Galerii: Metsküla kool pidas Eesti sünnipäeva

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13

Fotod: Kaarel Kaisel

Metsküla koolipere ja kogukond tähistas täna Eesti Vabariigi 106. sünnipäeva traditsioonilise aktus-peoga Metsküla rahvamajas. Saal sai jälle puupüsti täis, meid oli üle saja inimese. Imelise kõnega tervitas pidulisi taas Püü Polma, kelle mõtisklused meie riigist, riigikaitsest ja Metsküla kooli olulisusest tõid pisarad silma paljudele.

Kuldsel põrandal lendlesid täna meie riigi auks ja uhkuseks triibuseelikud, ruuduseelikud ja lilltikandid. Kirivöö kirjud mustrid joonistasid välja siluette, pitsid ja patsid palistasid uhkusega pidulisi. 

On pidupäev! Jah, on Eesti Vabariigi 106. sünnipäev!

Veel aasta eest olime kindlad, kindlad endas ja enda püsivuses, enda riigis ja inimestes. Kas ka täna? kas Eesti 106. sünnipäev on teistsugune, kui oli seda eelmine? Kas see on kergem või raskem? Kas oleme ebakindlamad või enesekindlamad kui kunagi varem? Kas meie rahvas on väsinud või on energiasööst alles meie poole teel? Kuidas jääda püsima on ilmselt meie kõigi kõige suurem küsimus.

Tänane kontsert-aktus andis aega, et mõtiskleda nende küsimuste üle ja samal ajal jõudu, kosutust hingele ja üksteise toetust olla, hingata ja olla tänulik nende inimeste eest, kes täna on kokku tulnud. Vaadata, kelle kõrval sa istud, kes on sinu naaber ning naeratada talle.

Me olime täna Metskülas koos, üksteisega ja üksteisele, et tähistada ja pidada hingamispäeva.

Keereldes, pööreldes lendlesid kirjude seelikute sihvakad siugjad triibud kui liikuvad pildid mööda saali kuldset alleed. Need mustrid ongi meie rahva pärimus, nendesse triipudesse on kootud tunded, soovid, head mõtted ja jõud. Just need annavadki pidupäevale õige värvi ja meeleolu, et hetkeks unustada raskused, et tunda üksteise toetust ja ühtehoidmist. Need panevad jalad tantsurütmi ja südame tukslema, hinge helisema ja annavad kodusoojust.

Olenemata erimeelsustest on Metsküla kool oluline nii meie riigile kui ka Lääneranna vallale ja meie inimestele. Kuigi kohtuveskid jahvatasid sel nädalal meile mõrusid uudiseid, ei ole see kindlasti selle loo lõpp. Meie võitlus kooli säilimise pärast käib edasi – täna rahvamajas sinimustvalgeid lippe lehvitanud särasilmade koolirõõmu nimel. 

Kõigile toetajatele on meie uksed avatud ka 8. märtsil, kui rahvamajas toimub heategevuskontsert Metsküla kooli säilimiseks.

Elagu Eesti! Elagu Metsküla kool! Elagu!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
136 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaan
2 kuud tagasi

Olen käinud nendel pidudel ka palju aastaid peale seda, kui oma lapsed selle kooli lõpetasid. Seega mäletan (mitte niiväga ammuseid) aegu, kui valla kõrged ametnikud ja poliitikud seal osalemist auasjaks pidasid. Loodame, et järgmistel valimistel suudame osade kandidaatide valelikkuse ja mõnede selgrootuse paremini läbi näha. Ehk siis saab volikogus ja vallavalitsuses rohkem neid inimesi olema, kellel piinlik ei ole Metsküla kooli peole tulla. Ja keda meil ei oleks piinlik seal tervitada. Head haridust andev kool (olenemata registrinumbrist) on kindlasti pikemaajalisem nähtus kui üks vallavolikogu koosseis.

