Metsküla lapsevanemad: vald suhtleb meiega vaid läbi paragrahvide, määruste ja ähvarduste

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Metsküküla algkool. Foto: Urmas Lauri

Metsküla kooli lapsed kanti kohe pärast vallavalitsuse otsust vanemate teadmata kiirkorras Lääneranna valla kõige suurema kooli nimekirja.

Metsküla lapsevanematel ei jäänud neljapäeva õhtul muud üle kui pead vangutada või perekonnaseaduse järele haarata, sest selleks ajaks, kui nad vallavalitsuse teate kätte said, oli nende laps vanemate teadmata kantud Lihula gümnaasiumi nimekirja. „Minu teada ei ole kohus piiranud minu õigust ise emana oma laste hariduse üle otsustada,“ ütles Metsküla lapsevanem Cariina Pähk.

Lääneranna vallavalitsuse otsusega määrati Lihula kooli 17 Metsküla kooli last. Vanemate sõnul lapsed sundkorras määratud koolis käima ei hakka ja koolitöö Metskülas jätkub nagu seni: lapsed käivad koolis, õpetajad õpetavad ja lapsevanemad ootavad kohtust õigust. Esialgse õiguskaitse taotlus on ringkonnakohtusse antud ja halduskohtus on menetlus pooleli. „Mina olen valinud oma lastele kooli. See on Metsküla kool ja lapsed käivad Metskülas,“ ütles Pähk Lääne Elule neljapäeval.

Metsküla koolijuht Pille Kaisel kinnitas matemaatikatunni andmise kõrvalt, et koolitöö Metskülas läheb edasi. „Huvitav on see, et nemad ametnikena teavad lapsevanemaist paremini, mis on laste huvides,“ ütles Metsküla kooli lapsevanem, filmitegija Katri Rannastu. Jõupositsioonilt tegutsemine ja oma valla rahva soovidega mittearvestamine on Rannastu sõnul saanud Läänerannas pigem reegliks kui erandiks. „Vald suhtleb meiega vaid läbi paragrahvide, määruste ja ähvarduste,“ märkis Rannastu.

17 lapse sundkoolistamise koha pealt jääb kidakeelseks isegi haridus- ja teadusministeerium, andes üldsõnalisi vastuseid, millest käib korduvalt läbi sõnapaar „laste huvid“. Kohalikul omavalitsusel on küll õigus kool määrata, aga ei ole õigust lapsi kooli nimekirja panna ega anda korraldust seda teha. Jääb selgusetuks, kuidas kaitseb laste huve nende määramine Lihula kooli seda vanematega arutamata ja neid isegi ette teavitamata. Lihula koolis kehtiva korra järgi võetakse õpilasi vastu sinna lapsevanema, mitte kooli pidaja avalduse alusel, aga sellest hoolimata kandis kool nad oma nimekirja.

Lihula gümnaasiumi direktor Rasmus Lippur ütles, et lasi lapsed kooli nimekirja kanda lähtuvalt vallavalitsuse määrusest. Küsimuse peale, kas tal oli selleks vanemate teadmata õigust, Lippur ärritus ja lubas kõne katkestada. „Nad on Lihula gümnaasiumi õpilased. Ootan neid kooli,“ ütles Lippur. Kui lapsed ei tule? „Märgime puudumised üles ja tegeleme nagu teiste lastega sel puhul,“ ütles Lippur.

Ükski seadus ei näe ette võimalust, et lapsevanem ise ei vali oma lapsele kooli, välja arvatud juhul, kui vanemlikke õigusi on piiratud. Seda saab teha vaid kohus, mitte kohalik omavalitsus. Kooli valik on vaba ja keegi ei saa seda lapsevanematele peale sundida. „Meie oleme valinud oma lastele Metsküla kooli ja võitleme oma kooli eest,“ ütles Metsküla lapsevanem, looduskaitsja Silvia Lotman.

