Eestirootslaste jõululaual oli liha ja jõuluorikas

Andra Kirna

andra@le.ee

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuula artiklit, 6 minutit ja 57 sekundit
0:00 / 6:57
Jõuludeks küpsetasid rannarootslased valgest nisujahust ja rukkijahust suure pühadeleiva - jõuluorika. Foto Merike Väli.

Kuigi eestirootslased elasid Läänemaa rannikul ja saartel mitusada aastat külg külje kõrval eestlastega, oli nende jõulukommetes ja -toitudes üksjagu erinevusi.

Jõulud olid rannarootsi aladel olulised pühad, milleks valmistuti hoolikalt. Jõulureedeks pidid toad olema koristatud ja kuusk toodi tuppa. Vanemal ajal ehiti kuusk klaasist ehete, pähklite, õunte ja hiljem ka kompvekkidega. Küünlajalad olid keeratud traadist ning nende otstes olid kuldsed ja hõbedased nupud.

Loomulikult oli ka jõuluaegne toidulaud pühadele omaselt argipäevast rikkalikum.

Toiduettevalmistused algasid lihast.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tahaks
8 tundi tagasi

rohkem teada mis eestlastel jõululaual oli.

tahaks
6 tundi tagasi
Reply to  Tahaks

teada ka mida somaallased jõulude ajal söövad ja neenetsid ja korealased ja usbekid