EKRE vaidlustas e-hääled

Lääne Elu

info@le.ee

EKRE juht Martin Helme- Foto: Malle-Liisa Raigla

Eesti Konservatiivne Rahvaerakonna juht Martin Helme saatis teisipäeva õhtul riigi valimisteenistusele kaebuse koos arvukate küsimustega. Nimelt on tema hinnangul rikutud elektrooniliste valimiste tarkvara juhendit, kirjutas Postimees.

Helme küsis kaebuses, kas serverit on uuendatud, ja milline olnud kasutatud arvutite turvalisus, kas nende riist- ja tarkvara on uuendatud.

Helme teatas vaidlustamisest vahetult pärast tulemuste selgumist. Erakond seab kahtluse alla e-häälte olemasolu. Loodava koalitsiooni juhid ning president on avaldanud lootust, et uue võimuliidu loomine seetõttu venima ei jää.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
76 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valija
1 aasta tagasi

Mida siin arutada, kui EKRE sai valimisõiguslike elanike poolt ainult 16,1% häältest, siis on selge, et palju suurem osa inimestest, ehk üle 80 %, ei soovi neid valitsemise tüüri juurde. Võtke veel need e-hääled ka maha, siis jääb EKRE toetus hoopiski 10 protsendi kanti. Perekonna nõukogu peaks mõistuse pähe võtma.

igatahes
1 aasta tagasi

Paul Keres: e-hääli ei saa arvestada, kuna need on kokku loetud põhiseaduse vastaselt

Uka-uka
1 aasta tagasi

Naerukoht: K.Kallas,O.Kask ja see 3.-s ka on kõik õigusteaduskonna kursusekaaslased.Seadused ongi meil traingli mängimiseks!

Vabandust
1 aasta tagasi
Reply to  Uka-uka

St.triangli ikka…

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Uka-uka

Ja mis eriti piinlik – Martin Helme kursusekaaslane oli Kristina Kallas )) No ja Kadri Simson (tollane Kadri Must) ka veel. Eesti väiksus…

history
1 aasta tagasi

Kes arvab,et riigikogulased ei tea e-hääletuse võltsingutest ja sellest,et me kohtud midagi ei lahenda??

Prigul
1 aasta tagasi

Eranditult kõiki erakondi huvitab ise riigikogus nuuma peal püsimine,rahva heaks end ekregi ohvriks ei too,peaks juba selge olema selle aja peale.Üks kamp kõik..!Enne järgmisi valimisi on nad juba ette end maha müünud ja e-hääletamine jääb seni,kuni rahvas ise pole tervikuna välja astunud.

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Prigul

Kuhu see rahvas sul astuma peab? Hetkel painab see teema ainult EKRE poliitikuid ja toetajaid – ja nendestki sugugi mitte kõiki. Samamoodi opositsiooni kukkunud Kesk ja Isamaa suudavad endid ikka soliidselt üleval pidada.

Uka-uka
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Selle palga eest kannatab kõik ära,ja mis viga,istu ainult,ei pea palju kohalgi käima–raha aga jookseb.Ekre missioon on olla õunarr,kes teisi lõbustab,teatud piirini,kuhumaale kett ulatub.Kohustusi lubaduste täitmise osas pole mitte kellelgi kunagi olnud ega tule selles samuses süsteemis.

history
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Riigikogulased irvitavad rahva üle,aga meie oleme lambad ja jääme ikka soliidseks,sallivaks,viisakaks.

kaja
1 aasta tagasi

Infotehnoloogia ekspert, turvatestija ning arendaja Kalevi Koplik selgitab, miks Eestis kasutatav e-hääletuse süsteem ei ole usaldusväärne. 1. Iga kriitilise tähtsusega süsteemi käitamisel ja administreerimisel kehtib nn „mitme silma reegel“ – mis e-valimiste kontekstis ei ole rakendatud. Isegi tuumaraketti ei saa Putin üksi teele saata, selleks on vaja „mitut võtit“ ja eelnevaid lõpetatud tegevusi. Meil on piiramatu ligipääsuga insenere, tehnikuid ja muud personali, kellel on süsteemile 24/7 ligipääs nii füüsiliselt kui kaugligipääsuna. Nende töövahendid ei ole pitseeritud, toimetatakse nendega asutuses sees kui ka asutuseväliselt. 2. Kuidas on kaitstud juursertifikaat, mis kogu meie digiriiki käitab? Juursertifikaadist luuakse absoluutselt kõik ID-kaardi signeerimiseks vajalikud… Loe rohkem »