Metsküla lapsed on käinud vallavolikogu 24. märtsi otsusega suletud koolis, seaduse silmis ja formaalselt nad koolikohustust tõesti ei täida. Selle asemel, et vanematega asja arutada, otsustas kohalik omavalitsus ise olukorra lahendada ja lastele sundkorras uue kooli määrata. Üllatuslikult sai selleks just Lihula gümnaasium, valla kõige suurem kool, mitte Kõmsi kuueklassiline või Virtsu neljaklassiline kool. Just Virtsu kooli nimekirjas on Pähki noorem laps, kellele on määratud koduõpe ja laps käib Metsküla koolis. Vanema lapse, kes ühegi kooli nimekirjas ei olnud, määras kohalik võim Lihula kooli. „Ei ole arvestatud isegi sellega, et õde ja vend oleks ühe kooli nimekirjas,“ ütles Pähk.

Vallavanema sõnul tuli tal lahendada olukord, kus lapsed ei täida koolikohustust. „Me oleme määranud nad Lihula gümnaasiumi õpilasteks,“ ütles Lääneranna vallavanem Ingvar Saare Lääne Elule neljapäeval. Saare märkis, et koolikohustuse täitmine algab sellest, kui laps on kantud hariduse infosüsteemi, ja seda on tehtud. „Ma eeldan, et nad hakkavad koolikohustust täitma ühel või teisel viisil, kas hakkavad koolis käima või jäävad koduõppele,“ ütles Saare. „Meie oleme astunud sammud, et koolikohustuse täitmine oleks formaalselt lahendatud. Edasi sisuliselt tegeleb sellega juba kool.“

Ei saa unustada fakti, et riik maksab kohalikele omavalitsustele pearaha laste arvu pealt 10. novembri seisuga. Juba septembris said Metsküla lapsevanemad vallavanemalt kirja, kus ähvardatakse „meetmed“ tarvitusele võtta, kui vanemad oma lapsi mõne „seadusliku“ kooli nimekirja ei pane.

6. novembril saabus uus kiri, kus vallavanem tuletas lapsevanematele meelde, et nende lapsed ei ole hariduse infosüsteemis kirjas üheski „seaduse alusel“ tegutsevas koolis ja kui nad 8. novembriks lapsi mõne „seadusliku“ kooli nimekirja ei pane, siis määratakse kool Lääneranna vallavalitsuse korraldusega. Nii et kui vallavalitsus poleks jõuliselt sekkunud ja tõstnud Metsküla kooli lapsed nagu malenupud Lihula gümnaasiumi nimekirja, jäänuks ta ilma 65 000 eurost – just nii palju laekub riigilt vallavalitsuse arvele nüüd raha Metsküla laste pealt, kelle harimise peale pole vald kulutanud sentigi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
56 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Küsimus
5 kuud tagasi

Miks see punt arvab et neile ükski seadus ei kehti?

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

Kas loodusseadused enam ei kehti?

Napak
5 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

Sest arvavad, et volikoguna teevad mida tahavad.

Toots
5 kuud tagasi

Kuna need lapsed ei täida koolikohustust, siis ei anna riik nende laste eest vallale ka pearaha ning Metsküla Kooli ei ole enam võimalik taasavada. Kööga!

Kööga
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Millel põhineb väide, et lapsed ei täida koolikohustust? Miks nüüd Metsküla lapsed ei täida koolikohustust, põhjenda, varem ju täitsid. Olukorda, kus Metsküla laste pearaha läheb Lihula koolile, võib tõib tõlgendada valla poolt Metsküla kooli olemasolu tunnistamisena.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Kööga

Haridus- ja teadusminister ütles telekas seda, et Metskülas koolis käivad lapsed ei täida juriidiliselt koolikohustust.
“Pärnu Postimehe” artiklis on kohtus esitatud Haridus- ja Teadusministeeriumi seisukoht.

Kööga
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Küsin veel. Kas vald siis täidab juriidilisi kohustusi? Ja mis moodi, kui täidab? Millest järeldate, et Haridus- ja Teadusministeerium kohustab lapsi koolis käima? Teie eeldus on vale.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Kööga

Ma ei ole väitnud, et Haridus- ja Teadusministeerium kohustab lapsi koolis käima.

Eesti Vabariigi seadused kohustavad lapsi koolikohustust täitma ning Haridus- ja Teadusministeerium kontrollib nende seaduste täitmist.

Isegi lapsevanemad ei saa vägisi kohustada ja sundida last kooli minema, sest tark laps kirjutab politseile avalduse, milles teatab seda, et lapsevanemad kasutavad kooli sundimisel nende peal füüsilist ja vaimset vägivalda (ahistavad neid).

