Vastukaja: kui keegi ei ole ära läinud, siis ei ole ka kedagi tagasi tuua

Lääne Elu

info@le.ee

Vastukaja artiklile „Selts otsib võimalust konnad tagasi tuua”, Lääne Elu, 22.06.2024

Olen sündinud Haapsalus 93 aastat tagasi ja kasvasin üles Metsa tänaval kahekorruselises majas Metsa, Tamme ja Jalaka tn ristmikul. 85 ja rohkem aastat tagasi oli Jalaka ja Haava tänava vaheline märgala konnade kevadine kudemispaik. Ka kraavid alates Haava ristmikust kuni Tallinna maanteeni olid konnade kudemiskohad. Konni oli nii palju, et lapsed, sealhulgas mina, hakkasid oma kodukanti hüüdma Konnakülaks. See on laste pandud nimi, mitte kohanimi, ja meie olimegi Konnaküla lapsed.

See on maagiline nimi, mis kestab põlvest põlve edasi. Seda nime ei ole võimalik kaaperdada, sest see kuulub ainult konnakatele.

Lugupeetud proua Aita Möldril ei tasu kurvastada, et Kopli tänaval ei ole praegu konni. Seal ei ole neid kunagi olnud. Kopli tänaval ei ole olnud konnatiiki ega märgala konnadele. Kopli tänava roostikus ei elanud konnad. Olen ise roostikus liikunud ja roogu lõiganud.

Kunagi palus Aita Mölder minul selgitada Konnaküla tähendust. Arvan, et oleks võinud siis ka minu teadmisi kuulda võtta. Paraku ta seda ei teinud, vaid tegutses iseenese tarkusest. Nii sai teoks see, mis praegu Kopli tänaval on.

Olen veel viimane Konnaküla laps ja nimepanija. Annan julgelt selgitusi: Kopli tänav ei ole Konnaküla ja proua Aita Möldril soovitan ikka natukene kuulda võtta, mida räägivad teadlikumad inimesed, sealhulgas prouad Lääne Elu 22. juuni lehe pildil.

Konnakülale nimepanija

(Nimi on toimetusele teada)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ei tea kust
9 päeva tagasi

Konnaküla nimi tuli, aga mulle tutvustas seda kohta meie Gunnad, kui sõitsime nr.3 bussiga. Ise olen Õhtu – Kalda kandi inimene ja konnakontsert käis meie kandis igal õhtul kevadeti, see oli miski müstiline ja ebamaine. Mis sellel tähtsust , kes nime välja mõtles ja millal?!

vanadust,
9 päeva tagasi
Reply to  ei tea kust

näpukas, “Gunnar” tutvustas…

Xxx
9 päeva tagasi
Reply to  ei tea kust

Nii palju on ikka tähtis, kuna “Konnaküla ” on hüüdnimi , mitte kohanimi . Muideks Kopli kanti kutsuti ” Kitsekülaks”.
Miks siis infotahvlil on kirjas Kopli ja Konnaküla . Kui peaks olema Kitseküla ja Konnaküla . Kui juba linna petta , paneks sinna sutike ka tõtt.

uskmatu
11 päeva tagasi

Väga asjalik vastus lollidele ! Mina olen natuke noorem kuid ka minu mälestused kattuvad kirjutaga !

kuulsuse
13 päeva tagasi

narrid