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  kaja

Kui siin jutukese alguses on juba kõikvõimalikke tiitleid mainitud, siis oleks aus ka ära märkida, et Äriregistri andmetel on lugupeetud ekspert ka EKRE liige aastast 2006, nii et kogu teksti peaks kerge koefitsendiga võtma…

ausus
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

ei ole häbiasi

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Selge, et Eesti Vabariigis võib kõiki kodanikke käsitleda huvitatud osapoolena, aga tähelepanu väärib siiski adekvaatne argumentatsioon.
Kui me räägiksime auditist, siis tõesti tuleks tagada auditeerija sõltumatus ja neutraalsus. Esialgu on tegemist ainult argumentidega.

Lodumüts
1 aasta tagasi
Reply to  kaja

Keda see huvitab,ekret või?Järgmised valimised tulevad jälle e-hääletusega,neil lubatud vaid haukuda ketikoertena,ja see on ainult reklaam riigikogule,mitte tõsiselt võetavus.

Prigul
1 aasta tagasi
Reply to  kaja

On see artikkel fb-s.jah…See selleks.

Juhhaidii
1 aasta tagasi

Ref ei läinud midagi liiale seekord petmisega,lihtsalt tegi rohkem,et magajad ka ärkaks,näeks ja aru saaks,mis toimub.(Ei tea,kas nüüd on nähtav kõigile juba?)Teavad ,et lambakari nagunii mingit ohtu ei kujuta endast,las aga minna,ja teevadki järjest julmemalt.Küsimus–kas lasemegi end niimoodi hävitada?

EKRE
1 aasta tagasi

”Elektroonilise hääletamise regulatsioon on põhiseaduse vastane ja põhiseaduse vastase regulatsiooni alusel kokku loetud hääled tuleb jätta arvestamata.”

Seega on seaduslikult toimunud paberkandjal hääletus ainus legitiimne valimine ning selle tulemusel on valimiste võitaja EKRE, kes saab õiguse valitsuse moodustamiseks.

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  EKRE

Kuule ,käkerdis , kui e hääled tühistada ei ole ju valimised toimunud kuna siis osales alla 50% ja tuleb korraldada uued valimised

EKRE
1 aasta tagasi

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) pöördus Riigikohtu poole taotlusega tunnistada Riigikogu valimiste elektroonilise hääletamise tulemus kehtetuks.

Uka-uka
1 aasta tagasi
Reply to  EKRE

Hih-hih-hii…

Kullakaevur
1 aasta tagasi

E-valimised on farss ja pettus, aga kui Varro küsib inimestelt raha annetusteks, et kohtukulusid maksta koroona ja muude teemadega, siis see ei ole farss.
See on õige, korjame rumalatelt inimestelt raha kokku ja siis ostame poole miljoni euro eest KULDA.
Ja need samad inimesed räägivad “avage oma silmad”.

Golddigger
1 aasta tagasi
Reply to  Kullakaevur

Kui Vooglaid (loe kogu juhatus) kaitseb neile usaldatud vara 20+% protsendise inflatsiooni eest, siis milles probleem? Kas on parem siis lasta neile usaldatud rahal väärtust kaotada niisama seistes? Kuld on 20 aastaga kallinenud üle 400% ning tehtu on igati mõistlik.

Kas Te olete see ajakirjanik, kes küsis, et kas sihtasutus hakkab pärast ka kasumit jaotama? Sihtasutused ei tegelele kasumi jaotamisega.

Ja lõpuks on Vooglaiu tegevus olnud edukas, kuna kohtust on tulnud ka võidud. Ka temale määratud trahv ostutus valeks. Järelikult ongi riik rikkunud seadust.