Kohus mõistis Toobali, Laasi ja Onksioni kriminaalkorras süüdi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Eraviisilise jälitustegevusega seonduvalt kriminaalsüüdistuse saanud keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi, samuti Ivor Onksion jäid reedel Harju maakohtus süüdi.

Kohus leidis, et Toobali ja Laasi süü eraviisilisele jälitustegevusele ning sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobali puhul veel ka dokumendi võltsimises ning erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises on tõendatud. Keskerakonna mõistis kohus süüdi juriidlise isikuna, Onksion jäi aga süüdi eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises.

Kohapeal viibinud BNS-i reporteri kinnitusel mõistis kohus Onksjonile rahalise karistuse summas 640 eurot, Laasile üheksakuulise tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga ning Toobalile liitkaristusena aastase tingimise vangistuse kolmeaastase katseajaga. Keskerakonda karistas kohus 10 000-eurose sunnirahaga, millele lisanduvad menetluskulud.

Toobali hinnangul oli kohus oma otsuses kopeerinud prokuratuuri seisukohti ja ta avaldas lootust, et teise astme kohus on nõus “rohkem tööd tegema” ja tunnistajate seisukohti ka põhimõtteliselt arvesse võtma.

Harju maakohus kuulas septembri keskel Toobali ja Laasi süüasja osaliste viimast sõna. Nii Toobal kui ka Laasi kinnitasid viimases sõnas, et pole midagi kuritegelikku korda saatnud ja leidsid, et kohus peaks nad õigeks mõistma. Juba varasemalt oma süüd osaliselt tunnistanud Onksion kinnitas aga, et on kannatanult Hannes Rummilt vabadust palunud.

Eelnevalt oli prokurör nõudnud Toobalile ja Laasile tingimisi karistusti, Keskerakonnale ja Ivor Onksionile aga rahalisi karistusi. Prokuröri hinnangul on tõendatud Toobali ja Laasi süü eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobali puhul veel ka dokumendi võltsimises ning erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises. Keskerakonna süü on prokuröri hinnangul tõendatud juriidilise isikuna ning Onksion on tõendite järgi süüdi eraviisilises jälitustegevuses ning sõnumisaladuse rikkumises.

Toobalile nõudis prokurör ühe aasta ja kolme kuu pikkust tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga, Laasile aga üheaastast tingimisi vangistust samuti kolmeaastase katseajaga. Keskerakonnale nõudis süüdistaja 20 000 euro suurust rahalist karistust, Onksionile aga rahalist karistust 250 päevamäära ulatuses, mis mehe sissetulekuid arvestades teeb 800 eurot.

Kaitsjad nõudsid kohtult õigeksmõistvat otsust, vaid Onksioni kaitsja lisas, et süüdimõistmise korral peaks kohus rakendama tema kliendi osas võimalikult leebet karistust.

Riigikogu keskerakondlastest liikmed Priit Toobal ja Lauri Laasi ei tunnistanud end kohtus süüdi, Ivor Onksion võttis aga süü omaks osaliselt.

Riigikogu nõustus märtsi lõpus õiguskantsleri ettepanekuga ja hääletas Toobalilt ja Laasilt saadikupuutumatuse võtmise poolt.

Riigiprokuratuur esitas Toobalile ja Laasile kriminaalsüüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises, kuna nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad.

Samuti esitas riigiprokuratuur Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises ning erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises seoses Keskerakonna peasekretärina sularahaannetuste vastuvõtmisega. Sama süüdistuse sai ka Keskerakond juriidilisi isikuna.

Onksjon sai süüdistuse eraviisilises jälitustegevuses ning sõnumisaladuse rikkumises.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Keskerakondlaste nuhkimisskandaali asub vaagima ringkonnakohus | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Maakohus mõistis Toobali ja Laasi süüdi eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobali ja Keskerakonna veel dokumendi võltsimises. […]