Juhtkiri: maale ei tohi teha kehvi asju

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Sel nädalavahetusel on huvilistel võimalik uudistada maal elamise võimalusi. Nii on rahvast maale elama kutsutud juba kaheksa aastat. „Kui tahame, et inimesed tuleksid maale elama, siis peaks maakeskkond olema väga hea,” ütles Lääne-Nigula vallavalitsuse liige Varje Paaliste ja lisas: „Maale ei tohi teha kehvi asju.” Kuigi Paaliste avaldas arvamust Oru kultuurisaali valmimisega seonduvalt, on tema väljaütlemine laiendatav mistahes ettevõtmise kohta maal.

Linnamäele korraliku saali rajamine oli Oru valla soov juba enne esimest valdade ühinemist, kuid jäi toona muude investeeringute tõttu tegemata. Kaks aastat tagasi õnnestus Lääne-Nigulaga liitunud Oru kandi rahval vallavolikogule selgeks teha, et ilma saalita kängub nii kool, lasteaed kui ka kultuurielu Linnamäel. Kui Oru koolimaja ehitati, käis tuline vaidlus spordisaali üle, et kas teha lihtsalt koolile võimla või ehitada korralik spordisaal. Viimase vastu olnud rääkisid, et sealkandis polegi sportimise traditsiooni, saal jääb tühjalt seisma. Ei jäänud tühjaks, seda kasutatakse innukalt. Tunamullu valminud jalgpalliväljaku ümber käis samasugune trall. Aga seegi ei seisa tühjalt.

Esialgsed unistused olid Linnamäe rahval märksa suuremad – taheti saada kultuurimaja, kuid valla poolt lauale löödud rahapaki paksus oli selline, et tuli valida, kas selle summa eest saab saali või ei saada midagi. Tagantjärele targana võib nentida, et nende mänguvahenditega, mis kultuurisaali tarvis anti, on tehtud maksimum – valminud on Läänemaa, kui mitte kogu Eesti või isegi Baltimaade parima akustikaga saal.

„Saal on liialdamata Oru piirkonna jaoks sajandi ehitus ja peaks vähemalt sajandi kestma ka,” lausus Paaliste. Kultuurset kasu ei lõika sellelt pelgalt Linnamäe rahvas, vaid terve Läänemaa ja miks mitte selle all mõelda sõjaeelset maakonda, kuhu kuulus ka Hiiumaa ning praeguseks Pärnumaaga liitunud osa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mõtlik
2 aastat tagasi

Nii need peenikesed häälestused käivad. Ääremaale pole midagi tarvis, ei kultuuri ega isetegemise võimalusi. Hooned ärikatele rendile ja kogu lugu.

Rodžer
2 aastat tagasi

Maaelu arendamise projekt pandi seisma vägivaldse riigipöördega kui ekre korralik programm pöörati pea peale.
Nüüd pole uue valitsuseni positiivseid märke oodata – regionaalminister lihtsalt ei tööta!
Kullamaale ei käi siiamaani ühtegi (!) tasuta bussi! Häbi!

naeruväärne
2 aastat tagasi

juba pea 10 aastat ei käi enam lõunane ja õhtune bussiliin laupäeviti ja pühapäeviti Asukülla, ajast millal Ridala vallavanem sepake otsustas , et seda on rahvale liiast, Asuküla rahvas kannatab siiani selle liiniaja puudust, nüüd peab inimene otsima ise mingi võimaluse , et kuidagi linna nendel aegadel linna saada või koju tagasi. Ja see tyyp kandideerib linna volikogusse