Tiia
2 kuud tagasi
Reply to  Jaan

Jah… aga need lurjused jõuavad selle ajaga palju paha korda saata…

vanamutt kuldist
2 kuud tagasi
Reply to  Jaan

Paistab, et mul läheb asi hapuks.

Aga...
2 kuud tagasi

…auraha hapuks ei lähe ; )

Kaua võib
2 kuud tagasi
Reply to  Jaan

Sinna Metskülla peaks kooli asemel lasteaia avama, mitte lastele vaid jonnivatele vanematele. Olukorras kus vallas on lapsi nii vähe et ei piisaks ühe põhikooligi jaoks oli vallas 2 6 klassilist 3 põhikooli ja gümnaasium. Ja selle Metsküla säilitamise argumendid olid kõige nõrgemad. See jabur jonn on läinud maksma vallarahvale ühe korraliku koolibussi, võitnud on vaid juristid. Ja selle kooliga on selgelt kõik, isegi kooliihalejad on ju mõista andnud et erakooli ka ei tule

Välja nokitud sisuline tagasiside
2 kuud tagasi
Reply to  Kaua võib

Et siis “Kaua võib” teab argumente, järelikult on üks otsustaja vallamajast. Ja üks otsustaja vallamajast põhjendas kogukondade ja koolidega läbirääkimiste mittepidamist sellega, et asi läheb laadaks kätte. Millist tulemust ootasid?

Vanaema
1 kuu tagasi

Vallamaja on põhjendamatult liiga enesekriitiline – viimasel volikogul suutsid volinikud juba üsna viisakaks jäädes pakutava eelnõu kohta küsimusi esitada. Varsti võiksid ehk läbirääkimisigi proovida…

Välja nokitud sisuline tagasiside
1 kuu tagasi
Reply to  Vanaema

Enesekriitiline? Volikogus ei jäetud rõhutamata, valjuhäälselt, et küsimus on olematu kooli kohta (nt. Anneli Pikkmets). Naiivsus võib olla päris tõhus relv, aga matside tuimuse puhul vast ei tööta.

Jopski
1 kuu tagasi

ss. Tähendus mõtle ise!

Jaan
2 kuud tagasi
Reply to  Kaua võib

Kodanikul “Kaua võib” ei paista jätkuvat ei empaatiavõimet ega reaalsustaju, mõistmaks, et vanemad soovivad oma lastele võimalikult head algust kooli- ja eluteele. Sellest on kasu nii lastele, nende vanematele, Lihula gümnaasiumile kui kogu ühiskonnale. Tean omast kogemusest. Kõik senised argumendid Metsküla kooli sulgemiseks (lapsi vähe, raha pole, hariduse kvaliteet madal) on osutunud tühipaljasteks ettekääneteks, et mitte öelda valedeks (vabandust, otstarbekusest lähtuvateks väideteks). Idee, et Metsküla kooli sulgemine tõstab Lihula gümnaasiumi mainet ja aitab sellele uue maja ehitada on hämmastavalt visa vaatamata selle jaburusele. Ja vallarahvale tõesti kõvasti maksma läinud.

Vanaema
1 kuu tagasi
Reply to  Kaua võib

Kaua võtab aega arusaamine, et kui tahetakse Lihulas gümnaasiumihariduse jätkumist, on siinkandis iga laps arvel ja iga liigutus, mis lastega peresid peletab töötab selle vastu. Siin enam ei saa pirtsutada, et “jonnivate vanemate” või “friikide” lapsi pole vajagi. Aga võib-olla pole tõesti ka Lihulasse mingit paremat kooli ega koolimaja tarvis. Metsküla kooli pärast tuli ümbruskonna ja ka kaugematessegi küladesse lastega peresid ja selle kooli õpilaste arv vanemate esitatud avalduste põhjal oli tugevas kasvutrendis. Juba praegugi kattis Metsküla kooli pärast tulnute ja jäänute maksutulu selle kulutuse, mille vald pidi varem juurde maksma. Miks see teid nii tigedaks teeb kui valda maksumaksjaid… Loe rohkem »

