Sulev Pert: juulikuine hinnalangus oli juuniga võrreldes laiapõhjaline

Sulev Pert, Eesti Panga ökonomist
Sulev Pert, Eesti Panga ökonomist

Juulis odavnes tarbijate ostukorv 0,6%ning aastatagusega võrreldes aeglustus hinnatõus 6,4%ni. Juuniga võrreldes odavnesid nii energia, toidukaubad kui ka tööstuskaubad. Suurimat hinnalangust põhjustas maagaasi ja soojusenergia odavnemine, vastavalt 22% ja 6%.

Toiduainete hinnad odavnesid juulis eelmise kuuga võrreldes 0,9% ning kauaoodatud toidukorvi odavnemine oli ulatuslik. Toidutoormete hinnad on kahanenud juba aasta algusest saati, kuid edasist hooajalist hinnalangust võib hakata pidurdama käesoleva aasta kehv saak. Viljakasvuks ebasoodsa ilma tõttu on puu- ja köögiviljade hinnakasv püsinud tänavu ebatavaliselt kiire.

Hinnakasvu aeglustumisele on viimasel ajal kaasa aidanud ka kestvuskaupade odavnemine, mida soodustavad nii toormete hinnalangus kui ka euro tugevnev vahetuskurss. Euro vahetuskurss dollari suhtes on kasvanud alates eelmise aasta septembrist rohkem kui 10% ja see on muutnud odavamaks eelkõige imporditava elektroonika. Teenuste hulgas oli suure mõjuga üürihindade langus, mis ulatus juulis aastavõrdluses 3,7%ni. See peegeldab madalseisu kinnisvarasegmendis. Samas on Eestis kiirenenud nii  puhkusereiside kui ka  majutusteenuste hinnatõus.

Inflatsiooni aeglustumine jätkub ka järgnevatel kuudel. 2023. aasta keskmine hinnakasv ulatub 9% lähedusse ning hinnatõusu kiirus aeglustub aasta lõpuks eeldatavasti 5% juurde.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
panen
1 aasta tagasi

RATE-s 3

analüüs
1 aasta tagasi

Viljakasvuks ebasoodsa ilma tõttu on puuviljade hinnakasv püsinud tänavu ebatavaliselt kiire, juuniga võrreldes odavnes juulis kõige rohkem soojusenergia – põhjapanevad järeldused

Hästi elame
1 aasta tagasi

Eesti Pangas töötajaid 363 (!) ja nende keskmine brutopalk 4020 eurot………sellise suure hulga töötajate arvuga parasiit-organisatsioone on Eestis veel küll ja küll. Kuidagi imelik, et me pole veel Euroopa 5 rikkama sekka jõudnud selliste näitajatega!

Antifriis
1 aasta tagasi

Eriti on tunda vedelkütuse hindades. Õlid on kah ka tõusus. Paistab, et jorss peksab pead vastu seina ja siis ajab jama suust välja. Me ei saa aru, miks sellist pläma avaldatakse?

Eesti NSV vol.2
1 aasta tagasi
Reply to  Antifriis

See pläma on saanud kohustuslikuks, nagu NL-is oli.

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  Antifriis

Lihtsalt rõõmustagem, et juulis meil vähemalt küttekulud odavnesid…

Baskin +
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

DD

Jaan.K
1 aasta tagasi

Meie riigi pikk pkaan on täiega põhja minna.
Ainult üks vale ja vale.
Arvavad, et kui iga päev korrutada kui hea ja hästi kõik on, siis varsti arvatakse, et ongi nii.
Reitingute järgi vaadata, asi ongi juba korralikult toiminud pisut veel ja kõik kiidavad. Rahvas tõusis püsti ja kõlasid kestvad kiiduavaldused.

Maali
1 aasta tagasi

Jaaa, seda on tõesti tunda, et elu on aasta-taguse ajaga võrreldes tohutult paremaks ja odavamaks läinud! Tubli, Reformierakonna Eesti Panga propagandist!

Sass.S
1 aasta tagasi
Reply to  Maali

Önn tuli meite öuele!

mida
1 aasta tagasi

trimmeri prognoos ka ütleb laias plaanis, kas sündivus tõuseb omas segmendis või jääbki madalseisu ja kui mitu protsenti see languse kiirus võib aeglustuda ning kas see peegeldub ka üleüldises valitsuse poolt plaanitavas pikas plaanis ja ühtib hooajalisest ebaühtlasest ilmastikust tingitud ebatavaliselt kiire kahanemisega aasta algusest saati