Homme selgub, kas Tiit Salumäest saab luteri kiriku peapiiskop

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Salumäe, Jöransson, Põder Merilin Kauste-LuhametsLääne praost Tiit Salumäe (vasakult), Tallinna Rootsi-Mihkli koguduse õpetaja Patrik Göransson ja EELK peapiiskop Andres Põder põgemisel hukkunud kirikuõpetajate mälestustahvli avamisel Haapsalu toomkirikus tänavu 20. septembril. Foto: Merilin Kaustel-Luhamets

Haapsalu Püha Johannese koguduse õpetaja, Läänemaa praost ja kirikuvalitsuse liige assessor Tiit Salumäe on üks kandidaat Eesti luteri kiriku peapiiskopi kohale.

Tiit Salumäe ütles, et ta ei mõtle, millised on tema võimalused valituks osutuda.

„Mina olen oma nõusoleku andnud ja kõik muu ei ole enam minu küsimus – see on Jumala käes,” ütles Salumäe.
Peapiiskop on Eesti luteri kiriku kõrgeim vaimulik, tema ülesanded määrab kirikuseadustik. Peapiiskop juhib ja esindab kirikut.

„Piiskop võib minna kõige ees, siis ta juhib. Aga ta võib minna ka kõige viimasena – siis ta saadab,” ütles Salumäe peapiiskopi rolli kohta. Salumäe peab mõlemat poolt tähtsaks: piiskop peab olema suuna näitaja, aga ta peab ka vaatama, et keegi maha ei jääks.

Salumäe ütles, et esimesel päeval kuulab kirikukogu kandidaate, esitab küsimusi ja arutab. Teisel päeval on hääletamine. Et valituks osutuda, tuleb saada vähemalt poolte hääletajate toetus. Seetõttu tuleb ilmselt kaks vooru, millest esimeses valitakse kõigi kandidaatide vahel, teise vooru lähevad kaks esimeses voorus enim hääli saanud kandidaati.

Peapiiskopiks pürib praegu viis meest

Peapiiskopi kandidaate esitasid kõik praostkonnad. Salumäe kandidatuuri esitasid Lääne ja Lääne-Harju praostkond.

Kandidaadiks on esitatud ka luteri kiriku kantsler ja piiskopliku toomkoguduse õpetaja Urmas Viilma, usuteaduse instituudi rektor ja Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander, Viljandi praost ja Viljandi Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus, Tartu praost ja Tartu Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhamets ning Tiit Salumäe.

Eelmisel nädal teatas Joel Luhamets, et ta ei kandideeri.

Eile ütles Luhamets Lääne Elule, et igal kandidaadil on oma tugevad küljed.

„Hääletada tuleb seletamatu sisetunde alusel,” ütles Luhamets.

Luhametsa sõnul on Salumäe hea kandidaat, kui tahetakse mõtlemisaega ja jätta nooremaile aega, et saada küpsemaks. Kõik kandidaadid peale 1951 sündinud Salumäe ja 1952 sündinud Luhametsa on 40. aastais. Salumäe oleks Luhametsa sõnul siis justkui üleminekukandidaat.

Luhamets ütles, et Salumäe on hea kandidaat, kui ta hoolitseb kogu kiriku eest samasuguse hoolega, nagu on seda teinud oma praostkonna eest hoolitsedes.

Salumäe loodab ajapikendusele

Senine peapiiskop Andres Põder sai 22. novembril 65 ja kirikuseadustiku järgi arvatakse vaimulik siis emerituuri. Andres Põder on nüüd peapiiskop emeeritus.

Salumäe ei pea takistuseks, et ta saab kahe aasta pärast 65. Tema sõnul on tavapärane, et ametiaega pikendatakse, kui vaimulik on nõus. Otsuse teeb konsistoorium, selle kinnitab kirikukogu. Andres Põder ise ei soovinud ametiaja pikendust.

Kuigi kandidaate saab esitada ka veel täna kirikukogul, pidas Luhamets seda vähetõenäoliseks. Sedasama ütles Luhamets ka enda kandideerimise kohta. Tema kandidatuur on siiski üleval hetkeni, mil kirikogu igalt kandidaadilt nõusolekut küsib.

„Kui mulle mõni ilmutus ei tule, siis ma ei kandideeri,” ütles Luhamets.

Uus peapiiskop valitakse 25. ja 26. novembril. Peapiiskopi valib kirikukogu, mis koosneb 12 praostkonna, vaimulike konverentsi ja kaplanaadi esindajaist ning konsistooriumi liikmeist. Kirikukogus on 57 liiget. Läänemaalt on kirikukogus Tiit Salumäe, abipraost Leevi Reinaru, Kullamaa ja Piirsalu koguduse õpetaja Lembit Tammsalu ja Haapsalu koguduse juhatuse esimees Madis Kütt.

Peapiiskopi ametisse kandideerijal peab olema teoloogiline kõrgharidus ja ta peab olema teeninud luteri kirikut preestrina vähemalt 15 aastat.

Salumäe on näinud mitme piiskopi valimisi, aga ta on eelmistel valimistel ka peapiiskopiks kandideerinud. 2005. aastal loobus Salumäe Andres Põderi ja Joel Luhametsa vahel konkureerimast, taandas ennast ja soovitas toetajail hääletada Andres Põderi poolt.

25. detsembril 1951 sündinud Tiit Salumäe alustas kirikus kütja ja kellalööjana tööd 14aastaselt. Esimese jutluse pidas ta 1970. aasta jõuludel. Ta ordineeriti õpetajaks oktoobris 1975 ja suunati Haapsallu, kus ta on olnud 45 aastat. Ta on teeninud ka Ingerimaal, USAs ja Kanadas.

Uue peapiiskopi ametisseseadmiseni täidab peapiiskopi kohustusi piiskop Einar Soone. Uus peapiiskop seatakse ametisse küünlapäeval, 2. veebruaril Tallinna piiskoplikus toomkirikus.

EELK peapiiskopi kandidaadid

  • Urmas Viilma (1973), Tallinna Toomkooli kaplan ja toomkoguduse õpetaja – esitasid Ida-Harju ja Järva praostkond
  • Ove Sander (1970), Nõmme Rahu koguduse õpetaja – esitasid Tallinna, Tartu, Valga, Viru ja Võru praostkond
  • Marko Tiitus (1971), Viljandi praost – esitas Viljandi praostkond
  • Tiit Salumäe (1951), Lääne praost – esitasid Läänemaa ja Lääne-Harju praostkond
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments