Hannes Rumm: Putini rõõm, meie mure

Hannes Rumm. Arhiiv

Eelmisel aastavahetusel istus Vladimir Putin mõnes oma luksusresidentsis üsna halvas tujus.

Venemaa vallutussõja esimene aasta lõppes venelaste väljakihutamisega Hersonist ning mingist edust polnud tal võimalik uusaastakõnes rääkida.

Eriti kehvaks läks Vladimir Vladimirovitši tuju 1. jaanuari hommikul. Siis kanti talle ette, et ühe HIMARSi-löögiga hävitasid ukrainlased Makijivka kutsekooli ruumes pidutsenud mobiliseeritutest üle 80 mehe.

Tänavu on Putini tuju vana-aastaõhtul palju parem. Esimest korda sõja ajal on lääne liitlased hakanud Ukrainat tõsiselt alt vedama. Kõige valusama põntsu on ukrainlastele pannud USA vabariikliku partei liikmed, kes blokeerivad 60 miljardi dollari suuruse abipaketi heakskiitmist Kongressis.

Seetõttu oli ukrainlaste jaoks väga oluline äsjane Euroopa Liidu otsus alustada Ukrainaga ametlikke liitumisläbirääkimisi. 26 Euroopa riigijuhi otsus andis ukrainlastele lisamotivatsiooni. 50 miljardi eurost rahakaarti euroliit emotsionaalselt olulisele otsusele Ungari peaministri Viktor Orbáni vastuseisu tõttu veel ei pannud. See raha, mis on mõeldud Ukraina riigi kulude katmiseks, jõuab Kiievisse lähiajal niikuinii. Euroopa kõige suuremast Putini semust Orbánist saab rahanduses mööda minna. Aga eks see on ohumärk, et just Ida-Euroopast leiab Kreml endale liitlasi – lisaks Ungari peaministrile vastustab Ukraina toetamist ka Slovakkia uus valitsusjuht Robert Fico.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Propaganda
4 kuud tagasi

US vabariiklased on reeturid, sest mõtlevad ka oma riigile ja rahvale, aga see-eest meie Kaja annab Ukrainale kõik eestlaste vara ja ise teeb samal ajal Kremliga äri….nii on tegelikult lood.

raha
4 kuud tagasi

eest müüakse lihtsameelsetele saunajutte

siiber
4 kuud tagasi

sellest jurast