Mikk Lõhmus: kui valitsuses on suur tüli, siis tuleb uuesti alustada

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Valdade ühinemisest Võntkülas 048 Mikk Lõhmus (4)

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. Foto: Urmas Lauri

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus leidis, et kui valitsus oma nugade peal ja koostööd pole, siis tuleb uuesti alustada, kasvõi uue koosseisuga.  

Lõhmus jätkas, et tema nägi märke juba ammu, et ühel hetkel võib valitsus lõhki minna. „Omavalitsuse juhina on minule oluline see, et kui uus koalitsioon peakski tekkima, et tal siis ei läheks meelest omavalitsusi puudutavad teemad,” teatas Lõhmus.

Lõhmus tõi näiteks omavalitsuste tulubaasi suurendamine, tasandusfondi ja teederaha. Näiteks on praegune koalitsioon lubanud tõsta omavalitsuste tulubaasi kriisieelsele tasemele. Majanduskriisi aastal 2009 vähendati omavalitsustele laekuvat tulumaksuosa 11,93%-lt 11,4%-le. Praeguseks on see tõusnud 11,6%-le.

Seda, et valitsuse vahetus võiks kuidagi moodi haldusreformi pidurdada, Lõhmus ei usu. „Haldusreform on juba nii kaugel, et vaevalt seal enam suuri muutusi ja takistusi tuleb,” ütles ta.

Praeguse seisuga kõige tõenäolisemast uueks peaministriks saavat Keskerakonna esimeest Jüri Ratast hindas Lõhmus kõrgelt. „Anname koos Tallinna tehnikaülikoolis loenguid ja isiklikult tean, et ta oleks väga hea valik peaministri toolile,” selgitas Lõhmus.

Seda, et Ratasest võiks saada kellegi marionett, Lõhmus ei usu. „Iga inimene peab end ise tõestama, kuid selles, et ta saab hakkama, ma ei kahtle.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
7 aastat tagasi

no lähmus–nüüd ministriks?

Raivo
7 aastat tagasi

Kui valitsusel on tüli siis tuleks kogu valitsus tsüaniidi kambrisse saata,et mitte
uuesti alustada.

rabakukk
7 aastat tagasi

Õpetajate palgad ei tõuse mainimisväärselt niikaua,kuni kõik kooliehitused valmis on.Sest kust see raha võetakse?

praegune
7 aastat tagasi

Maris Lauri mõtleb ikka enne hästi järele,kui midagi hakkab ütlema üldse

ja
7 aastat tagasi

lähiminevikus on vist kolmas vahetunud haridusminister juba

?
7 aastat tagasi

Kui riigilt raha saamisega on nagu on , siis jääb kooli ehtamine “uue oma
valitsuse hingeasjaks.”Kuigi tuhkagi see palju ühinenud valdasid huvitab,igaühe hing on ikka lähimas kodukandis–kui nad just midagi vastu ei saa.

žykžužit
7 aastat tagasi

no vot

after
7 aastat tagasi

Vallavanem avaldas lootust,et sügisel uue koolimaja ehitusega alustatakse või vähemalt kopp maasse lüüakse.Asi niikaugel ei ole siiski.Uuesti alustada gümnaasiumiga—poleks paha mõte.”Auk”likvideerida ja kooli keskaste uuesti tööle?
Valitsuse vahetust oleme me kõik pikisilmi oodanud.Aega läheb,aga asja saab.

Enn
7 aastat tagasi
Reply to  after

Riik pole ju rahade osas veel otsuseid teinud. Haapsalus ka ootame.