Ligi nimetas Ossinovskit Eesti meheks suure algustähega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jürgen LigiJürgen Ligi. Foto: Urmas Lauri

Rahandusminister Jürgen Ligi vabandas valitsuse pressikonverentsil haridusminister Jevgeni Ossinovski kritiseerimise pärast ja nimetas teda küll kogenematuks, kuid siiski Eesti meheks suure algustähega.

"Ma tõmbaks joone alla veelkord sellele ettevaatamatule kommentaari kommentaarile, mis ma andsin ühele Facebooki sõbrale vastates. Ma ei kartnud tol hetkel avalikku tähelepanu, mis on muidugi väga ettevaatamatu, aga see oli tõesti üks mõttekatke suuremast küsimusest, kas Eesti peaks ja kas Eesti poliitikud peaksid meelde tuletama ajalugu ja objektiivseid asjaolusid või nimetama neid ebaolulisteks," rääkis Ligi neljapäeval Stenbocki majas toimunud valitsuse pressikonverentsil. "Minu arust on see Eestile väga suur strateegiline probleem, et lühema kogemusega inimesed ei taju seda valu ja neid arenguid, mis on Eestil olnud."

"Ühelt poolt oleme tõepoolest oma reaalsissetulekutes suurusjärgus kolmekordselt edenenud 20 aastaga, aga me ei ole kindlasti sellepärast veel üle mere jõudnud. Ja üle mere kipuvad elama minema inimesed. On äärmiselt kehv, kui igas debatis mistahes väikse teema üle – kasvõi aastaeelarve, mis on küll suur teema, aga ikkagi aastaeelarve – viiakse jutt sellele, et valitsus või eelmine valitsus on süüdi selles, et me ei ole veel üle mere jõudnud ja selles mõttes see kommentaar oli kindlasti südamest, aga liiga emotsionaalne ja ettevaatamatu, nii et ma veelkord vabandan Jevgeni Ossinovski ees."

"Temale isiklikult mul mingeid etteheiteid ei ole tema eestimeelsuse suhtes ja kui ma teda üle laua ka vaatan, siis imetlusega mitte üksi ta keeleoskuse pärast, mida ma ka eile peale saadet… mida me ka arutasime – selle tähtsust – ja olime väga ühel meelel, vaid ka sellepärast, et teda saab usaldada. Ta on suure tähega Eesti mees ja ei ole probleeme, aga noor ja – mis seal salata – ma mõtlen liiga keeruliselt. Ma mõtlen ka sedapidi, et ma ju olen omal ajal õppinud palju ka sunnitult seda, kuidas on tekkinud sotsiaaldemokraatia, kuidas on sotsiaaldemokraatiaid kommunistide poolt kõrvaldatud ja kuidas nemad omakorda on püüdnud joont vahele tõmmata. Et sellest see fraas tegelikult tuli – liiga mitmemõõtmeline asi. Aga ettevaatamatu, veelkord," lõpetas Ligi ligi kolmeminutilise vabanduskõne.

Ligi nimetas oma Facebooki seinal sotsiaaldemokraadist haridus- ja teadusministrit Jevgeni Ossinovskit "sisserändaja pojaks roosast erakonnast".

Kommenteerides kolmapäeva õhtust saadet Foorum, kirjutas Ligi oma Facebooki seinal: "Ossinovski "tasakaalukus" pole muud kui juurtetus ja teadmatus. Mees arvab, et ajalugu algas temast ja kõigis teemades järgib sama inetut klišeed, et eelmine valitsus nii ja naa ja nüüd tuli tema. Ajades totaalselt segi seaduspära ja riigi süü. Seekord näiteks emigratsiooni ja ajaloolise pärandi seoses," kirjutas Ligi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mailis
9 aastat tagasi

Ligi väljaütlemised peaksid kõigile Eesti inimestele juba teada olema ja siin ei leia mina küll midagi pahatahtlikku. Mis ajast alates on SISSERÄNDAJA sõimusõna ja roosa erakond ei ole ju põhimõtteliselt vale. Puhuda üks väljaütlemine nii suureks ei ole MEHELE sobiv.Minu poolehoid Ossinovski suhtes on langenud nulli-olles poliitik peadki natuke rohkem allaneelama ja väheke sellest ka õppima.

Lugenu
9 aastat tagasi

Kui endal ei ole võimalust, siis võiks sõprade pool vaadata(kordus tv-s) mida Ossinovski täpselt ütles. “Ei tasuks viletsat elatustaset okupantide süüks ajada, 23 aastat ise valitsenud ja elu korraldanud” s.t. ei tasuks rahva tagant varastada.

Jajah
9 aastat tagasi

Huvitav fakt, et Ossinovski isa on elanud Eestis rohkem kui 20 aastat ning ikka ei oska eesti keelt ega räägi seda. Suhtumist näitab ka see, et Jevgeni väitis alles hiljuti, et nõukogude okupatsioon ei ole milleski süüdi ja seda hinnatakse üle. Kokkuvõtlikult pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad.

Savu
9 aastat tagasi

Miks tsensuur siin demokraatlikus konnatiigis.

kodanik
9 aastat tagasi

miks Ossinovski “üliettevaatlik” peaksa olema? Kas see on mingi ähvardus?

Ligi
9 aastat tagasi

kannatab julgelt võrrelda kuulsa vene kirjanik Sholohhoviga. Kirjutab hästi ja ka iseloom sarnane. Viimast iseloomustati ka nii.
Sholohhov, kes nüüd tundis end jumalate sekka tõstetuna ka maailma avalikkuse poolt, lubas endale üha uusi räigusi.