Kaua võib
1 kuu tagasi
Reply to  Vanaema

Kogu see muinasjutt Metsküla kooli erilisusest on auklik nagu sveitsi juust. Seda et kogu Eesti pealt tormatakse mingisse metsakülla kooli…. no ei ole eriti usutav. Seda et mingi seltskond mingit teistmoodi haridust tahab anda – seda usuks , aga see ei ole valla kohustus. Pealegi saab seda ju vaid 6 aastat ja siis on ikka Lihula ….või rännatakse siis edasi. No sel juhul vaevalt midagi vallakassasse vanemate poolt eriti kukub , kuna turistid ennast eriti sisse ei registreeri. Kooli kasvuruumi ju ei ole , ka exdir on ju möönnud et kasvamiseks oleks vaja juurdeehitust mis ikka üsna suure summa nõuaks.… Loe rohkem »

Jaan
1 kuu tagasi
Reply to  Kaua võib

Kogu jutt – “… auklik nagu sveitsi juust.” ja “… tormatakse mingisse metsakülla kooli …” on sisutühi teravmeelitsemine. Tõsi on see, et arvestatav hulk lapsevanemaid eelistab Metsküla kooli lähemal asuvale Lihulale. Kellelegi näib see tegevat tõsist tuska. Tõsi on ka see, et on Metsküla kooli pärast tuldud siiakanti elama ja plaanitakse seda teha ka edaspidi. Tõsi on ka see, et suur osa Metsküla vilistlasi läheb edasi Lihula kooli ja see teeb viimasele ainult head. Võrreldagu Lihula kooli medaliga lõpetanud ja olümpiaadidel esindanud Metsküla vilistlaste osakaalu suhet kogu Lihula kooliperesse. Millegipärast nimetab keegi head haridust ja õpiharjumust “teistmoodi hariduseks”? Mis paikseks… Loe rohkem »

Kaua võib
1 kuu tagasi
Reply to  Jaan

Arvestatav hulk ??? No see on ju üliväike seltskond muuga võrreldes . Ja pole kindel et nad vallale pigem kulu pole. Ja juurdeehitus kusagile ääremaa koolikesele oleks absurdsus ruudus. Mis kodulähedusse puutub , siis ka kohus nentis et see pole kodulähedane kool . Ja pole kaugel aeg kus põhikool on Lihulas ja valla peale veel vaid 2 lasteaed-algkooli

Lihula alev
1 kuu tagasi
Reply to  Kaua võib

Hitleril oli sarnane mõte – hävitades uut luua. Olid tal ka lakeid, IRW.

Jopski
1 kuu tagasi
Reply to  Lihula alev

Ei olnud ju päris nii! See pole nii must ja valge tegelikult. Vigu tekkis palju, kuid algselt oli kaitse. Kes ei kaitseks ennast? Arg ja pugejalik?

Päti mõtlemine - enesõigustus
1 kuu tagasi
Reply to  Jopski

Kindlustuspettuse katse toimus enese kaitseks. Julge samm.

EDU
2 kuud tagasi

EESTILE!

Aga
2 kuud tagasi

teistes koolides ei toimunud ju midagi. Kaua see kool veel lehte täidab ja kommijaid elus hoiab ?

asjalik
2 kuud tagasi
Reply to  Aga

kaua sa inisemas käid ja teadvustamas mis sulle ei meeldi? Kui pealkiri ei sobi, saab edasi kerida. Pole vaja avada.

Keri edasi
2 kuud tagasi
Reply to  asjalik

Kriitikavaba maailm??? Aga “asjaliku” 10 milli?

Kadedus
2 kuud tagasi
Reply to  Aga

on nagu mädanik luudes, ütlevad õpetussõnad Piiblis.

