Lugeja küsib: mida teha, kui töökohas on liiga palav?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Soojade suveilmadega tõuseb temperatuur töökohal lausa 30-35 kraadini. Sellises kuumuses ma 8-9tunniseid tööpäevi teha ei jaksa. Tööandja ütleb aga, et tema ei saa ilma muuta. Mida saaksin teha?

Töötervishoiu ja -ohutuse seaduse kohaselt peab tööandja kujundama ja sisustama töökoha selliselt, et oleks võimalik vältida tööõnnetusi ja tervisekahjustusi ning säiliks töötaja töövõime ja heaolu. Kuigi seaduses pole seatud konkreetset nõuet tööruumi temperatuurile, peab töökeskkond olema tööülesannete täitmiseks sobilik. See tähendab õiget õhutemperatuuri, -niiskust ja piisavat värske õhu kättesaadavust.

Soovituslikud temperatuurivahemikud lähtuvalt töö laadist on:

  • Istuv töö, mis ei nõua füüsilist pingutust: 20–25 °C
  • Seisev või istuv töö, mis nõuab mõningast füüsilist pingutust: 19–24 °C
  • Seisev või istuv töö, mis nõuab teatud füüsilist pingutust ja väiksemate esemete teisaldamist: 17–23 °C
  • Seisev töö, mis nõuab mõõdukat füüsilist pingutust ja väiksemate raskuste kandmist: 16–22 °C
  • Pideva liikumisega töö, mis nõuab suurt füüsilist pingutust ja suuremate raskuste teisaldamist: 15–20 °C

Kui tööandja ei suuda kohe sobivat temperatuuri tagada, tuleb rakendada teisi meetmeid, et vältida kuuma töökeskkonnaga kaasnevaid ohtusid. Näiteks võimaldada töötajatele piisavalt puhkepause sobiva temperatuuriga ruumides ja tööpäeva kestel duši kasutamist, mineraalvee joomise võimalust jne.

Probleemide korral tegutse järgnevalt:

  • Räägi vahetu juhiga: probleemi tekkides pöördu esmalt oma vahetu juhi poole ja proovige koos lahendus leida.
  • Konsulteeri töökeskkonnavoliniku või -spetsialistiga: kui probleem püsib, räägi töökeskkonnavolinikuga.
  • Pöördumine tööandja poole kirjalikult: kui suuline pöördumine ei aita, esita kirjalik kaebus, kirjeldades täpselt probleemi.

Töötervishoiu ja tööohutuse seadus (§ 14 lõige 5 punkt 4) annab töötajale õiguse keelduda tööst, mis seab ohtu tema enda või teiste tervise. Kui temperatuur on nii kõrge, et see ohustab tervist, on õigus tööst keelduda ja minna jahedasse ruumi toibuma. Teavita sellest viivitamata tööandjat ja töökeskkonnavolinikku. Enne tööst keeldumist teavita tööandjat kirjalikult probleemist ja nõua selle lahendamist. Kui oled sunnitud tööst keelduma, esita kirjalikult ka keeldumise põhjused, et vajadusel oleks võimalik hiljem tõendada, miks tööst keeldusid.

Kui temperatuur töökeskkonnas on nii kõrge, et tunned ennast halvasti, peab olema võimalus töö katkestada ja minna jahedasse ruumi toibuma. Vajadusel pöördu arsti poole. Oluline on, et tööandja tagaks töökohal turvalise ja tervisesõbraliku keskkonna, rakendades vajadusel täiendavaid meetmeid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments