Kulu teadlik põletamine on keelatud, lõket peab tegema rangeid ohutusnõudeid jälgides

Lääne Elu

info@le.ee

Kulupõleng. Foto: Päästeamet
Kulupõleng. Foto: Päästeamet

Saabuvate pühade ja soojade kevadilmadega seoses tuletab Päästeamet meelde, et kulupõletamine on seadusega keelatud ning tuleohtlik tegevus. Tiheasustusaladel on lõkke tegemine reguleeritud omavalitsuse õigusaktidega ning hajaasustuses tuleb jälgida rangeid tuleohutusnõudeid.

Soe ja tuuline ilm on muutnud rohtkatte kuivaks ning kergesti süttivaks. „Kuigi maapind ise on veel niiske, on kuluhein kuiv ja ülimalt kergesti süttiv. Selleks, et ulatuslik ja kiiresti arenev tulekahju puhkeks, piisab vaid väiksest sädemest,“ ütles Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juht Tarmo Voltein. Tiheasustusaladel on lõkke tegemine reguleeritud omavalitsuse õigusaktidega ning enamasti keelatud. „Aia- ja haljastusjäätmete mugavat ära viimist pakuvad prügiettevõtted, nii ei pea naabreid lõkkesuitsuga sugugi häirima või ümbritsevat ohtu seadma“. Hajaasustuses lõket tehes peab iga lõkkepõletaja tagama, et tuli loodusesse või hoonetele ei leviks. „Selleks tuleb teha lõke hoonetest eemale, arvestada tuule suuna ja tugevusega, puhastada lõkkeaseme ümbrus kuivast taimestikust ja piirata see kivide või mullaga. Põlevat lõket tuleb valvata ning hoida käepärast esmased kustutuvahendid – näiteks käsikustutid, ämbrid veega või kastmisvoolik. Lõkkepaika valides peab arvestama sellegagi, et läheduses ei oleks elektriliine, sest lõkkesuitsuga kõrgusesse tõusev kuum keeris võib elektriliinide läheduses põhjustada suurema õnnetuse,“ selgitas Voltein lõkke tegemisega kaasnevaid ohutusnõudeid. Tihti tehakse lõket hoolimata tuulistest ilmadest. „Kui tugeva tuulega lõke süüdata, levib see enam kui kindlasti kulusse ja põhjustab ulatusliku tulekahju. Sageli jäävad põlengualale ka hooned ja on juhuseid, kui kulupõlengus on hukkunud inimesedki,“ hoiatas ennetusbüroo juht.

Kulu teadlik põletamine toob kaasa üsna märkimisväärsed trahvid. Tuleohutusnõuete sagedasele eksijale saavad lühimenetluse korras trahvi teha päästjad kohapeal. Tõsisemaid rikkumisi menetlevad inspektorid, kelle määratud trahvisummad võivad ulatuda kuni 1200 euroni. Kui põlengupindala ületab metsas ühe hektari või maastikul viis hektarit, tegeleb keskkonnakahjude hindamise ning menetlemisega Keskkonnaamet.

Loodus kuivab hetkel kiiresti ning päästjad on reageerinud juba esimestele väljakutsetele seoses lõkete ja kulupõlengutega. Tõenäoliselt ootavad rohkemad väljakutsed ilmade soojenemisega ees eeskätt nädalavahetusel. „Palume inimestel olla lõkketegemisel äärmiselt valvsad. Ka suitsetamisel tuleb mõelda, et kuum suitsuots, koni või tikk maha ei langeks,“ ütles Voltein.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Endine leitnant
1 kuu tagasi

Eks me seda jaanituld teeme aasta läbi, et pööning kah aru saaks- eesti vaim pole veel murdunud!
Küll me selle kommude urka ka maha põletame!

ätt geemail
1 kuu tagasi

kirjutage mulle, oleks hädasti vaja küll

...
1 kuu tagasi

Kulu põletamine oligi enne vanasti puukide leviku vastu juba koos alepõllundusega…
Nüüd ei tohi..ja inimesed surevad puukentsefalliiti nagu kärbsed…

AVS
1 kuu tagasi
Reply to  ...

