Ridala kirikus on kohvik kellatornis

Lääne Elu

info@le.ee

Läänemaal ootab teelisi ka Ridala kirik. Foto: Urmas Lauri
Ridala kirik. Foto: Urmas Lauri

Suure Haapsalu kodukohvikute päevadel, 12. ja 13. augustil, on avatud Ridala kiriku tornikohvik, kus kogudus pakub koduseid suupisteid ning tutvustab huvilistele oma kodukirikut.

Ridala kirik on mandri-Eesti üks vanimaid kirikuid, valmimisajaks on kirjutatud 1265.-1270. aasta. Ridala kiriku kellatorn on juurdeehitus 16. sajandist. Mitte kuigi sageli ei ole kellatorn kiriku lõunaküljel. Harvaesinev on ka kellatorni kõrgus – tornitipp ulatub vaevu üle katuseharja.
Torni esimeselt korruselt avaneb sissepääs kirikusse, mõisnik Kurselli pererõdule ja müüritrepile torni järgmisele korrusele.

Kohvikut peame nii tornis sees, kui ka kiriku kõrval haljasalal. Pakume kiriku ekskursiooni igal pool- ja täistunnil, võimalust ronida mööda müüritreppe ja võlvidel, keskaegset hõngu, rahu ja vaikust ning avarat vaadet põldudele ja metsadele. Lisaks saab lähemalt uurida kirikuõpetaja liturgilisi rõivaid ning kirikut maast laeni ja lae pealtki.

Menüüs on suupisted ja keelekaste, mis on seotud vaid kirikus tegutsevate ametikandjate ja tegevustega. Tutvustame kirikuõpetaja, kirikuteenija, kellamehe, orelimängija, kiriku nimipühaku, pühapäevakoolilaste, palverändurite jt tegevust ning ülesandeid.

Püüame olla ka keskkonda säästvad ning pakume suupisteid söödavatest pakenditest. Võileibu ja kooke serveerime värsketel kapsalehtedel ja salateid vahvlitopsidest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
oh õudust
8 kuud tagasi

kuhu kirik jõudnud on, sajandeid pole te riigile maamaksu maksnud, elate teiste arvelt

Lääne Elu lugeja Tartust
8 kuud tagasi
Reply to  oh õudust

Mis seal imestada.Alles mõne aja eest tahtis üks ettevõtja Tartus,ajaloolise Toomkiriku
müüride vahele rajada klaasseintega kohviku.Asja kaaluti ja kaaluti,lõpuks leiti,et kesk-
ajal rajatud Toomkiriku varemetesse kohvik ja ettevõtlus ei sobi.Seda ka siis,kui osa kiri-
kust ehitati ümber raamatukoguks.Mingi aeg plaaniti ka Toomkiriku taastamist,kuid seni
on säilinud üksnes konserveeritud varemed.

ridala
8 kuud tagasi

surnuaed on veel ära kasutamata potensiaal, sinna sobiks kas kohalik kalaturg või putkamajandus koos kaasas käivaga