Eestirootslaste jõululaual oli liha ja jõuluorikas

Andra Kirna

andra@le.ee

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuula artiklit, 6 minutit ja 57 sekundit
0:00 / 6:57
Jõuludeks küpsetasid rannarootslased valgest nisujahust ja rukkijahust suure pühadeleiva - jõuluorika. Foto Merike Väli.

Kuigi eestirootslased elasid Läänemaa rannikul ja saartel mitusada aastat külg külje kõrval eestlastega, oli nende jõulukommetes ja -toitudes üksjagu erinevusi.

Jõulud olid rannarootsi aladel olulised pühad, milleks valmistuti hoolikalt. Jõulureedeks pidid toad olema koristatud ja kuusk toodi tuppa. Vanemal ajal ehiti kuusk klaasist ehete, pähklite, õunte ja hiljem ka kompvekkidega. Küünlajalad olid keeratud traadist ning nende otstes olid kuldsed ja hõbedased nupud.

Loomulikult oli ka jõuluaegne toidulaud pühadele omaselt argipäevast rikkalikum.

Artikkel jätkub peale reklaami

Toiduettevalmistused algasid lihast.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Reklaam
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ilus
1 kuu tagasi

Notsu 🙂

Tahaks
2 kuud tagasi

rohkem teada mis eestlastel jõululaual oli.

tahaks
2 kuud tagasi
Reply to  Tahaks

teada ka mida somaallased jõulude ajal söövad ja neenetsid ja korealased ja usbekid

Pss misasja
2 kuud tagasi
Reply to  tahaks

Miileks usbekid?

need
2 kuud tagasi
Reply to  Pss misasja

on esimene ja suurem migrantide seltskond eestis, kelle arvel on otsustatud suurenda eesti rahva arvu, ning kus tegu on eriti kõrgelt kvalifitseeritud ja meie rahvamajandusele nii vajalike poldi toidukullerite ja taksojuhtidega, pealegi väga sigimisvõimelise rahvaga, et saaks teoks seltsimees tsihkadi ashkadi unistud eesti 2 miljonilisest rahvaarvust ja loomulikult peame me muganduma nende elu.- ja söögikommetega