Jaanus Karilaid: Kodakondsuspoliitika – oht Eesti julgeolekule

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaanus Karilaid, Keskerakonna Läänemaa piirkonna juhatuse esimees. Foto: Arvo Tarmula
Jaanus Karilaid, Keskerakonna Läänemaa piirkonna juhatuse esimees. Foto: Arvo Tarmula
Viimaste sündmuste taustal Ida-Euroopas ilmneb eriti selgesti, kui vastutustundetu ning ohtlik Eesti saatusele on IRLi kodakondsuspoliitika.

Vene Föderatsiooni kodanike arv Eestis kasvab. 2012. aastal ületas see 100 000 inimese piiri. Marju Lauristin tutvustas 4. aprillil 2012 „integratsioonimonitooringut, mis annab ülevaate senise lõimimispoliitika tulemuslikkusest ja otsib suundi tulevikuks”. Uurimus pidi andma vastuse küsimusele: „Millised on meie venekeelsed kaasmaalased?”

Muude seast eristus rühm „eestikeelsed aktiivsed ja kriitilised” venelased, keda oli küsitletuist 13% ja kellest pisut üle poole on alla 35-aastased. Nad on „majanduslikult kindlustatud, ambitsioonikad ja kriitilised”, tüüpiliselt õppurid, kes oskavad eesti keelt väga hästi ning jälgivad eestikeelset meediat, kuid kelle „kodanikuidentiteet on nõrk: vaid 44 protsenti peab end Eesti rahva hulka kuuluvaks”.

Eesti kodakondsus olevat vähevajalik ja halva mainega. Pooled nimetavad kodumaaks mõnda muud riiki ja nende alternatiivne poliitiline aktiivsus on suurim. Nad on rahulolematud kvaliteetse kõrghariduse kättesaadavusega ja eneseteostusvõimalustega, suur osa [on] valmis Eestist
lahkuma.

Millise sisu ja tähenduse omandavad need arvud, kui nüüd 4. märtsi uudistest loeme, et Krimmi sündmustest hoogu saanud „Vene valitsus valmistab ette lihtsustatud korras kodakondsuse andmist kõigile endise Nõukogude Liidu kodanikele, kusjuures nõnda võivad Venemaa kodakondsuse saada kõik, kes oskavad vene keelt ning kellel on ülenevas liinis sugulasi endise Nõukogude Liidu territooriumil? Kas IRLi esimees Urmas Reinsalu ja tema mõttekaaslased oskavad eesti keelt lugeda?

Nemad vastutavad mitte ainult elamislubadega hangeldamise eest, vaid ka kogu läbikukkunud rahvus- ja regionaalpoliitika, kodakondsuspoliitika eest! Eriti häbiväärseks läbikukkumiseks pean ma Tartu rahu tühistust IRL–i esinumbrite

Marko Mihkelsoni ja Ene Ergma mahitusel ilma Venemaalt midagi samaväärset vastu saamata – nüüd juba isegi kaugemas perspektiivis.

Halba, mida „rahvusaateline” erakond on Eesti rahvale oma tegevusega ja tegematajätuga põhjustanud, ei varja enam retoorika viigileht. IRLi kodakondsuspoliitika teenib praegu Vene Föderatsiooni hegemoonilisi huve. Eesti kodanike valgumine Euroopa Liitu ja Vene Föderatsiooni kodanike arvu kasv Eesti Vabariigis õõnestab meie julgeolekupoliitilisi aluseid. Sellele tuleb järsult lõpp teha!

Eesti turvalisem tulevik saab põhineda lihtsustatud kodakondsuspoliitikal koos sisukate tööturu meetmetega.

Praegune Eesti kodakondsuspoliitika ehitab meile sisemist vaenlast. Võtame selle ohu maha.

Jaanus Karilaid, Keskerakonna Läänemaa piirkonna juhatuse esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
metsavend
10 aastat tagasi

Kas Jaanus on jooma hakanud, et aina sõimab ja ropendab?
Urmas võiks Jaanuse viinaravile saata.
Viski joomine oli ju äge.

kodanik
10 aastat tagasi

Ohtlikud julgeolekule on keskerakondlased Toom, Kõlvart ja Stalnuhhin.

TK
10 aastat tagasi

Kui nüüd kodakondsuspoliitikast rääkida, siis eriti ohtlik on lihtustatud kodakondsuspoliitika. Jah, eestis on palju venemaa kodanikke, neid kel vaid vene pass taskus. Kuid kas teate, et väga palju on ka neid, kel taskus nii eesti kui vene pass. Tean ise palju selliseid ja minul ei ole suur venelastest tutvusringkond. Miskipärast eesti KMA ei suuda kontrollida ja ilmselt ei suuda saada vastavaid andmeid venemaalt. Eestis on topeltkodakondsus keelatud. Suur osa venekeelseid aga omavad nii eesti kui vene passi ja kodakondsust. Just need hundid lambanahas, iial ei tea, kuhupoole hoiavad.