Pull
2 kuud tagasi

Miks peab lehelugeja teadma, et on olemas Maainimesest purjus lällaja??? ( K a h j u o n . . . )

asjalik
2 kuud tagasi
Reply to  Pull

Lehelugeja ei pea liikuma kommentaaride juurde.

Maainimene
2 kuud tagasi
Reply to  Pull

Mina olen homme kaine..

Aga Sina lammas oled loll surmani

Voose
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Alks ja kõrgendatud enesehinnang ei päästa homset

asjalik
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Aga kultuurimajas sa surmani küll ei laiuta.

Pärnust
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Neljas päev õnne haldustöö tulemusliku korraldamise eest Lääneranna Vallavalitsuses!

Surnud kassi nahk
2 kuud tagasi
Reply to  Pärnust

Tõesti, ei pea kulistama nagu homset pole

Lammas
2 kuud tagasi

Ma olen kõik see aeg oma pabulaid kenasti suuruse järjekorras ritta korraldanud, aga tunnustust ei jaga keegi.

Ehh sind küll
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Vaevalt sa hommegi kaine oled. Kell 10 on jälle pudel suul.

Markus
2 kuud tagasi
Reply to  Pull

See Andres alias Maainimene ei tarbi minuteada alkoholi üldsegi. Lihtsalt on sünnistsaati selline …..lõbus.

No mis
2 kuud tagasi

Võimas värk!!! Väikesed kohad hoiavadki seda eestlust veel tegelikult üleval, sarnaselt kihnule jms väikesed nurgakesed. Linnainimesed jah irivtavad sellepeale, et ah mis, pastlad ja kannel, palun viige muuseumisse. Nii kahjuks on. Ka siin ilguvad paljud Eesti üle üldiselt nagu lugeda kommentaare. Kõik on nii kõvad eurooplased. Nutukoht matsikene, nutukoht.

asjalik
2 kuud tagasi
Reply to  No mis

Kohalik viletsus nutabki kuna plaan kooli sulgeda ebaõnnestus. Ega see pole nii lihtne nagu auto metsa peitmine.

METSKÜLA ALGKOOL
2 kuud tagasi
Reply to  asjalik

Ettevõte on kustutatud. Seda on ka kohus kinnitanud

Oot
2 kuud tagasi

Me teame seda kõik. Kohtus on mitmeid astmeid.

Maainimene
2 kuud tagasi
Reply to  Oot

Ajus on Sul astmed sees

Oot
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Oled kindel, et sa Maainimene oled? Pigem äkki mujalt.

asjalik
2 kuud tagasi
Reply to  Oot

Kultuurimajast?

Noo mis
2 kuud tagasi

MTÜ Metsküla kool täitsa olemas.

Hmm
2 kuud tagasi
Reply to  Noo mis

Olemas,olemas ……aga puuduvad tegevusload

No mis
2 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Ei puudu ju. Vallavalitsus kiitis ühehäälselt heaks Metsküla erakooli.

VABA MAA
2 kuud tagasi

Mõisa veinikelder töötab ka esmaspäeval

Maainimene
2 kuud tagasi

Kahju on lastest. Et nad omale vanemaid ei ole saanud valida…

A.R
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Sinu lastest on jah kahju, päriselt ka. 5 poega? Appikene.

H P
2 kuud tagasi
Reply to  A.R

Mul on kuus : )

asjalik
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Kajast räägid v? 10 milli dollarit aga jäigi kadunuks.

Segast
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

paned.

Oot
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Maainimene. Saan aru, et sinu lapsed valisid sind? …. lapsed valivad vanemaid…. see midagi uut. Mine arene veidi Maainimene.

Evi Tõnnus
2 kuud tagasi

Eestile pole lapsi tarvis. Ja president oskab ainult kõnesid pidada, muud miskit. Vallaametnikud tahavad grundi maha müüa ja raha taskusse panna ning meie õiglane kohus on nende poolt. Just sellist Eestit me tahamegi.

No mis
2 kuud tagasi
Reply to  Evi Tõnnus

Grundi vää?

