Keskmine brutokuupalk oli Läänemaal kolmandas kvartalis 1412 eurot, mediaanpalk 1260 eurot

Foto: Pixabay

Läänemaal oli eelmises kvartalis keskmine palk Eesti keskmisega võrreldes 400 eurot madalam, mediaanpalk jäi Läänemaal Eesti keskmisest 240 euro võrra madalamaks.

Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk 2023. aasta kolmandas kvartalis 1812 eurot ehk 10,4% kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. Mediaanpalk oli kolmandas kvartalis 1500 eurot ehk 11,2% suurem võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga.

Läänemaal oli tänavu kolmandas kvartalis keskmine palk 1412 eurot ja mediaanpalk oli 1260 eurot. Võrreldes eelmise aastaga jäi palgatõus kõige tagasihoidlikumaks Rapla (8,6%) ja Lääne maakonnas (8,6%). Eesti keskmine palgatõus aasta taguse ajaga oli 10,4%. Kõige rohkem tõusid palgad võrreldes aastataguse ajaga Ida-Viru (11,8%) ja Valga maakonnas (11,5%).

Kõrgeim brutokuupalk oli Harju (2040 eurot) ja Tartu maakonnas (1790 eurot), madalaim aga Valga (1336 eurot) ja Saare maakonnas (1393 eurot).

Statistikaameti analüütik Liina Kuusik selgitas, et tegevusalade lõikes oli keskmine brutokuupalk kolmandas kvartalis kõrgeim info ja side (3222 eurot), finants- ja kindlustustegevuse (2813 eurot) ning energeetika (2376 eurot) tegevusaladel. Madalaim keskmine palk oli aga majutuse ja toitlustuse (1197 eurot), muude teenindavate tegevuste* (1202 eurot) ja kinnisvaraalase tegevuse (1265 eurot) aladel. Enim kasvas keskmine brutokuupalk hariduse (18,2%) ning tervishoiu ja sotsiaalhoolekande (14,9%) tegevusaladel.

Mediaanpalk ehk palganäitaja, millest väiksemat ja suuremat palka teenib võrdselt sama palju inimesi, oli 2023. aasta kolmandas kvartalis 1500 eurot. Kõrgeim mediaanpalk oli info ja side (2728 eurot) ning finants- ja kindlustustegevuse (2353 eurot) tegevusaladel. Madalaim mediaanpalk oli kinnisvaraalase (893 eurot) ja muude teenindavate tegevuste (962 eurot) tegevusaladel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina küll
3 kuud tagasi

ei ole mitte kunagi näinud ühtegi töölepingut Läänemaal, kus oleks kirjas brutopalk üle 1000 €. Kui kellelgi on või on näinud siis tee pilt Minox`iga ja pane Läänema FB sse üles. Kõik vaimustuvad ja statistika amet teeb: amuuuu!

Põhupea
3 kuud tagasi
Reply to  Mina küll

Just…see kõik genossede ja meite Isandate palga läbi see number…
Lihtrahvas rügab 800 eur eest 12 tundi päevas..ja nii tegelikult ongi..
Aga 1x plahvatab vimm mis kogunend salaja…

Küsimus
3 kuud tagasi
Reply to  Põhupea

Miks te nii väikese tasu eest oma aega müüte? Kas see pole rumalus? Mitte ei maksta nii vähe, vaid te ise olete nõus sellise pisku eest kellegi teise huvide eest töötama. Suur vahe.

2022.a statistika
3 kuud tagasi

Kõige kõrgem oli suhtelise vaesuse määr Lääne maakonnas, 34,3 protsenti.

Põhupea
3 kuud tagasi

Jahh orjade piirkond on siin kahjuks

Teagi
3 kuud tagasi

Jee, siis teenin üle keskmise. Võin allakeskmistele üleolevalt otsa vaadata! Tuleb rahul olla.

siis
3 kuud tagasi
Reply to  Teagi

on reform õigel teel , et tõstab maksusid ja teeb uusi

Imeline
3 kuud tagasi

Kuidas ja kelle kasuks numbreid väänata saab nn statistika abil iga loll, kas ka uskusid on , see juba iseasi.