Laulu lugu: kuidas sündis „Haapsalu valss”

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu vaade. Arhiiv

On Haapsalus lõikuskuul ilus, kui puudel on esimest kulda – nii algab 1973. aastal kirjutatud laul, mis kannab pealkirja „Haapsalu valss”.

Haapsalust, erinevalt Pärnust, Tallinnast või Tartust, pole just üleliia palju laule loodud. „Haapsalu valss”, mida, tõsi küll, praegusel ajal enam kuigi sageli ei kuule, on Haapsalule pühendatud lauludest ilmselt siiski üks tuntumaid. Viisi on loonud Valter Ojakäär, sõnad kirjutanud vähetuntud Arved-Guido Palm, kes oma igapäevast leiba teenis Haapsalu kalakombinaadi raamatupidajana.

Aastal 1986 manala teele läinud Palmil oli kuivavõitu raamatupidajatöö kõrval palju loomingulisem hobi – nimelt armastas ta luuletada. Arved Palmi tütar, praegu Järvamaal elav ja üle 40 aasta Paide raamatukogus töötanud Eha-Helju Palm meenutas, et isa tegi sünnipäeva- ja muude tähtpäevade salme sugulastele, sõpradele, tuttavatele ja tuttavate tuttavatele ning lugulaule ekskursioonidest.

Arved Palmi sulest valmis teisigi värsse ja mõned tekstid saatis ta ka Valter Ojakäärule. Ühest neist saigi laul, „Haapsalu valss”, mis 1975. aastal ilmus toonases populaarses lauluvihikus „Laulge kaasa” ja mille laulis stuudios sisse Kalju Terasmaa Emil Laansoo orkestri saatel.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments