõige õigem aeg selleks siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur jääb viie soojakraadi juurde.

"Sellel temperatuuril muutub suverehvi koostis jäigemaks ning rehvimuster ei haaku enam asfaldikonarustega nii hästi kui suvel. Seda on soovitanud ka erinevad rehvitootjad," lausus Tänak. Esimene sügistalvine liiklusoht on must jää, mis tekkib eelkõige sildadel ja metsavahelistel teedel ning seda eelkõige öötundidel ja varahommikul. Kõrvaltänavatel põhjustavad libedust mahalangenud märjad lehed.

Talverehvi tunneb ära tähistuse järgi, milleks võib olla M+S, MS, M.S., M&S. Rehvide valikul tuleb kindlasti jälgida õigeid mõõte. Iga autotootja on ette näinud kindlad mõõtmed nii rehvile kui ka veljele ja sellest omavoliliselt kõrvale kalduda ei tohi.

Kasutatud rehvi korral tuleb jälgida selle kulumist. Rehvil ei tohi olla läbivaid vigastusi, nagu mõrad ja torked. Muster ei tohi olla kulunud ebaühtlaselt ning mustri sügavus peab olema vähemalt kolm millimeetrit.

Sõiduki mõlemal teljel peavad olema ühesuguse mustriga rehvid, kuid rehvipaarid võivad omavahel erineda. Naastrehvide korral tuleb neid kasutada kõigil neljal rattal.

Kindlasti tuleb nii suve- kui ka talverehvi puhul jälgida, et selle siserõhk vastaks tootja poolt ette nähtule.

Politseikomissari sõnul peaksid inimesed hakkama end juba harjutama talviste sõiduvõtetega – hoidma suuremat pikivahet, hoiduma järskudest ja hoogsatest manöövritest ning valima teeoludele vastava sõidukiiruse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Säga
9 aastat tagasi

Politsei tee silmad lahti ja vaata välja. Lähinädalatel lubatakse +5 +12 sooja ja te soovitate naelad alla panna.