TK
10 aastat tagasi

Valus vaadata kuidas karilaid haiget iba ajab. Kustkohast küll sellised tulevad.

Taandada elamisubade äri irl kui erakonna tegevuseks on ju sama mis taandada korruptsioon keskerakonna tegevuseks. ( irl liikmed olid need, kes elamislubadega tegelesid, ilmsikstulekul kohe ka erakonnast lahkusid, olgugi et kehtivaid seadusi nad ei olnud rikkunud vaid asi oli pigem seaduste ärakasutamine ja eetiliselt väga vale tegevus. Sepp ja parbus ja mitmed muud keskerakondlased on kohtu poolt süüdi mõistetud kurjategijad, partei liikmed olid kuni kohtuotsuse väljakuulutamiseni) Seega karilaiu loogika kohaselt on keskerakond korruptsioonis süüdi.

ära aja ise iba
10 aastat tagasi
Reply to  TK

no kuulge, elamislubadega hangeldamine sai toimuda vaid erakonna teadmisel, kes pidi ka võimul olema, nagu IRL, ja need elamisload saama. Kahtlemata läks osa pappi erakonnale ning sugugi mitte kõik liikmed ei astunud erakonnast välja. Need kes väljutati, ei läinud isegi kinni, kuigi tegemist oli julgeolekuriskiga.

k.
10 aastat tagasi

jah, see on moraalne küsimus. propagandiste see ei huvita.

kodanik
10 aastat tagasi

vaesus sunnib inimesi Eestit vältima. vali edasi reformi ja irli, olge koos uhked. ja las reinsalu palub lennukeid usast. kogu poliitika

mnjah:)
10 aastat tagasi

Mõni võiks enam mitte peale võtta – miks?
Eestis oli aegu tagasi väga palju halli passiga isikuid (loe kodakondsust määramata isikuid). Nüüd kus loomulik areng on viinud sinnani, et tuleb valida kodakondsus, siis paljud on valinud Venemaa kodakondsuse niivõrd kuivõrd ei suuda Eesti kodakondsust saada, sest ei ole võimelised (loe ei taha) ära õppima eesti keelt. Teha sellest loomulikust protsessist omatahtsi järeldusi, näitab meie poliitikute tuulelipusarnast mustrit – teha kõik vastavalt enda poliitika paremaks näitamiseks, mitte aga rääkida sisuliselt asjast.

Suure Viha südames sünnib Suur Kaastunne
10 aastat tagasi

inimese pärast, kes potsatanud siia ilma. Kes otsib ja eksib. Kes leiab ja kaotab. Me peaksime õppima palvetama. Uuesti. Koos. Õhtutunnil oma voodites. Südames. Et muuta maailma haiget ja valusat energiat, et kududa uus särk talle selga – selles on tohutu suur vägi. Kirikute dogmaatika ja liturgia ei rahulda enam tänapäeva inimest, aga hing on ikka hing. Ikka on ta osa armastusest ja halastusest.

Rahvas tõuseb. Ja ka hing tõuseb, palvetab ka Putini eest ja võitleb oma võitlemised, mis vaja võidelda. Siin ja praegu. Elu nimel.

kodanik
10 aastat tagasi

kas Paeti lindistuse sisu ikka lugesite? kas mõtlema ei sundinud?

ajupesu
10 aastat tagasi

usuhullud ajavad kõik siin maailmas saatana süüks , isamaamüüjad aga savika süüks

Tõuskem üles, inimesed!
10 aastat tagasi

Võidelgem julgelt oma õiguste eest, vabaduse eest eelkõige, aga ka igapäevase leiva eest. Ütlen seda esiteks iseendale, kust mujalt ikka alustada. Nõudkem inimväärsemat sissetulekut, väljatulekut igakuisest kehvikustaatusest – las nad vallandavad meid, seni kuni me nõustume, olemegi seda väärt. Elukallidus on tõusnud meeletult, eelkõige peale euro tulekut, kümneid ja kümneid protsente (elekter ja kogu krempel), aga palgad on tänavu nüüd alles esmakordselt peale 2008 tõusnud – 27 eurot enam kätte. Mis see siis on? Naljanumber või? Inimesed ei saa 400 eurotki kätte, paljud müüjad, remondimehedki, ja enamus pisut üle selle ja samal ajal osa… Ah. Meil ei ole muud võimalust,… Loe rohkem »