Napak
2 kuud tagasi
Reply to  No mis

Mõte jääb samaks, sina vää.

No mis
2 kuud tagasi
Reply to  Napak

Grundi mõte vää?

Tõdemus
2 kuud tagasi
Reply to  Evi Tõnnus

Kuna see kohalik kamp on nüüd otse tõestanud et erakool neid ei huvita võibki vald selle kinnistu müüki panna

Ülehinnatud riik
2 kuud tagasi

Selle kooli lugu näitab kõige paremini Eesti riigi nõrkust, vaata mis-poolt tahes.

Õige
2 kuud tagasi

Miks jah riigiametid pole tööle hakanud. Ja selle ebaseadusliku asutuse sulgenud

Õige
2 kuud tagasi
Reply to  Õige

Küsin peegli ees endalt riigiametnikuna. BA põlvkond.

Riigiamet
2 kuud tagasi
Reply to  Õige

Pöördu Lääneranna vallavalitsuse poole.

Peotants
2 kuud tagasi
Reply to  Õige

Keda või mida esindavad Ingvar Saare, Jane Mets ja Urmas Osila??? Kas nad ei tee tööd, kas on saamatud??

Postitants
2 kuud tagasi
Reply to  Peotants

Esindavad/etendavad ehk saare, metsa ja urmaste osi?

IRW PRO
2 kuud tagasi
Reply to  Peotants

Mets on paras komöödia.

H P
2 kuud tagasi
Reply to  IRW PRO

Tragöödia : (

IRW PRO
2 kuud tagasi
Reply to  Õige

Eks ta õigem oleks aga päris sulgeda ei saa vaid uus volikogu ja vallavalitsus tuleb valida küll.

IRW MAX
2 kuud tagasi
Reply to  IRW PRO

Valimised on 25 ndal

Aga
2 kuud tagasi

mulle näitab selle kooli lugu meie rahva tugevust.

Aur pask
2 kuud tagasi
Reply to  Aga

Midagi on veel jäänud jah, kuid paremat lootes, siis tahaks loota küll, et see on alles algu, see ärkamine ja selja sirgu ajamine! Edasi kentuki lõvid, valu punanahkadele!

Maainimene
2 kuud tagasi

Metsküla koolil puudub Haridusministeerìumi luba
Ja kool ise on registrist kustutatud…

Täkkude täkk
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Jätka sama moodi kõrs hambus päikseloojangu poole

Napak
2 kuud tagasi
Reply to  Täkkude täkk

Sellele paras kõrs mujale pista ja puhuda.

H P
2 kuud tagasi
Reply to  Napak

Napak, katsugem ikka heaga – usu, lootuse ja armastusega. Kõrte pistmine sinna-tänna on ehk liiga järsk meede ning võib loodetule vastupidiseid tulemusi anda.

No
2 kuud tagasi
Reply to  Maainimene

Maainimene. Ära valeta. Haridusministeeriumi luba on kehtiv. Registrist on jah kustutatud. Me teame sead kõik. Kas midagi asjaliku võiks kommenteerida.

Hmm
2 kuud tagasi
Reply to  No

Mis luba on kehtiv ? Luba oli väljastatud vallale kooli pidamiseks. Vald sulges kooli. Kohus on ka seda kinnitanud. Järelikult kehtivat luba ei ole

to Hmm
2 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Parafraseerides Ingvar Saaret: objektiivselt kõik

Asta Inimene
2 kuud tagasi
Reply to  to Hmm

Teame sedagi, et Ingvar Saare on pehmeid meetmeid kasutanud ; )

to Hmm
2 kuud tagasi
Reply to  Hmm

Mida sa räuskad? Metsküla kooli koolitusluba ei ole peatatud.

Pull
2 kuud tagasi

Lääne Elu armastab Jukut, Maalit ja Küsimust.

Pole isklik rünnak, pole ka solvang, pole ka laim ja on teemasse.