Hea...
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

…Toots, mine Venemaale mõisavalitsejaks.

METSKÜLA ALGKOOL
5 kuud tagasi
Reply to  Kööga

Ettevõte on kusrutatud

METSKÜLA ALGKOOL
5 kuud tagasi

……kustutatud

Range
5 kuud tagasi

Lihula koolimaja on amortiseerunud – vald on seda ise pidevalt rõhutanud. Vald ei saa sundida lapsi õppetööle amortiseerunud hoones. Sellekohase valla otsuse saab kohtus vaidlustada, tuginedes valla enda varasematele otsustele ja infole.

Muie
5 kuud tagasi
Reply to  Range

Mõni võiks mõisted selgeks teha -amortiseerunud ei tähenda kasutuskõlbmatu .

Lihula küla
5 kuud tagasi

Raputan endale tuhka pähe – piltlikult öeldes on kohus võtnud arutusele valla väite, et vili põllul on oht. Kohus ei peaks ennast koormama valla jaburusega ehk igast teri jahvatama.
IRW ja Toots kargavad jaburaate väidete ümber, miks selline tsirkus toimub, ju siis külaühiskond toimibki nii – aja jama suust välja, osuta näpuga kellegi suunas. Tülgastav.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Lihula küla

Teravili kapsapõllul on umbrohi, mis ei lase kapsastel korralikult kasvada.

Kööga
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Kuidas ja millises kontekstis teie väidet mõista, Toots? Raske on uskuda, et keegi võiks arvata, et Metsküla kooli olemasolu ei lase Lihula koolil korralikult kasvada/areneda.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Kööga

Ma ei rääkinud koolist, ma rääkisin kapsapõllust.

Kööga
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Miks te siin mingist kapsapõllust jahute? Mis on teie jutu mõte? Ongi jama suust välja ajada?

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Kööga

Vili põllul on ju oht, kui see vili on kapsapõllul.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Kööga

Seisukoht võib olla ka istuval ja lamaval inimesel ning sellest saab tänapäeval isegi ajalehes kirjutada.

Kööga
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Toots, te käitute labase provokaatorina, lihsamas keeles nimetatakse mölapidamatuid mölakateks. Mis eeskuju te lastele annate? Võibolla olete Lihulas täitsa norm mutt. Või jäär.

Toots
5 kuud tagasi

Haridus- ja Teadusministeeriumi arvamus on väga hea.

Toots
5 kuud tagasi

Tark teadlane on öelnud: “Inimesed on loomad, kes kuuluvad imetajate klassi. Selle liigi säilimiseks on vajalik ohu tajumine, hea söögiisu ja sugutung.”

On...
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

…olnud kuulda, et paljud liigid olla söögiisu puudumise tõttu välja surnud. Tark teadlane ütles!

Muulane
5 kuud tagasi

Väike kool võib ju tore olla, aga kui vallal selleks raha ei ole, siis peavad vanemad ise maksma. Mis siin keerulist on?
Vaevalt see Lihula koolgi mingi mammutkool on, kindlasti ka väike ja mõnus kool. Metsküla toredad õpetajad saaksid seal ka vast tööd ja aitaksid Lihula koolil sama toredaks saada kui nende vana kool. Lapsi viib ja toob aga tasuta koolibuss. Ei ole ju keeruline?

Mati Põdra
5 kuud tagasi
Reply to  Muulane

Tausta teadmata ei ole vaja siin plõksida.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Valge ruut mustal taustal, must ruut valgel taustal.

IRW
5 kuud tagasi
Reply to  Muulane

Kogu valla peale ei saa korralikku põhikooligi kokku . Enne oli koole lausa 7 , nüüd on 2 suletud ja üks 4 klassiliseks taandatud . Järgmisel õa muutuvad 2 kooli 6 klassiliseks
See metsküla oli üldse imelik moodustis – 21 õpilast kellest vaid 7 kohalikud keda koolitasid lausa 11 persooni

Mati Põdra
5 kuud tagasi
Reply to  IRW

Lobja võiks lõpetada valeinfo levitamise.

Kuigi selles on tal peaaegu õigus, et kui kaks kooli ära kohitseda praegu ja kaks järgmisel aastal, ega tõepoolest jäägi valda ühtki korralikku põhikooli.

