Ain Einberg: avalik üleskutse Haapsalu baaridele ja restoranidele

Lääne Elu

info@le.ee

Ain Einberg, kokteilisõber

Olin nõukogude ajal tööl pika nimega asutuses NSV Liidu riiklik standardite- ja mõõtude komitee Eesti voliniku valitsus, mida rahvas hüüdis lihtsalt mõõdukomiteeks.

Mõõdukomitee kontrollis peaaegu kõigi, sealjuures toiduainete ja jookide kvaliteeti. Mind pandi seda kontrolli ja degustatsiooni tegema, mis tähendas, et mul tuli maitsta kõikvõimalikke tooteid alates konservidest kuni veinide-viinadeni. Natuke mind õpetati, natuke tuli ise degustatsiooniala uurida ja siis tuli palju kordi kallist kraami välja sülitada, sest ühel degustatsioonil oli vahel kuus-seitse Liviko kanget jooki, kümmekond veini või hulk õllesorte. End purju juua ei tohtinud. Lõpuks tekkis keelel tundlikkus ja ninas selge aroomide eristus ja teatav huvi peente maitse­nüansside suhtes.

Aga siis tehti punaimpeeriumi piirid lahti ja sain reisida oma isa juurde Kanadasse. Kanada eestlaste joogikaart oli kohalikega võrreldes hoopis teist laadi. Valget viina ehk vodkat ei pruugitud peaaegu kunagi ehedalt, küll aga segati screwdriver’it ehk kruvikeerajat, lihtsat vodkakokteili. Aga ka džinn-toonikut, Horses Necki, Black Russianit ja Pina Coladat. Nii tekkis mul huvi kokteilide vastu ja pisitasa muretsesin endale ka vajalikud riistad, ostsin sellealaseid raamatuid ja koostasin kokteilide kartoteegi. Loomulikult segasin ise üsna palju kokteile nii sõprade sünnipäevadel kui ka kodus. Loodus oli mulle andnud hea omaduse – mul ei tekkinud kunagi alkoholisõltuvust.

Haapsallu kolides lõid vanad degustaatori harjumused välja. Olen nüüd käinud enamikus Haapsalu söögikohtades ja baarides, olen neis söönud palju häid toite ja peaaegu alati püüdnud degusteerida ka mõnd kokteili. Olen sattunud nii parematele kui ka halvematele kokteilidele ja vahel on ka öeldud, et meie kokteile ei valmistagi. Ometi pole ma leidnud linna arvukate baaride seas ühtegi, kus oleks piisav valik tunnustatud kokteile, küll aga mitmeid, kus lihtsa džinn-tooniku kõrval on hulk kokteilinimesid, mida ükski ameeriklane ei tunne. Aga kokteilide kodumaa on ju Ameerika!

Puhtalt Euroopa kokteilidest tean ainult prantslaste Kir’i ja Kir Royale’i. Mitmed Euroopa baarimehed on küll koostanud võistlusteks suure hulga heamaitselisi kokteile, kuid need on enamasti ühepäevaliblikad – saavad võistlustel auhinna ja kaovad sama kiirelt, kui ilmusid. Aga vanad ja head jäävad, sest neid tuntakse. Kuidas teha nii, et Haapsalus oleks vähemalt üks koht, kus segataks Manhattanit, Margaritat ja kus James Bond saaks kätte oma kuulsa Martini?

Eestlased pole suured kokteilisõbrad, sest nõukogude ajal olid kokteilid üks Ameerika värk, mida eriti ei reklaamitud. Iga suvega tuleb Haapsallu üha rohkem kaugeid turiste, kellest paljud on harjunud pruukima häid kokteile. Küllap hakkavad ka eestlased kokteile armastama, kui need on omapärased, hea maitsega ja kui neid õigesti pakkuda osatakse. Kuurortlinnas nagu Haapsalu peaks olema vähemalt üks baar või restoran, kus oleks korralik kokteilivalik – kus pakutaks vähemalt kahtkümmet parimat ja tuntuimat kokteili. Muidugi tuleks see majanduslikult läbi mõelda, sest vaja on ju ka kasumit teenida. Kutsun siinseid baare ja restorane sellega tegelema. Kui kõik ei viitsi kokteilidega jahmerdada, olgu vähemalt üks korralik kokteilikoht. Jõudu ja indu, et see projekt ära teha. Olen ise hakkamas, et seda üritust oma oskustega toetada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kfkgk
4 kuud tagasi

Täiesti uskumatu, kuidas mõni suudab iga teema homoteemaks keerata. Midagi ikka kipitab väga kõvasi südames ja kapis.

Misasi
4 kuud tagasi
Reply to  Kfkgk

Homoteemat surutakse iga päev peale kõikidest meediakanalitest, nii et sellest kirjutamine pole mitte kapiasi, vaid inimestel on ehk mure, kuhu maailm on minemas. Mure oma laste pärast ja õhiskonna väärtuste pärast. Sellest peaks nagu aru saama ju, et pole väga normaalne hetkel seis mingi kummaline propaganda masin on käima lükatud meie endi rahadega. Alles oli ka miski miiting toompeal, paljud inimesed ei ole rahul ju, mitte kapis.

Päästame ikkagi Eesti
4 kuud tagasi

Suviti hea ilmaga õilmitseb kiriku kõrval ju pealinna poiste kokteili garden, aga nad ei oska ju süüa teha!
Ja selliseid helesiniste silmadega triibutatud juustega poisse me üldse Haapsallu ei oota- see rohkem rootsi värk!

Toiduainete tehnoloog
4 kuud tagasi

Niiet kokteili nautlejad käivad hestias ja söögielamuse otsijad Blu Holmis
Ainuke võimalus 🙂

Mati Põdra
4 kuud tagasi

Suure valiku kokteilide jaoks baaris peaks kliendid kõigepealt jooma õppima. See Royal Spirt + Mehukatti tase pole kuhugi kadunud.

Olen istunud kohtades, kus riiulil vägagi suur valik. Aga ikka rumm + koka, džinn + toonik ja lauakas + kontsentraadist apelsinimahl.

Baarmen
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Palume haritlastel majandusse nina mitte toppida! Meil punaste erakondadega praegu käed tööd täis!

Hea Lääne Elu!
4 kuud tagasi

Miks te propageerite alkoholi?

Misasi
4 kuud tagasi

Ee, miks mitte?

Ei taha libereid
4 kuud tagasi
Reply to  Misasi

Alkohol teeb ahvist inimese- fakt!
Parem propageerida kokteili kunsti kui vikerkaart või vslitsevaid punaste parteisid!

Jama
4 kuud tagasi

Kas enam ei või alkoholist ka kirjutada? Ainult homode muredest ja Eesti koolide sulgemisest tehakse tänapäeval juttu, see on moodne ja asjakohane?

Jaan K
4 kuud tagasi

Ja täiesti tasuta veel lasevad seda soigu lugeda .