Jalgpalliväljakul kokku kukkunud poiss pääses eluga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu staadioni kunstmurul saavad palli mängimas käia nii Läänemaa jalgpalliklubi kasvandikud kui ka teised spordihuvilised. Foto Helen Viispert
Haapsalu staadioni kunstmurul saavad palli mängimas käia nii Läänemaa jalgpalliklubi kasvandikud kui ka teised spordihuvilised. Foto Helen Viispert

Möödunud neljapäeva õhtupoolikul kella viie paiku seiskus Haapsalu staadionil sõpradega jalgpalli mänginud 15aastase poisi süda. Pärast elustamist ja nelja koomas veedetud päeva ärkas poiss tervena.

„Kriitiline seis on möödas, ta paraneb, kõik läheb hästi,” ütles noormehe ema.

Ema rääkis, et poeg on kogu elu olnud hea tervise juures, mingeid ohumärke ei olnud. Läks lihtsalt ühel õhtul sõpradega jalgpalli mängima ja kukkus jala pealt kokku.

Esialgu Läänemaa haiglasse toimetatud poiss viidi üle Põhja–Eesti regionaalhaiglasse, kus temaga tegelevad eriala parimad Eestis, kuid arstid ei ole ema sõnul siiani tuvastanud ühtegi südameriket.

„Intensiivraviarst ütles, et vahest ei selgugi põhjused,” lisas ta.

Ka toimetust konsulteerinud regionaalhaigla kardioloog ütles, et Haapsalu poisi süda on terve. Ta lisas, et arstid uurivad riket mujal kehas, mis võis südame seiskumise kaasa tuua. Rohkemat aga ajakirjandusele avaldada ei tohi.

Lapse ema sõnul ei jagu tal arstide töö kiitmiseks sõnu — tegutseti kiiresti ja professionaalselt.

„Kui oleks kuidagi võimalik tänada meie kaht kiirabibrigaadi, et nad kõik need 20 minutit alla ei andnud, ja PERHi reanimobiili, kes tuli talle Haapsallu järele,” ütles ema.

Üheski sporditrennis poiss ametlikult ei käi, kuid kehalise kasvatuse õpetaja ja jalgpallitreeneri Aavo Tominga sõnul on sellegipoolest tegemist igati sportliku noormehega. „Pole suitsumees ega midagi, pigem vastupidi,” sõnas ta.

„Ta ei saanud ka palliga lööki, ei olnud karmi füüsilist pingutust,” rääkis Tomingas. Ta päris juhtunu kohta aru poistelt, kes treenivad tema käe all Läänemaa jalgpalliklubis ja nägid juhtunut pealt.

Haapsalus liikuv kuulujutt, et neljapäevaõhtune õnnetus jalgpalliplatsil võis juhtuda liigse energiajookide joomise pärast, ei vasta tõele.

Poisi ema sõnul uurisid arstid sellist võimalust kohe ja nii poiss ise kui ka kohapeal olnud sõbrad kinnitasid, et ei tarbinud energiajooke.

Et juhtum ei ole tõesti seotud energiajoogi joomisega, kinnitas ka Lääne Eluga kõnelnud regionaalhaigla kardioloog.

„Sellest juhtumist ei saa midagi õppida,” palus südamearst lugejaile südamele panna.

Kui mõnel puhul, nt rasvumisest tingitud südamehäiretest võiks inimesed õppida ja oma eluviise tervislikumaks muuta, siis neljapäeval Haapsalus juhtunu ja teiste sellesarnaste õnnetuste ärahoidmiseks ei saa lapsed ega vanemad paraku teha midagi, nentis ta.

Ka selliseid südame seiskumisi, millele ei viita ükski märk ja mille põhjus ei selgu tagantjärele, lihtsalt juhtub. Mõni süda läheb elustades n–ö uuesti käima, mõni mitte, lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
???
10 aastat tagasi

….no teame ikka üht teist muud selle asja kohta,aga las ta olla siis!

Keka õps.
10 aastat tagasi

Elupäästjateks võiks ju nimetada ka poisi sõpru, kes kiirelt tegutsesid ja abi kutsusid! Kiitus neile!

Ja
10 aastat tagasi

millist vastust te sealt lootsite saada siis?

Madiken
10 aastat tagasi

Tõe huvides – selle looga ei pöördunud ema ühegi meediaväljaande poole, vaid meediaväljaanded (nii ka Lääne Elu) kommentaare paludes ema poole.

küsimus
10 aastat tagasi

Sellest loost ei saa midagi õppida aga ema tegi teema ü le eesti ,kes on ema?

vastus
10 aastat tagasi
Reply to  küsimus

Hea küsija, see kommentaar ütleb Sinu kohta küll rohkem, kui ema kohta.