Küsimus
5 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Korralik põhikool on 800 õpilast. Mitu õpilast on Lääneranna vallas?

Kod.
5 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

No sel juhul ei saa poolt kooligi kokku

Napak
5 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ei muutu… Vaata, et kultuurimajas varsti uus direktor tööl pole.

Joppen
5 kuud tagasi

Selliste uhuudega polegi mõtet suhelda. Marineerigu seal oma Pärnumaa kolkas. Ainult lastest on kahju, parimal juhul peavad ühe aasta normaalses koolis topelt tegema.

Hellat
5 kuud tagasi
Reply to  Joppen

Uhhuu kommenteerib!

Napak
5 kuud tagasi
Reply to  Joppen

Ega uhhuud saagi aru, et volinikena pole nad vallarahva omanikud.

Kod.
5 kuud tagasi

Sellised lapsevanemad peaks koos lastega kooli saatma – ei saa panna lapsi kooli mida juriidiliselt ei eksisteeri . Kohus ei andnud koolile ju õiguskaitset nii et kehtib valla otsus

Harri
5 kuud tagasi
Reply to  Kod.

Kas vallavalitsus on elanike jaoks, või elanikud valla jaoks ?
See vallavanema tuleks kohald
vabastada ja uus valida.
Teie Metsküla rahvas valisite ja teil on õigus
vallavanem vabastada.( ära ajada )võimalikuld kiiresti.!!!

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Harri

Vallavanem ei ole rahva valitud, vallavanema valib vallavolikogu.
Imelik, et te isegi seda ei tea.

Kod.
5 kuud tagasi
Reply to  Harri

Järjekordne kandidaat kooli suunamiseks . Rahvas ei vali vallavanemat te puupead . Rahvas valib volikogu ja volikogu määrab vallavanema . Vallavanem on volikogu poolt tööle palgatud juht , aga seda vist metsakülas aru ei saada

Muulane
5 kuud tagasi
Reply to  Harri

Harri, vallavanemat ei valita. Valitakse volikogu. Ja see , mis kooli puutub, on ju volikogu otsus.

IRW
5 kuud tagasi
Reply to  Kod.

Imelik küll, rahva teenrid võitlevad rahva vastu.

Mati Põdra
5 kuud tagasi

Ma olen seda juba korduvalt küsinud, aga dlja osobo tupõh siis veelkord:

Milliste seaduslike vahenditega on Lääneranna vallavalitsusel üldse võimalik saavutada oma määruse eesmärk, st et praegused Metsküla kooli lapsed hakkaksid käima Lihula koolis?

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Milliste seaduslike vahenditega on nendel lastel võimalik ametlikult tunnustatud haridus saada?

Mati Põdra
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Vajalike teadmiste ja oskuste olemasolemisega. Arusaadav?

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Eestis on teadmistest ja oskustest vähe, peab olema haridust tõendav dokument.

Mati Põdra
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Ütleks teie teooria kohta midagi, aga intelligents ei luba.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Mati on muutunud, Matil on intelligents tulnud.
Ma jõin oma intelligentsi maha.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Ennats ma muidugi ei mõtle. Mina olen juba vana, unustan tihti ja ajan asju segamini.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Mul on nimekaim tekkinud. Metsküla teadlased vist klooninud.

IRW
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

See on see napak as kes muudab kogu aeg värvi nagu kameeleon

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Kui mu kloon on liikumas, siis pange lapsed ja abikaasad luku taha, sest see kloon võib neile igasuguseid lollusi õpetada.

Mati Põdra
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Muuseas – kõigepealt ei vastata küsimusele küsimusega.

Aga teiseks, teie räägite hariduse saamisest. Seda ei saavutata lihtsalt koolimajja kohale tulles. Seda saavutatakse heameelega õppides. Selle jaoks on aga vaja õpikeskkonda. Mis on Metskülas tõestatult olemas. Muudes kohtades päris kindel selles pole.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ma olen kindel selles, et ka baarides, kõrtsides ja restoranides on võimalik õppida, eriti siis kui on hea soov ja meel õppida ning seltskonnas on tarku inimesi, kellelt õppida.

Toots
5 kuud tagasi
Reply to  Toots

Kui on hea soov, siis võib isegi targalt abikaasalt õppida.