Ole nüüd, iga koolilapski teab, et entsefaliiti suremus on nakatanutest alla ühe protsendi. Või soovid ehk oma “inimesed surevad puukentsefalliiti nagu kärbsed” väite kohta ka mõne viite anda? Seda sul muidugi pole…
Puukborrelioos on kordades rohkem levinud, kuid õnneks ravitav.

ätt geemail
1 kuu tagasi
Reply to  AVS

AVS pani nüüd küll mööda. Seekord panite mööda. Isegi selle covidiga võrreldes, mis siin vahepeal inimesi paanikasse aeti on puukide poolt tehtud kahju ikka palju suurem. Halvatused, kõnehäired, põletikud.

AVS
1 kuu tagasi
Reply to  ätt geemail

Jutt oli suremisest.
Covidi surmade ja kõrvalmõjudega pole siin midagi võrreldavat.

ätt geemail
1 kuu tagasi
Reply to  AVS

Halvatud on veel hullem kui suremine.

Ehh mis
1 kuu tagasi

Ärme põleta kulu, parem vaktsineerige ennnast puukide poolt levitavate haiguste vastu. Täielik jamps.

...
1 kuu tagasi

Kusjuures taimestik on väga rikas peale kulupõletamist
Juba meie esivanemad tegid alet…
Mujal maailmas põletatakse suhkruroogu miljonite hektarite kaupa ja ükski lilla ei haugu

...
1 kuu tagasi

Juba panin oma heinamaale tule otsa
Helistajad ja pealekaebajad magavad alles…

Noor
1 kuu tagasi

Puuoksi võetakse tasuta jäätmejaama. Aga,kui näen kedagi oma talvega kogunenud prügi ja rämpsu aias põletavas,helistan päästeametisse ja keskonnaamtisse.

Õnnelik eestlane
1 kuu tagasi
Reply to  Noor

Tule tegemine on päris kindlasti teraapiline. Kilet ja plastikut ei tasu muidugi põletada, aga mõnusat lehesodi vms saadud tossu tasub nautida. Kõige paremini mõjub tervisele see, kui ka natuke adrenaliini tekib. Kulu põletamisega läheb muidugi asi liiga ohtlikuks.

Terapeudile
1 kuu tagasi

Teete naabritele tossu teraapiat?! Ja adrenaliin tuleb siis kui naabri kutsutud päästeauto kohale veereb?

....
1 kuu tagasi
Reply to  Noor

Noor pealekaebaja ja ise veel anonüümselt uhke ka selle üle. Häbi peaks olema, mitte uhkust tundma!

Toots
1 kuu tagasi
Reply to  Noor

Vaata Herjava poole, mul aias tossab eilsest saati juba! Ja kui aega saad, mine kooli!

Päris inimene
1 kuu tagasi
Reply to  Noor

Siis sa sured ka noorena 🙂
su väärtegevus sobiks rootsi, äkki kolis ära!

NiiOn
1 kuu tagasi

Õelad kodanikud on kohe varmad helistama iga tossu peale. Kõrgelt korruselamust hea ülevaade. Igav olla, siis passivad akendel ja muudkui väntavad helistada olenemata aastaajast või tuule suunast jne.

Toots
1 kuu tagasi
Reply to  NiiOn

Ise nad nimetavad seda naabrivalveks!

Kui peaksid
1 kuu tagasi
Reply to  NiiOn

aastaid aastaringselt naabri plastipõletamise tossu sees elama, siis siin ei kilkaks!

Ehh mis
1 kuu tagasi
Reply to  Kui peaksid

See on teinne jutt, aga iga tossu peale helistama noo ma ei tea.

kimbatuses
1 kuu tagasi

Kevadel riisutakse, lõigatakse viljapuid – risu on üksjagu. Kuhu viia? Põletada ei tohi ja väga ei taha ka, see tossutamine ongi ebameeldiv.

RIW
1 kuu tagasi
Reply to  kimbatuses

mis krdi kuhu viia! Kuhu sa varem viisid siis?

Kohalik
1 kuu tagasi
Reply to  RIW

Andsin naabrile…ta tegi hagu…sügisel küttis sauna…👍

väänake
1 kuu tagasi

siis kohe 25+5