Mitu kilogrammi pesu ja mis energiaklass? Kuidas valida koju sobiv pesumasin

Lääne Elu

info@le.ee

Pesumasin. Foto Samsung
Pesumasinad oma eri funktsioonide, võimsuste ja nutikusastmetega võivad võtta silme eest täitsa kirjuks. Kuna tegemist on siiski päris kuluka koduseadmega on oluline, et majja jõuaks just see õige. Samsungi koduseadmete valdkonna tootekoolitaja Alari Pennar jagab näpunäiteid, kuidas pesumasinat valides teha teadlik valik.
Esimese sammuna tuleks välja mõelda, kas lisaks pesumasinale on oluline ka kuivati olemasolu ning kas kodus on ruumi kahele eraldiseisvale masinale. „Kui majapidamises kahele suurele seadmele ruumi ei jagu, on tänapäeval olemas ka „kaks ühes“ lahendused ehk kus pesumasin ja kuivati on üheskoos,“ rääkis Pennar. „See on hea lahendus näiteks väikeste stuudiokorterite omanikele, kus ruumi efektiivne kasutus on ülimalt oluline.“

Otsust langetades on hea mõelda sellele, et kõik ei vaja suure mahutavusega pesumasinat. Lähtuda tuleks pereliikmete arvust ehk üksinda elavatele inimestele piisab ka väiksema mahutavusega masinast. Suurema mahutavusega pesumasin on vajalik vaid kolme- või enamaliikmelise pere puhul. „Mahutavus on märgitud kilogrammides ja tavaliselt algab standardne võime 9 kg-st ja kõik, mis ületab 10kg, on üle normi. Kitsaste pesumasinate mahutavus on väiksem – 5-7 kg,“ täpsustas tootekoolitaja.

Praeguste elektrihindade juures on väga oluline pesumasina energiaklass. Eriti määrav on see suurema pere puhul, sest pesu pesemise kulu kajastub halva energiatõhususega masina korral kindlasti ka elektriarvel.  Energiamärgistuse klass on pesumasina efektiivsuse hindamisel oluline tunnus. Üldine reegel on: A-C – suurepärane energiaklass, D-E – hea energiaklass, F-G – kehv energiatõhusus.

Tootekoolitaja Pennar soovitas kindlasti tähelepanu pöörata pesumasina müratasemele: „Tavaliselt pestakse pesu ikka mitu korda nädalas ja seda eriti suureliikmeliste perede puhul. Seetõttu on oluline et kodune mürakeskkond ei oleks liiga vali.“ Kui elad korteris või kui sinu masin on paigutatud kööki on madal müratase eriti oluline, et pesu pesemine naabreid või koduseid toimetusi ei segaks.

Samuti ära alahinda disaini. Oluline on sobitada masin kodu interjööriga, sest tõenäoliselt näed oma pesumasinat iga päev mitu aastat, seega mõtle, kas see peaks olema must, valge, hõbedane või mingit muud värvi.
Tootekoolitaja tuletas ka meelde, et kuigi kvaliteetne ja energiasäästlik masin on pesupesemise juures oluline, siis ära unusta kasutada õigeid programme ja pesuvahendeid. Õige pesuprogrammi kasutamine tagab riiete vastupidavuse ja värvi ning vormi säilimise. Enne kui viskad oma kampsuni või särgi trumlisse tutvu riideeseme seespool asuva sildiga, mis annab sulle juhised, kas üldse võid riiet pesta ning mis temperatuuri juures seda teha võib. Selleks, et märkide tuvastamine läheks lihtsamalt on siin sulle eestikeelne juhend.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments