Krista Kallavus: miks ei usaldata neid, kes teavad, mida tähendab kogukonnale kool?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Krista Kallavus. Foto: Urmas Lauri

Krista Kallavus. Foto: Urmas Lauri

Metsküla elanik, kultuuripärandi spetsialist Krista Kallavus jälgis esmaspäeval Kõmsil toimunud maapiirkondade haridusvõrgustiku ümarlauakohtumist. Kuna ümarlaud võttis arutlusteemaks ka Metsküla algkooli sulgemise ümber toimuva, selgitas Kallavus ringis istunud nooremale seltkonnale, milline on olnud nii Metsküla kooli kui ka sealse kogukonna lugu.

Kas teist keegi teab, kuidas saadakse aasta kooliks? Mida see tähendab? See ei tähenda seda, et sul on klassis iga õpetaja kohta neli või viis last, nagu siin on välja toodud. See tähendab seda, et enamus tunde või palju tunde antakse 20 lapsele korraga. See tähendab seda, et sul on mitu klassikomplekti korraga ja see haridus antakse neile lastele väga heas kvaliteedis. Seal, sellessamas rühmas on teiste hulgas ka erivajadustega lapsed. See tähendab koostööd kogukonnaga, ümbritsevate asutustega. See on mitte üksnes kooli töö, see on kogukonna, lapsevanemate, ettevõtjate, kõigi töö. See ei ole ainuüksi selle väikese 20 lapsega Metsküla kooli saavutus. Jah, nad on väga tublid ja nende peal see asi püsib.

Siin ongi üks väga oluline küsimus - see on usalduse küsimus, mis on katki läinud. See on läinud katki sellest, mis me oleme näinud, kuidas…

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalik
8 kuud tagasi

Anda koolid riigile! Omavalitsustel lihtsam

Kui...
8 kuud tagasi

… võrrelda suurkooli ja Metsküla kooli on see sama kui võrrelda lastekodu ja kodu.

Jääb arusaamatuks, kuidas see kohale ei jõua. Suurkooli juures ei ole midagi paremat.

IRW
8 kuud tagasi
Reply to  Kui...

Milleks me sõidutame suuri 40 kohalisi busse , paneme väikeautod sõitma ,igasse mahub 3 reisijat . Ah et megakallis tuleks . Koolid aga supperodavad või

Elu...
8 kuud tagasi
Reply to  IRW

…mõte ei ole võimalikult odavalt mulla alla saada.
Vähemalt lapsepõlv võiks õnnelik olla, peale gümnaasiumi lõppu on nii ehk nii 90 inimestest juba küünilised “IRW’id” ja “Kodanikud” küüned enda poole, mulda endale peale kaapimas.

KODANIK
8 kuud tagasi

Poleks seda sulgemist olnud ,poleks see kool aasta kooli tiitlit saanud . Nii lihtne see ongi

To Kodanik
8 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Poleks sa sündinud, poleks sind KODANIK olnud. Nii lihtne see ongi.

Mati Põdra
8 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Loomulikult, teiesigusele tigetsejast põmmpeale on täiesti sügavalt savi, kas räägib kultuuripärandi spetsialist või minister ise. Teie napakat valimisliitu jäävad meenutama laastatud ja lagastatud külad ning kõige keskel pommiauk Lihula. Kuhu ei tule mingit uut kooli, sest raha ei ole ega tule.

Aga niikaua võite oma kriminaalist mõisahärraöe hakata kuivikuid kuivatama.

IRW
8 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Jaaa….. juba seda “spetsialisti”ametit uurides …..neid on riigileival lausa hulgi (oleks küll kokkuhoiukoht) ja pealegi pole ka haridusvõrk tema teema . Aga ministrike annab nagu ikka tühje lubadusi vaid – katet tal ju neile kindlat veel pole

Lonny Kodukonn Mütskülast
8 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Aga see on nii siiski nii südantsoojendav ja hingehellitav, kui ühtehoidvad me oleme : )

Vanaema
8 kuud tagasi

Usalduse küsimus! On või pole?

Inimene
8 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Oleks ametnikud Eesti patrioodid, mitte Kallaste sugused vargad, ei suletaks ühtegi kooli ega raamatukogu.

IRW
8 kuud tagasi
Reply to  Inimene

Oleks normaalsed ametnikud poleks sellist kooli avatudki

Elanik
8 kuud tagasi
Reply to  IRW

Aa sinusuguse jaoks on normaalne ,et laps peab käima kolmes koolis ennem kui põhihariduse saab. Nina eest pannakse jäjest kinni. Kui sakstel vähegi hoidu, saaks teha ka asju mõistlikult. Kui saksad kirves padja all valmis treitud eks tulemus olegi selline s…t.