Galerii: Kaido Ole näitus Haapsalu Linnagaleriis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Täna kell 17 avatakse Haapsalu Linnagaleriis Kaido Ole näitus. Näitusel esitletakse viit suuremõõtlemist maali ning videoinstallatsiooni „Hümn“.

„Hea vaataja, kunagi varajases teismeeas ütles mu pinginaaber teatava kadeduse ja tunnustusega hääles, et mis mul viga, ma võin joonistada ükskõik mida,“ kirjutab kunstnik Ole näitust tutvustavas tekstis.

„Iseenesest väga lihtsakoeline tähelepanek. Unustasin selle aastakümneteks, sest oluline paistis peituvat palju keerulisemates tekstides, kuid üsna hiljaaegu tuli see lapsik märkus mulle uuesti meelde ja on jäänudki kuklasse kummitama. Kuigi äärmiselt lihtsas sõnastuses ja tol hetkel üldse mitte mingi üldistusena mõeldud, tabas see väide ometi midagi väga olulist, mis esmalt seostub küll kunstiga, kuid tegelikult kogu inimese eluga.

Eneseteostuse vabadus ja lõbu, mida tundub eelkõige takistavat kas mingite oskuste või ressursside, aga tihti mõlema puudumine, kuid mille põhiliseks takistuseks on meie pelg lasta end paista liig teistsugustena, mistõttu vormime end ise üldkehtivate (?) normide järgi ning surume eos maha selle, mis võib teistele liig veider näida. Kuid just need meie veidramad tahud, mida saab sellistena kirjeldada seetõttu, et need pole nii igapäevased ja üle-ekspluateeritud, on meie ainuomase eneseteostuse võtmeks. Asjad hakkavad edenema ja tõeliselt naudingut pakkuma siis, kui me kasutame KÕIKE mis meis peitub, mitte ainult kõige levinumatele ootustele vastavat.

Mis on sel pistmist antud näitusega? Vaid kõige üldisemalt ja samas kõige olulisemas. Siin olevad tööd tähistavad ühelt poolt minu viimastel aastatel tehtud katseid olla üha rohkem ma ise, teisalt inimeste, kaasa arvatud jälle ma ise, erinevust ja unikaalsust, tänu millele isegi hümn on erinevate soolode jada, mitte monoliitne ühislaul.

Teie Kaido Ole.“

Näitus jääb avatuks 2. novembrini.

Kaido Ole

  • Sündinud 25. veebruaril 1963 Tallinnas, on eesti kunstnik.
  • Õppinud 1982–1992 Eesti Kunstiakadeemias disaini ja maali. Töötanud 1992–1993 maali õpetajana Tallinna Kunstikoolis. Alates 1993 aastast töötanud Eesti Kunstiakadeemias joonistamise õpetajana, 1993–1998 maali õpetajana, 1998–2003 maali dotsendina, 2003–2010 maali professorina ja maali õppetooli juhatajana. Alates 2010. aastast vabakutseline kunstnik.
  • Kaido Olel on olnud ohtralt isiku- ja grupinäitusi nii Eestis kui välismaal, nende hulgas ka Eesti esindamine Veneetsia biennaalil koos Marko Mäetammega 2003. aastal.
  • 1998. aastal pälvis Ole Kristjan Raua nimelise kunstipreemia ning kahel korral on ta pälvinud ka Kultuurkapitali aastapreemia. 2012. aastal määrati Kaido Olele kolme silmapaistva näituse eest 2012. aastal Konrad Mäe medal ja sellega kaasnev 3200 euro suurune preemia.
  • 2014. aastal sai ta Valgetähe III klassi teenetemärgi.
  • Kaido Ole teosed on esindatud kirjastuse Thames & Hudson raamatus „100 Painters of Tomorrow“ („100 tuleviku kunstnikku“).

Fotod: Urmas Lauri

Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 003 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 005 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 006 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 007 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 008 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 011 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 013 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 021 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 024 Kaido Ole Haapsalu Linnagaleriis 026

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments